Meghosszabbíthatják a plázastopot - derül ki egy friss törvényjavaslatból. Emiatt az áruházláncok folytathatják az ingatlanvadászatot. Az Aldi például az Úttörő Áruházban jelenik meg. 

Az úgynevezett plázastop törvény, amely a bevásárlóközpontok, nagy alapterületű boltok építését korlátozza, eredetileg az év végéig lett volna érvényben, de egy, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint meghosszabbítják. 

Fotó:Origo

A plázastop eddig azt jelentette, hogy 300 négyzetméternél nagyobb üzeletek létrehozására külön engedélyt kellett kérni. A most benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek létesítéséhez kell majd egyedi engedély.  

Beköltöztek

A plázastopnak szerepe volt abban, hogy az áruházláncok az engedélyeztetés kikerülése miatt meglévő ingatlanokra vadásztak az elmúlt időszakban. Ennek eredményeként például a korábban a külvárosi telkeken áruházakat létrehozó diszkontláncok (Aldi, Lidl, Penny) a forgalmasabb belvárosi részeken nyitottak már meglévő ingatlanokban üzleteket.

Így jelent meg a például a Lidl a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Aldi a parlament közelében a Báthory utcában, a Penny pedig a Nagykörúton. A Napi.hu információi szerint az Aldi most egy híres épületet szemelt ki, a cég a volt Úttörő Áruházban nyit üzletet karácsonyig. A plázastop meghosszabbítása miatt elképzelhető, hogy az áruházláncok továbbra is meglévő ingatlanokat fogják keresni, hogy ne kelljen az esetleges kétséges eredménnyel kecsegtető engedélyeztetési eljáráson átmenniük.