Magda Eszter - Csernátony Csaba

Póráz, nyakörv, menhelyi költség, alapkönyv a neveléshez, olcsó és méregdrága kutyakaja stb. - durván 30 ezer forint kell ahhoz, hogy kutyatartók legyünk. Akinek belefér, annak megéri. 

"Egy gyakorló kutyabolond valamelyik állatmenhelyről szerzi be a kutyát, hogy segítsen a kitett , elhanyagolt jószágon" - írja "Segítség, kutyás lettem" című könyvében Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinél nehéz hitelesebb, elismertebb szakértőt idézni ebben a témában.


Első megálló az Illatos út után - Fotó: Magda Eszter

A Buksza saját példáján mutatja be, kezdetben mekkora kiadásokkal jár a kutyázás. (Ez a poszt véletlenül sem arról szól, hogy milyen sokat visznek el a kutyák, és ezért mondjuk le róluk. Pont ellenkezőleg: arról, hogy, aki kutyát szeretne, minimum mennyivel számoljon, hogy a kutyának se kelljen nélkülöznie.) Egyébként megéri.  

Különböző fajtájú kölyökkutyákat 10 ezer forinttól lehet kapni, a népszerűbb, bajnok szülőktől származó sztárfajtákért azonban ennek a többszörösét is elkérik. Ugyanakkor, aki nem ragaszkodik egy tenyésztett kölyökkutyához, az - megfogadva Csányi Vilmos tanácsát - az állatmenhelyekről hozhat el egy kutyát. Ha kizárólag a költségeket nézzük, már akkor is jobban jár.

Szusi elköltözik

Az Illatos útról elhozott, három hónapos keverék kölyökkutya elhozatala 5 ezer forint volt. Ebben már benne van az első kötelező oltás, a kullancs elleni szer, az oltási könyv, és a mikrochip. Az Illatos úti menhelyen az ott dolgozók láthatóan állatbolondok, és rendkívül kedvesek a látogatókkal, nem tukmálják a kutyákat, mindegyikről pontos személyleírást adnak. 

A Szusi - Fotó: Magda Eszter

Érdemes szájkosárral, pórázzal menni, ha esetleg nagyobb kutyát szeretnénk elhozni, vagyis akit nem lehet kézben cipelni. Egy alappóráz a nyakörvvel együtt 2-3 ezer forint, a szájkosár további 1,5 ezer forint.

Kellett utána neki bolha és bélférgek elleni szer, ami Szusi esetében összesen 5 ezer forintos tétel volt az állatorvosnál. Napi háromszori étkezésre előre feltankoltunk, egyhavi adag akciós eledelekből összesen 8 ezer forint (jó eséllyel tovább is elég lesz). Szükség van a sétáltatáshoz, szobatisztaságra neveléshez jutalomfalatokra, amiből 4-5 zacskó 1500 forint. Két hét múlva esedékes még egy oltás, amelynek ára állatorvostól függően 6-10 ezer forint.


Ezek az alapköltségek, de érdemes szétnézni, mert - főleg - az ennivalók esetében igen jelentős eltérések vannak: 150 grammos kutyaeledel van 139 forintért, de van négyszer-hatszor ennyiért is. Az olcsóbb állateledelekben 10 százalék a fehérje, a tartalmasabbak azonban drágábbak. Vannak például a 100 százalékban húst tartalmazó konzervek. Az egyik márka 400 grammos konzerve például 710 forint, ennyiből fél kiló csirkemellfilé is kijön, igaz, azt meg kell főzni, sütni, de természetesebb eledel.

Pénzkidobás a több ezer forintért kapható kutyafekhelyek beszerzése. A kutyának pompás fekhelyet lehet készíteni az otthoni rongyokból. Aki zavar ezek látványa, az esetleg egy pár száz forintos, csinos pokróccal is megoldhatja a problémát.

Bár opcionális tétel, a Buksza szerint mindenképp be kell szerezni egy, a kutyatartásról, és -nevelésről szóló könyvet is, mert az interneten fellelhető információk - például a sétáltatásról vagy a szobatisztaságról szólóak - ellentmondóak lehetnek.

Aki nem igazán szeret olvasni, annak Csányi Vilmos etológus említett - "Segítség, kutyás lettem" című - rövid, egyébként szórakoztató kötete javallott, mert számos hasznos kutyanevelési információt, tanácsot tartalmaz, például a szobatisztaságra nevelésről, de szó van benne egy, a legenda szerint a középkorban hőstettet végrehajtó Szent Guinefort névre keresztelt kutyáról, a farkasokról, és a kutyák érzelmeiről is.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon