A jegybank kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy valóban a jelenlegi forintérmék és bankjegyek cseréjére készülne, az ugyanakkor a Bukszának adott válaszból kiderül, hogy napirenden lehet a kérdés. A naponta használt bankjegyek és érmék előállítása egyébként tavaly 4 milliárd forintba került, de az elmúlt 15 évben volt példa 9 milliárdos számlára is.

A napokban felmerült, hogy elképzelhető a mostani forintbankjegyek és forintérmék cseréje - legalábbis a Magyar Nemzeti Banknál napirenden van a kérdés. (A nBuksza itt írt erről.)

A Buksza megkereste a jegybankot az esetleges cseréről, valamint annak időpontjáról, a kommunikációs osztály pedig a következő választ adta: "a Magyar Nemzeti Bank – a világ többi jegybankjához hasonlóan – folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető. Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve – általa eddig követett gyakorlat szerint – kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést és nyújt tájékoztatást."

Tehát a jegybank nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy bankjegy- és érmecserére készülne.

Mennyibe kerülnek a pénzek?

A Buksza arról is érdeklődött, hogy jelenleg mennyibe kerül egy-egy forintérme és forintbankjegy előállítása, ám ezek az adatok ma már a pénzeket gyártó - egyébként a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő - Pénzjegynyomda és Pénzverő üzleti titkát képezik, így a pontos gyártási költségek nem ismertek.

Csak annyit lehet tudni, hogy a jegybank összesen mennyit költ a bankjegyek és érmék előállítására. A múlt évben bankjegy- és érmegyártásra összesen 3,9 milliárdot költött az MNB, egy évvel korábban 3,7 milliárdot. Az elmúlt 15 évben pedig 3,7-8,8 milliárd forint között mozgott a pénzgyártás éves összköltsége. A szóban forgó időszakban pedig összesen 81 milliárd forintra rúgott számla. (A részletes kiadások az infografikán láthatóak. Az egeret az oszlopokra irányítva jelennek meg a kérdéses összegek.) 

A különböző bankjegyek és érmék darabonkénti előállítási költsége tehát nem ismert, a nagyságrendeket azonban érzékeltetik a hat évvel korábbi adatok, amikor még nyilvánosak voltak a bankjegy- és érmegyártási kiadások. A Buksza szerzője ugyanis 2008-ban írt az Origón arról, hogy akkor a bankjegyek - áfát is tartalmazó - előállítási költsége darabonként 40 forint volt, az érmék bruttó ára pedig 15 és 50 forint között szóródott. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?