Tíz év alatt 15 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban forgalmazott a cigaretták nikotinhozama. A gyártók szerint az időjárás a hibás, a tanulmány készítői szerint nem. 

1999 és 2011 között 15 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban a cigaretták nikotinszintje - derül ki egy, az Oxford Journalban megjelent tanulmányból.

Az 1998 és 2012 között készült kutatás szerint a négy vezető cigarettagyártó termékeinek átlagos nikotinhozama (nikotinszintje) jelentösen emelkedett: a vizsgált időszak elején, 1999-ben volt a legalacsonyabb, szálanként 1,65 milligrammot tett ki, ám 2011-ben már 1,89 milligrammot mértek. Ez 15 százalékos emelkedésnek felel meg.

Thomas Land, a kutatást végző egészségügyi kormányzati szerv igazgatója közölte, hogy a fiatalok könnyebben rászoknak a dohányzásra. Naponta 3800 amerikai tinédzser próbálja ki a cigarettát, közel 25 százalékuk, 1000 fiatal pedig rászokik. Utóbbiak, ha nem hagyják abba, akkor 13 évvel hamarabb halnak meg, mint társaik - idéz a Boston Globe egy másik amerikai kutatást. A most közzétett kutatás nem az első, amely a cigaretták nikotinszintjének emelkedését bizonyítja: a Harvard kutatói 2007-ben publikálták azt a felmérést, amely szerint 1998 és 2005 között több mint 10 százalékkal nőtt a cigaretták nikotinszintje.  

A cigarettagyártók szerint ők nem tehetnek erről, mezőgazdasági tényezők és a csapadékos időjárás állhat a háttérben. Land azonban azt mondja, ha így lenne, akkor az alapanyagként használt dohányt azonos térségből beszerző többi cigarettagyártó termékeiben is magasabb nikotinszintnek kellene lennie, ám a kutatás ezt nem bizonyította. A tanulmány arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a kormányzati szerveknek ellenőriznie kell a cigaretták nikotinszintjét. 

Az amerikai kutatás megjelenésével lényegében egy időben jelent meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felmérése, amely szerint a vizsgált húsz cigaretta mindegyike megfelelt a kritériumoknak, azaz a kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-hozam nem haladta meg a határértékeket. A nikotintartalom esetén 75 százalékban megegyeztek a mért adatok a dobozokon feltüntetett értékekkel, 15 százalékban nagyobbak, 10 százalékban kisebbek voltak az értékek, az eltérés a tűréshatáron belül maradt.

A NFH felmérése - az amerikai kutatással ellentétben - arra nem ad választ, hogy az elmúlt 10-15 évben változott-e a vizsgált magyarországi cigaretták kátrány-, nikotin-, szén-monoxid-szintje, -hozama. A hatóság általánosságban annyit közöl, hogy rendszeresen, szúrópróbaszrűen ellenőrzi a cigarettákat, és betartartja a cigaretták eladására, forgalmazására vonatkozó szabályokat, korlátozásokat. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták