A szigorú dohányértékesítési szabályok alól nehéz kibújni: a kocsmák, éttermek ajándékba sem adhatják, nem is sorsolhatják ki. 

Úgy fest, nem lesz cigarettaárusítás a Sziget Fesztiválon. A Magyar Nemzet szerdai száma szerint egyetlen dohányboltos sem kért kitelepülési engedélyt a rendezvény idejére. Más megoldás nem lévén, a résztvevőknek a szigeten kívül kell beszerezniük a termékeket.

A dohányboltrendszer elindulása óta többeket, köztük engem is gondolkodóba ejtett, meg lehet-e oldani, hogy a vendéglátóipari egységekben, például kávézókban is lehessen cigarettához jutni. Több megoldás is felmerült, ám nem működőképesek.

Felmerült például a kocsmai tombola, sorsolás. Nem járható út, mert a cigaretta fogyasztására ösztönöz, az ilyen az akcióknak akármilyen reklámozása dohánytermék reklámozásának minősül, ezt pedig tiltja a törvény. 

Akkor mondjuk sör mellé ajándékba lehetne adni a cigarettát (persze megfelelő áron)? Ez sem az igazi. Legalábbis kocsmában nem.

A kérdést szabályozó törvények szerint (fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény) a "dohánytermékek kiskereskedelmét" korlátozza, és ezt úgy definiálja, hogy "dohánytermékek kiskereskedelme (a továbbiakban: dohánytermék-kiskereskedelem): üzletszerű gazdasági tevékenység keretében dohánytermék forgalmazása, értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a fogyasztók részére (...)". A forgalmazást is definiálja a jog, a kereskedelemről szóló törvény szerint a "forgalmazás: kereskedelmi tevékenység keretében valamely termék értékesítése, fogyasztás vagy használat, illetve igénybevétel céljára ellenérték fejében történő rendelkezésre bocsátása". Mivel az ingyenes átadásra nem utal, ez alapján az ajándékozás akár működhetne is, de a termékek piacfelügyeletéről szóló törvény szerint a forgalmazás ezt jelenti: a közösségi piacon valamely termék gazdasági tevékenység keretében történő rendelkezésre bocsátása értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára, akár ingyenesen, akár ellenérték fejében. Utóbbi alapján tehát tilos. 

A leegyszerűsítve a lényeg, hogy emberek egymás között ajándékozhatnak egymásnak cigarettát, de egy kocsma vagy étterem már nem adhat nekik. 

További bukszás posztok:

A Tesco átírta a naptárat

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl