Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Picit késhet a Bubi

Április 1-jén valószínűleg nem indul el a budapesti közbringarendszer, a Bubi. Pár napot, egy-két hetet késhet az indulás.

A hétvégén a Rákóczi téren tesztelték a Bubit, a budapesti közbringarendszert: ez azt jelentette, hogy az érdeklődők kipróbálhatták a bicikliket. A projekt tehát célegyenesben van, de az éles indulás késhet pár napot, egy-két hetet. (A Bubiról itt olvashat bővebben.)

A Bubi-flotta - Fotó: Csernátony Csaba, Buksza

0 Tovább

Megverte druszáját a 4-es metró

A 4-es villamosnál jóval hamarabb ért a célba az Újbuda Központ és Rákóczi tér vonalon.

A Buksza az Újbuda Központ és a Rákóczi tér közötti versenyeztette a 4-es metrót druszájával, a 4-es villamossal, azon az útvonalon, amelyen a Buksza szerzői nap mint nap közlekednek.

0 Tovább

Ezek Amerika legnépszerűbb autói

Két Honda vezeti a legnépszerűbb amerikai autók toplistáját, de az első tízben is masszív a japán fölény.

A Buksza egyik kedvelt beszállítója, a 24/7 WallSt.com összállította az Egyesült Államok legnépszerűbb autóiból álló listát. Beszédes, hogy a tízben hét japán autó található.

1. Honda Accord (a tesztje itt olvasható)

A képre kattintva galéria nyílik - Forrás: Pályi Zsófia/Origo

0 Tovább

Nyugdíjak vs. fizetések - a nyugdíjasok jobban jártak

Legalábbis, ami a növekedést illeti. Az elmúlt négy év alatt az átlagos nyugdíjak 16,4 százalékkal nőttek, ezzel szemben az átlagos nettó bérek 13,9 százalékkal emelkedtek. Évente a kettő özti különbség 35,5-39,3 ezer forint között változott. Infgrafika.

A Buksza megversenyeztette az átlagos nyugdíjakat a nettó átlagbérekkel az Országos Nyudíjbiztosítási Főigazgatóság és a KSH - családi adókedvezmény nélkül - számolt adatai alapján

A minden év decemberére vonatkozó adatok szerint az átlagos nyugdíjak 16,4 százalékkal 113 047 forintra nőttek. A nettó bérek ezzel párhuzamosan 13,9 százalékkal 151 085 forintra emelkedtek.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Ennyiért zuhanyzunk

Egy takarékos zuhanyzás 18 forintba, a normál zuhanyzás 32 forintba kerül. Így évente fejenként 6,5-12 ezer forint lehet a zuhanyszámla, a kádas fürdés ezzel szemben legalább 24 ezer forintot vihet el.

A Buksza új sorozatba kezd, amelyben feltérképezi a mindennapos otthoni teendőkhöz kapcsolódó kiadásokat. Elsőként a zuhanyszámláról lesz szó.

A Buksza egy, Rákóczi úti negyedik emeleti átlagos lakásban mérte több alkalommal az 5-6 perces zuhanyzásra jutó vízfogyasztást. Minden alkalommal takarékos zuhanyzásról volt szó: gyorsan történt a fürdés (5-6 perc) és a szappanozás idejére zárva volt a vízcsap. (A mérés kizárólag a vízfogyasztásra koncentrált, a melegvíz előállításához kapcsolódó költség nincs benne a kalkulációban.)

A gellérthegyi víztározó - Forrás: Origo

Egy alkalommal 0,026-0,028, átlagosan 0,027 köbméter víz kellett a zuhanyzáshoz, ami 27 liter víz elfogyasztását jelentette. A vízdíj 8 forint, a csatornadíj 9-10 forint, tehát egy takarékos zuhanyzáshoz 18 forint értékben fogyasztunk el vizet.

0 Tovább

Ezek a legolcsóbb lakások Budapesten

10 négyzetméteres lakódobozok is szerepelnek a legolcsóbb fővárosi ingatlanok listáján. 30 négyzetméteres garzonból kettő is van a X. kerületben. Toplista.

Pár héttel ezelőtt a legdrágább budapesti ingatlanokról készített összeállítást a Buksza, most itt a folytatás a legolcsóbbakkal.

A legismertebb ingatlanhirdetési portálok, ingtlanközvetítők (ingatlan.com, OTP Ingatlnanpont, Otthon Centrum, Duna House) kínálata alapján készült a lista. Nem szerepelnek benne az önkormányzati lakások, valamint azok, amelyeknél nincs ár vagy a feltüntetett ár nyilvánvalóan hibás: ingyen ugyanis nem lehet hozzájutni például egy 72 négyzetméteres Szondi utcai lakáshoz.

0 Tovább

Piaci alkoholtilalom a Józsefvárosban

Egy új önkormányzati rendelet szerint tilos a józsefvárosi piacokon és azoktól 200 méterre szeszes italt árulni.

Bár a piacokról szóló törvény a jövedékiadó-törvény szabályainak megfelelően engedélyezi, hogy a piacok területén lehessen szeszes italt árulni. A Fehérvári úti piacon is vannak kocsmák, szeszt áruló standok.

A Józsefvárosban azonban a jövőben tilos lesz a piacon alkoholos italokat árulni. Sőt, a piacoktól, így az új, a közeljövőben megnyiló Teleki téri piacon és 200 méteren belül nem lehet szeszes italt árulni, kínálni.

0 Tovább

Rendezi egy régi adósságát az állam - Publikus lesz a milliókért potyázó diákok listája

Április 7-én derül ki, mennyi pénz folyt el egy nyilvántartási rendszer hiányát észrevétlenül és jogszerűtlenül kihasználó egyetemi, főiskolai hallgatókra. Pedig már 8 éve publikusnak kellene lennie.

8 év. Ennyit kell várni arra, hogy a Felsőoktatási Informatikai Rendszer (FIR) végre képes legyen megmutatni, egy hallgató hány államilag támogatott félévet töltött a felsőoktatásban és ez pontosan mekkora összeget jelentett az államnak - közölte a Bukszával egy, a szakminisztérium egyetemi dolgozóknak, döntéshozóknak a múlt héten tartott zártkörű beszélgetésen résztvevő egyetemi dolgozó.
Forrás: Origo
A beszélgetésen a minisztérium illetékese bejelentette, április 7-étől publikusak lesznek az ominózus adatok. Az egyetemi dolgozó neve és beosztása elhallgatását kérte, mert eleve érzékeny témáról van szó, ráadásul az időzítés rátesz egy lapáttal, az adatok nyilvánosságra hozatala ugyanis pontosan a választások másnapjára esik.
0 Tovább

Jön a Szép-kártyás határidő, figyelni kell rá!

A 2012-ben a Szép-kártyákra érkezett pénzt május végéig el kell költeni. Ellenkező esetben a pénz a munkáltatóhoz kerül. Milliárdos tételről van szó.

Bár május végéig még van idő, érdemes megnézni, hogy a Szép-kártyákon van-e 2012-ben feltöltött összeg, mert azt addig el kell költeni. A vonatkozó rendelet szerint a kártyára érkezett összeget az az utalás évét követő második naptári év május végéig fel kell használni.

A határidő lejárta után fel nem használt összeget a Szép-kártyát kiadó banknak vissza kell fizetnie annak a munkaadónak, amely feltöltötte pénzt. Jelentős összegről van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a múlt év végén több mint 5 milliárd forint tavalyelőtt feltöltött pénz volt a kártyákon. Azt, hogy mennyi 2012-ben feltöltött pénz van a kártyán, az egyenleg lekérdezésével lehet megtudni.

1 Tovább

Hol adják a legnagyobb fizetést Magyarországon? - Bankosok a vert mezőnyben

Nem a pénzügyi szektorban. Az csak a harmadik az ágazatok rangsorában, az olajipar és a távközlés ugyanis jobban fizet. A szociális ellátásban dolgozóknak jut legkevesebb.  
Bár a rendszeresen közzétett KSH-s bérstatisztikák szerint a pénzügyi ágazat biztosítja a legjobb fizetést, ha a részletesebb ágazati bontást nézzük, akkor több szektor is megelőzi.  
A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal - közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó - statisztikái szerint a "kokszgyártásból, kőolajfeldolgozásból", vagyis az olajiparból lehet a legjobban megélni, az ágazat dolgozói átlagosan 484 ezer forintos bruttó fizetést kaptak.A távközlés a második, közel 453 ezer forintos bruttóval.  (Az 2012-re vonatkoznak, a 2013-as adatok még nem elérhetőek) 
 Kevés jár a szociális munkáért - Forrás: Origo 
Utánuk következik csak a pénzügyi szféra (egész pontosan a "Pénzügyi, biztosítási tevékenység"), amely havonta 443 ezret fizetett. A három listavezető közel a dupláját fizeti a 239 ezer forintos országos átlagnak. 
Ettől viszont jóval elmaradnak a lista végén található szektorok. A szociális ellátás áll legroszabbul, az alkalmazottak mindössze 122 ezer forintot kapnak. Ennél valamivel többhöz jutnak a textilipari alkalmazottak, havi keresetük azonban így is alig haladja meg a 140 ezer forintot. Az egyéb szolgáltatás kategória érte el a harmadik leggyengébb eredményt: az itt dolgozók fizetése 160 ezer forint alatt mrad. 
Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Mennyiért autózhatunk az elektromos Nissannal?

Az elektromos Nissan Leaf az üzemanyagköltségeket nézve sokkal jobb, mint benzines, gázolajos társai. Egy kilométerre elegendő áram 5-7 forintból megvan, biztosítással, szervizkiadással együtt is 12 forint lesz a kilométerszámla. Az ára és értékcsökkenése miatt azonban a legjobb, ha ajándékba kapjuk.

A Buksza néhány héttel ezelőtt a kizárólag elektromos motorral hajtott Nissan Leafet vizsgálta. Bár az autó ára közel 9 millió forint, így kilóg a Buksza által vizsgált autók közül, az alacsony fenntartási költégek miatt mégis helye van a sorozatban.


A képre kattintva galéria nyílik (Forrás: Origo
)

Röviden: 

- csak az áramfogyasztást nézve 1 kilométer időjárástól függően 5,2-7,5 forintba, átlagosan durván 5,5-6 forintba kerül (csökkenti a költségeket, hogy 2014 végéig a legtöbb köztéri töltőálllomáson ingyen van az áram). A Nissan saját mérései szerint kilomérenkénti fogyasztás 5,5 forintra jön ki.

- 75 ezer kilométer alatt a téli időjárásban magas fogyasztás átlagával számolva is félmillió forint alatt marad az teljes üzemanyagszámla. Az átlagos (téi-nyári) fogyasztás esetében pedig bőven 400 ezer alatti összeg jön ki. Egy alacsony 4 vagy 6 literes fogyasztású benzines vagy gázolajos autó ezzel szemben 75 ezer kilométer alatt a jelenlegi üzemanyagárak mellett (benzin: 407 forint, gázolaj:417 forint) 1,22-1,87 millió forint lenne (egyéb kiadások nélkül) csak az üzemanyagköltség.  

- a Nissan Leaf télen 140 kilométert ment el egy töltéssel, nyáron a szakújágok tesztje lapján 200-240  kilométerre is elég lehet a muníció 

- 15 ezres éves futásteljeítménnyel számolva 5 év alatt az áram, a szerviz-, és a biztosítási költségekkel együtt (értékcsökkenés nélkül) 1 kilométer 12 forintra jön ki. Az értékcsökkenés azonban közl 80 forinttal megdobja az egy kilométerre eső kiadást.  

Hosszabban 

A Nissan Leaf kategóriájának egyik úttörője, sok áramos autóval ellentétben családi autónak is elmegy a méretei alapján. A legjobb, ha ajándékba kapja az ember, mert a közel 9 millió forintos alapárat kevesen tudják megfizetni. 

Pontozza a sofőrt - a képre katintva galéria nyílik (Forrás: Buksza, Csernátony Csaba)

A Nissan Leaf városi autózásra kiválóan alkalmas, még a Buksza által mért téli 120-140 kilométeres hatótávolság elegendő. Volt 16,7 kwh-s fogyasztás 100 kilométerre vetítve, de 12-14 örüi is. Ez azt jelenti, hogy 100 kilométerre csak az üzemanyag körülbelül 650 forintba kerül. 

A "sebváltó" - a képre kattintva galéria nyílik (Forrás: Origo) 

A kötelezőszerviz-költségek 5 év alatt (75 ezer kilométer) közel 430 ezer forintra rúgnak. 100 ezer kilométerre vetítve valamivel több mint 500 ezer forint lesz  számla, vagyis nem emelkedik drasztikusan az összeg.

15 ezres éves futásteljesítmény mellett 5 év alatt az üzemanyag- és szervizköltségek és a biztosítási kiadások összen 940 ezer forintot tesznek ki. Így egy kilométer költsége 12,5 forint, ami durván fele a viszonylag alacsony költségekkel fenntartható gázolajos vagy benzines autóknál megszokott értéknek.  

A láthatatlan költség

Bármilyen kedvezőek is a fenntartási költségek, a Nissan sem ússza meg a legjelentősebb tételt, az értékvesztést, igaz, ez nem közvetlen kiadás. A Leaf az első évben 24 százalékot veszít értékéből, így 6,7 millió forintra csökken az ár.


Kipufogógáz nélkül - a képre kattintva galéria nyílik (Forrás: Origo)

A követező években sorrendben 13, 12, 9, 8 százalékot veszít az értékéből, az öt évnél idősebb Leaf közel 3 millió forintot fog érni, ami 65 százalékkal alacsonyabb a listaárnál.  Öt év alatt - 75 ezer kilométeres futással - ez 77 forintos kilométerköltséget jelent, amit jelentősen megnöveli az amúgy nagyon alacsony fenntartási kiadásokat. Éppen ezért a legjobb ajándékba kapni. 

Minden autó egy erőmű

Az elektromos autók fogyasztása nagyon alacsony a hagyományosokhoz képest. A kritikusok egyik legfőbb érve, hogy az elektormos áramot is elő kell állítani erőművekben, és ezzel szennyezik a környezetet. Ez igaz, ám azt figyelembe kell venni, hogy  villamos energiát előállító erőmű egy-egy helyen állít elő áramot, és a szennyezőanyag-kibocsátása szabályozva van. Lényegében egy óriási - füsttisztítóval ellátott - kipufogót kell elképzelni. Ezzel szemben az autók milliói egyenként okádják magukból a káros anyagot. Tehát a hagyományos autók mindegyike egy-egy pici erőmű, amelyek nem egy helyen, mint az erőmű, hanem mindenhol kipufogják a káros anyagot. 

Módszertan:

A kötelező felelősségbiztosítási díjak a Biztosítás.hu kalkulátorából származnak (új belépőnek minősülő, 38 éves budapesti férfi kedvezmények nélkül). A díjak változását nem lehet pontosan előre jelezni, ezért az ötéves időtávon a most érvényes árak szorzata szerepel a költségek között. A szervizköltségek a márkakereskedőtől, -szerviztől kapott adatokon alapulnak.

A Nissan Leafnél nem szerepel a sztrádahasználat esetén felmerülő fogyasztás, az alacsony hatótávolság miatt ugyanis nem kimondottan hosszú utazásokra való.

Az értékcsökkenési adatokat a márkaimportőrtől kaptuk. 

A számítás a legfontosabb tételek alapján készült, a végeredmény nem tartalmazza az esetleges cascót, a gépjárműadót, a gumik cseréjét és az egyéb kiadásokat (például parkolási költség, balesetből adódó szervizköltség stb.). 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

2 Tovább

Veszélyesek az ikeás baldachinok - Vissza kell vinni őket!

Fulladást okozhatnak a gyerekágyakhoz való ikeás baldachinok, ezért a cég viszahívja a 18 éve kapható termékeket.

A rácsos ágyak, illetve a gyerekágyak fölé szerelhető baldachinokat nem szabad használni, mert fulladást okozhatnak - közölte csütörtökön az Ikea, s egyúttal kéri az érintetteket, hogy vigyék vissza a 1996 óta forgalmazott termékeket az áruházakba, ahol visszafizetik a vételárat.


Forrás: Ikea

0 Tovább

Ők fizetnek a legjobban

A legmagasabb átlagfizetést nyújtó - orvosokat házhoz küldő - amerikai cég forintban közel 50 millió forintot ad egy évre a dolgozóinak egy friss toplista szerint. A rangsor első harmadában kevésbé ismert cégek szerepelnek, az olyan nagyvállalatok, mint a Google, a Yahoo, az Apple vagy éppen a Twitter csak a második vonalban kaptak helyet.

Az Egyesült Államokban 34,75 ezer dollár - 7,8 millió forint - az éves átlagfizetés, a legjobban fizető vállalatok persze ennek többszörösét adják a dolgozóiknak.

Meglepő, hogy a 7/24wallst.com gazdasági portálon publikált, a legjobban fizető amerikai cégeket tömörítő lista élén kevésbé ismert cégek találhatóak.

Messze a legtöbbet a 2002-ben alapított Apogee Medical fizeti. A cég specialitása, hogy az ott dolgozó orvosok, nővérek a házhoz mennek a betegekhez, ezért átlagosan 220 ezer dollárt, vagyis közel 50 millió forintot vihetnek haza évente.

0 Tovább

Búcsúzik az Expressz

Bár sokáig ez volt az egyik legjelentősebb hirdetési újság, most eltűnik. Legalábbis a neve.

"Szeretnénk elsőként tájékoztatni arról, hogy március 31-től az Expressz.hu szolgáltatásait, a mai kor igényének mindenben megfelelő Jófogás.hu oldal fogja kiszolgálni" - ez áll abban a levélben, amelyet az Expressz.hu kedd délután küldött a felhasználóinak. Azaz az apróhirdetési piac egykori vezető márkája eltűnik.

A lépés közel félmillió apróhirdetést érint, az Expressz honlapja szerint kedden kora este 460 032 hirdetés volt elérhető az oldalon.

0 Tovább

Ennyiért esznek az Állatkert lakói - Az olcsó elefántkajától a méregdrága kígyószérumig

Az elefántok sokat esznek, de olcsó takarmányból, míg a tarvarjak és oroszlánfókák etetése igen drága műfaj. A Fővárosi Állatkert lakói naponta 600 ezer forintért esznek, de számos egyéb tétel növeli a tartási kiadásokat. Előfordult például, hogy egy mérgeskígyó-marás kórházi kezeléséhez az Állatkerttől kértek 1 millió forintos életmentő szérumot.  
Közel 150 év után a Fővárosi Állatkert végre nem rosszul, hanem jól jár. A kormány a napokban jelentette be, hogy múzeumi negyedet hoz létre a Városligetben és a fejlesztéssel párhuzamosan megkezdődhet a Fővárosi Állatkert bővítése is. Így a mostaninál több látogatóval számolhat az Állatkert, amelynek főszereplőiről kevés szó esik, főként arról, mennyibe is kerül a fenntartásuk.
Forrás: Origo

A Buksza arra volt kíváncsi, melyik állat tartása a legköltségesebb, és melyiké a legolcsóbb. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője azonban azt mondta, hogy erre nincs egzakt válasz, mivel nem mérik külön-külön az egyes állatfajokra vagy állatokra eső kiadást. 
"Nagyon nehéz különválasztani, hogy mi az, ami az állatok tartásával kapcsolatban merül fel, és mi az, ami kevésbé. Az állatok etetése nyilván szorosan kapcsolódik ide, de a villanyszámla, a vízdíj, vagy akár a gázolajra költött pénz is összefügg a dologgal. Mondjuk egy olyan egyszerű művelet, mint az elefánt etetése, számos műveleten alapul, s ezekhez mindegyikéhez tartozik kiadás" - mondta a Bukszának Hanga Zoltán. 
A Fővárosi Állatkert 2012-ben 1,9 milliárd forintból gazdálkodott, a fenntartó Fővárosi Önkormányzat 489 millióval szállt be, vagyis a kiadások negyedét adta. A többit az Állatkertnek kellett megteremtenie. Az úgynevezett szakmai anyagok beszerzése 274 millió forintra rúgott, ebből durván 220 millió forint volt konkrétan takarmány.
 Forrás: Origo
Ez pedig azt jelenti, hogy naponta átlagosan csak az állatok etetése 603 ezer forintba került. Mivel a Fővárosi Állatkertben 1050 faj él, fajonként napi átlagban 6 ezer forint a kiadás. (Ehhez jönnek a félmilliárd forintot meghaladó bérköltségek, valamint a gáz 100,  az áram 84, a távhő- és melegvíz-szolgáltatás 8, valamint a csatornaszolgáltatás 37,5 millió forintos díja.) 
Visszatérve az állatokhoz, az elefántok sokat esznek, de olcsó takarmányokból. "Ugyanakkor meglehetősen költséges például a tarvarjak etetése, nekik ugyanis sok egér kell, amelyek nagyon drága takarmánynak számítanak. Az oroszlánfókák tengeri halat, heringet, makrélát, valamint tintahalat fogyasztanak, ezek beszerzése sem olcsó mulatság. Szintén drága a tengervízben élő állatfajok fenntartása. A tengervíz önmagában költséges dolog, arról nem beszélve, hogy az akvarisztikai gépészet is sok energiát fogyaszt, és nagyon nagy a karbantartási igénye, ráadásul a tengervíz egyébként gépészetileg sok problémát okozó, korrozív anyag" - fogalmazott Hanga Zoltán.  

Többször elvettek belőle

Az Állatkert területét pont 150 évvel ezelőtt, 1864-ben jelölték ki, majd két évvel később nyitotta meg kapuit. Akkor 18 hektáros területen működött, később fokozatosan elvettek belőle, az 1950-es években már csak 10,7 hektáron terült el. 


Helyszínrajz 1913-ból - Forrás: Zoobudapest.com

A megalapítás óta most először fordul elő, hogy nem szűkül, hanem bővül a terület, összesen 6,5 hektárral.  

 
Az állattartási költségeket megfejelik például a szérumok. A jogszabályok szerint például mérgeskígyót csak az tarthat, akinek van széruma, utóbbi pedig drágább, mint a kigyó maga. Nem beszélve arról, hogy idővel lejár a szavatossága, és akkor újat kell venni.
"Ezért van az, hogy sokan feketén tartanak mérgeskígyót, mert a kígyót még meg tudják venni, de a szérumot már nem. Az Állatkertben ez persze nem engedhető meg. Zacher doktoréknak sokszor mi adunk kölcsön szérumot életmentés céljából; persze ajándékba nem tudjuk osztogatni, egy marás kezelésekor megesik, hogy egymillió forint értékű szérumot kell felhasználni" - fogalmazott Hanga és hozzátette: az Állatkertben eddig nem volt ilyesmire példa, de a szérumról akkor is gondoskodni kell. (A szóvivő Zacher Gábor, ismert toxikológusra utalt, aki Honvédórház Sürgősségi Betegellátási Cetrumának vezetője.) 


Forrás: Origo  
A legolcsóbban tartható állatok általánosságban azok, amelyeknek nem kell sok, vagy drága takarmány, nem igényelnek fűtést vagy hűtést, valamint könnyen kezelhetők és nem veszélyesek. Ilyenek például az állatsimogatóban lakó kecskék vagy az alpakák. Bár logikus lenne, hogy  rovarok is az alacsony költségű állatok közé tartozzanak, ám ez nincs így.
"Ugyan a nagy kolóniában tartott rovaroknál a sokaság miatt az egy egyedre jutó költség alacsony, de a rovarok gondozása pepecs munka, roppant időigényes. Ráadásul a legtöbbre nemcsak fűteni kell, hanem meghatározott hőmérsékletű és páratartalmú közeget igényelnek, méghozzá üzembiztosan" - fogalmazott Hanga, hozzátéve: a madarak sem esznek sokat, ám velük is sokat kell foglalkozni. Legtöbbjüknek ráadásul változatos és osztályon felüli minőségű takarmányt kell adni, a forró égövi madarak pedig a fűtésszámlát is növelik.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Mennyiért lehet bubizni?

Fél óráig ingyen tekerhetünk az áprilistól induló Bubival. Egy napra 500 forint, de kell hozzá 25 ezer forint kaució. Az éves bérlet 18 900 forint. Utóbbi Londonban drágább, Párizsban olcsóbb.

Áprilistól indul a budapesti bérbringarendszer, a Bubi. 75 terminál lesz Budapest-szerte, összesen 1100 biciklivel. Pesten a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán a  Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben, valamint a Margitszigeten lesznek elérhetőek a biciklik. (A helyszínek listája itt, a térkép pedig itt található.) 

Bubizni kétféleképpen lehet, alkalmankénti fizetéssel vagy bérletvásárlással. Előbbihez elég bankkártyával regisztrálni, utóbbi esetben azonban személyes regisztrációra van szükség annak érdekében, hogy a rendszer működtetői beazonosíthassák a bubizót.  

Képre kattintva bejön a nagyobb térkép az összes állomással - Forrás: Mol, BKK 

Fél óra bubizás ingyen van, ennél hosszabb használat már pénzbe kerül. Egy napra 500 forint, ami alig drágább egy - a járművön megvehető - BKV-jegynél. Három napra 1000, egy hétre pedig 2000 forint.

Az árak egyébként nem magasak, ám a 25 ezer forintos kaució visszatartó erő lehet, azzal együtt, hogy ez csak fedezet, tehát a bubizó visszakapja. A célközönségnek ugyanis nem feltétlenül lesz ennyi pénze a kártyáján. 


Az éves bérleti díj lényegében két havi bérlet ára: 18 900 forint. Ez egyben azt is jelenti, ha egy év alatt legalább 40-szer bubizunk 1 napot, akkor érdemesebb bérletet venni.

A budapesti éve bérletnél van drágább, és olcsóbb éves bérlet külföldön (Árak a grafikonokon) A Bubi oldalán található lista szerint Londonban 34 ezer forintra jön ki a bérletár, és 8 ezer bicikli van a rendszerben.  Barcelonában egy évre 14 ezer forint, Párizsban pedig alig több mint 9 ezer forintot kell fizetni, előbbiben 6 ezer, utóbbiban pedig több mint 20 ezer bérbringa áll rendelkezésre. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

0 Tovább

A 4-es metróhoz jön? Perkáljon! - Fizető parkolást hoz a 4-es metró

A "helyiek érdekeinek védelmében" Őrmezőn fizetni kell a parkolásért a 4-es metró indulása miatt. Később Kelenföldön is.

"A 4-es metró indulásával együtt megnövekedő forgalom miatt, de a helyiek érdekeinek védelmében, hamarosan Őrmezőn is fizetni kell a parkolásért. A város egyéb részeiből, illetve az agglomerációból érkezők nem élhetnek a helyiek jogaival, így nekik parkolócédulát kell majd váltaniuk" - derül ki az újbudai önkormányzat szerdán megjelent hírleveléből.


A kelenföldi állomás, az ide tartóktól féltik a parkolókat - Forrás/fotó: Origo, Mudra László

4 Tovább

A tíz legdrágább koncertjegy

A Rolling Stones-koncert megyek a legdrágábbak, átlagosan 624 dollárba került egy darab. A toplistán Pink, Justin Timberlake mellett szerepel a One Direction és az Eagles is.

A koncertjegy-közvetítő oldalt (leegyszerüsítve jegytőzsdét) működtető TiqIQ amerikai cég az átlagos jegyárak alapján rangsorolta a koncerteket - írja a 24/7 WallSt.com. Az öreg rocksztárok mellett több fiatal is helyet kapott a rangsorban.

1. Rolling Stones

Az első a Rolling Stones fellépése lett, amelyre egy belépő átlagosan 624 dollárba, azaz - jelenlegi árfolyamon - több mint 140 ezer forintba került.

Forrás: Origo

0 Tovább

Százmilliókkal dobálóznak az ingatlanosok - Káosz a legdrágább kégliknél

Az ország egyik legdrágább ingatlanát összevissza hirdetik: a Várkert kaszinónak korábban helyet adó ingatlan vendéglátós egységként 2,3 milliárdért vihető, kastélyként azonban már 2,44-3 milliárdért kínálják. A budapesti kéglitoplistát vezető Országház utcai ingatlan árát 300 millióval csökkentették két hét alatt, a második helyen álló svábhegyi kastély pedig az OTP-nél még mindig 1,8 milliárd, de akad hirdetés, amelyben 2,3 milliárdos összeg szerepel.

A legdrágább budapesti lakóingatlanokat bemutató összeállítás után a Buksza napirenden tartja a témát, ugyanis az érintett ingatlanok ára közel sem egyértelmű.

300 milliós árcsökkenés

A két héttel ezelőtti összerakott listán első helyen végző, a Budai Várban található lakás akkor 2,117 milliárdos összeggel szerepelt, ám úgy fest, az összeg túl magas volt a lehetséges vásárlók számára, ugyanis az ingatlan eladási árát, azóta 1,827 milliárd forintra módosították, tehát egy csinos villa árának megfelelő 290 millió forinttal, csökkent az ár.

Esett az ár, 290 millióval - Forrás: Ingatlan.com

0 Tovább

Az Erzsébet a kis Tescókba ment, a Spar pedig a Gellért térre

Rövid Buksza-hírek.

Mostantól a kis Tescókban is elfogadják az Erzsébet utalványt, amivel eddig csak a hipermarketekben lehetett fizetni - derül ki az áruházlánc csütörtökön publikált hírleveléből.

A lépés nyomán a kis alapterületű, a belső kerületekben is megtalálható Tesco-egységekben élelmiszereket (többek között tejtermékeket, pékárukat, felvágottakat) lehet vásárolni.

Más

Közben a Spar éjjel-nappali boltot nyitott a XI. kerületben, a Bartók Béla úton, a Gellért tér közelében.

A bolt helyén korábban - a képen látható - számítástechnikai szaküzlet működött. Az elmúlt hónapokban benzinkutakon terjeszkedő Spar tehát folytatja a hálózatbővítést.

0 Tovább

Mennyit ér az Iron Maiden?

A budapesti koncertre tízezerért lehet bejutni, a franciaországira már sehogy, Belgrádban és Szófiában viszont olcsóbb, a nyugat-európai városokban pedig jóval drágább a jegy. 30 év alatt pedig 80-szorosára drágult a budapesti belépő.

Június elején jön Budapestre az Iron Maiden. A hír megjelenése után elterjedt, hogy irreálisan magasak lesznek a jegyárak, több kommentelő szerint a színpad elé szóló jegy 25 ezer forintos ára túlzás. A koncertre egyébként a legolcsóbb jegy 9900 forint. Ez nem kevés, ahogy 25 ezer forintos összeg sem, de irreális árakról szó sincs. A Buksza most megvizsgálta, a zenekar többi koncertjére mennyiért lehet a legolcsóbban bejutni.

Forrás: Origo

2 Tovább

Másodikra gagyit adna az Ikea

De nem végül nem ad. A viszonylag olcsó ikeás tükrökhöz adott eredeti ragasztó működik, a pótalkatrész a munkatárs szerint alkalmatlan a feladatra. Barkácsboltban kell venni tükröhöz ragasztót, vagy venni egy újabb szettet. 1690 forintért.

Az Ikea "Lots" néven futó csomagjában 4 darab, egyenként 30x30 centis tükör van, ezeket bárhova fel lehet tenni a falra a termékhez adott kétoldalú ragasztónégyzetekkel. A ragasztó tartós, de költözéskor, lakásfelújításkor, vagy szimpla átrendezéskor a tükrök kaphatnak új helyet. Ehhez pótragasztóra van szükség, de nem ikeásra.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek