A járványügyesek régi ellensége, a Clostridium difficile okoz fejfájást az élelmiszer-biztonságiaknak. Nekünk sem árt az óvatosság a konyhában. 

A levegő oxigénje nélkül éldegélő Clostridium difficile baktérium veszélyeire hívja fel a figyelmet az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos folyóirat friss száma


Zöldségeken érkezhet a szuperbaci - Fotó: Origo

A baktérium gyengébb immunendszerű embereknél súlyos, életveszélyes vastagbélgyulladást okozhat. Ez a kórokozó néhány évvel ezelőtt főként a járványügyi szakembereknek okozott fejfájást, de úgy tűnik, hogy napjainkban már az élelmiszerbiztonság területén is vannak teendők e veszélyes kórokozó visszaszorítása érdekében. 

Élelmiszerekre is veszélyes lehet

Bár nincs olyan bizonyított eset, amely szerint Clostridium difficile élelmiszeren keresztül okozott volna megbetegedést, ám a bacit különféle élelmiszerekből is izolálták. A cikk szerint nem lehet kizárni, hogy a kórházon kívüli környezet és különösen állati eredetű, a baktériummal szennyezett élelmiszerek is forrásaivá válhatnak.

Az élelmiszer-biztonság területén elismert szakember, Farkas József akadémikus, a Corvinus Egyetem professzora, és Mohácsiné Farkas Csilla, szintén a Corvinus Egyetem tanára által jegyzett cikk figyelmeztet arra, hogy kutatásokra, vizsgálati módszerek kidolgozására és alkalmazására van szükség annak érdekében, hogy az élelmiszerfogyasztás oldaláról is védve legyünk a Clostridium difficilétől.

2006 óta járványügyi jelentőségű törzseit is izolálták különféle élelmiszerekben, főként kiskereskedelmi forgalomban lévő húsokban és egyes húskészítményekben, leginkább Kanadában és az Egyesült Államokban, Európában az élelmiszereken való előfordulása ritkább. A Clostridium difficile 25-24 Celsius-fok között képest szaporodni, és a spórái révén sokáig fertőzőképes maradhat.

"Bár konzervtechnológiai értelemben a spórái nem látszanak más spórás fajokhoz képest kimagaslóan hőtűrőek, az ételek szokásos háztartási főzési körülményei kellő biztonsággal nem inaktiválják őket" - derül ki a cikkből, amely szerint egyelőre nincs elegendő információ arról, mennyire megbízhatóan lehet ellene védekezni. Az alapvető higiéniai rendszabályok (kézmosás) és a dezinficiálás klasszikus módszerei természetesen nem nélkülözhetők ebben az esetben sem.

Szabályok

A legalapvetőbb szabályok pedig a következők. Az ételkészítésnél a konyhai higiénia alapvető része az általános tisztaságon kívül, hogy a zöldségeket és húsféleségeket, illetve a főzés nélkül fogyasztható élelmiszereket egymástól elkülönítve kell a hűtőszekrényben tárolni.

A kész élelmiszereket legfelül, a földes szennyeződéstől megtisztított zöldségeket a középső polcokon, legalul pedig a nyers húsféleségeket helyezzük el, hogy a húsokból esetlegesen kicsepegő lé ne szennyezze, fertőzze a többi élelmiszert. Még jobb, ha a háztartásban van külön húsos és külön zöldséges hűtőszekrény, esetleg egy harmadik az egyéb élelmiszereknek (tej, tejtermékek, felvágottak stb). Ez persze kevés háztartásban megoldható. 

A szuperbaci - Forrás: Élelmiszervizsgálati Közlemények

A zöldségfélék tehát alapvetően földdel vannak szennyezve, emiatt lehetnek veszélyesek. Az úgynevezett patogén mikrobák – köztük a Clostridiumok - alapvetően talajlakók, tehát a földdel szennyezett zöldség is okozhat - többek között - Clostridium-fertőzést.

Az ételek készítésénél is a hármas csoportnak (húsok, zöldségek, egyéb élelmiszerek) megfelelő eszközállománnyal kell rendelkezni: külön vágódeszkákkal és késekkel. A mosogatást hatékony mosogatószerrel kellően meleg folyóvízben kell végezni – még akkor is, ha a vízfogyasztás ilyen módon nem nevezhető környezetbarát eljárásnak.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?