A kedvező képet mutató pálinkapiacért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) fokozná a szigort: a hatóság minden pálinkát piacra dobás előtt ellenőrizne. Mindez remek hír, mert kiirtja a hamisítványokat, azonban a kis főzdékre is tekintettel kell lenni.

Az utóbbi években elvégzett pálinkavizsgálatok alapján látszik, hogy a pálinkák között sokkal kevesebb a kifogásolható termék, mint az egyéb szeszes italoknál. Annak ellenére, hogy előbbiekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak - idézi az Élelmiszer.hu Barátossy Gábort, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságának igazgatóhelyettesét, aki a Wessling Hungary által szervezett szerdai pálinkakonferencián beszélt a piac helyzetéről. 

Forrás: Origo

A hatóság szakembere azt is elmondta, hogy a legfontosabb cél, a pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása.

Jön az előzetes kontroll?

Barátossy a pálinkapiac szempontjából fontos bejelentést tett, amikor közölte: a NÉBIH szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük előtt kötelező legyen minősíteni.

Így nem fordulhatna elő, hogy bizonyos vendéglátó-ipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek. Ugyanis ha a hatóságnak már előzetesen rendelkezésére áll a feltüntetett termék analitikai profilja, nem csak a nyitott üvegben talált pálinka biztonságáról tud meggyőződni, hanem arról is, hogy a feltüntetett eredetű ital van-e a palackban.

Figyelni kell a kicsikre!

A Buksza szerint a forgalomba helyezés előtti ellenőrzés abból a szempontból mindenképp örömteli, hogy lényegében kiirtja a hamisítványokat a piacról.

Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy az előzetes minősítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafőzdék számára pedig túlzott megterhelést jelenthet. Tehát olyan szabályozásra van szükség, amelynek keretében az előzetes kontrollt a kevésbé tőkeerős, de jó minőségű pálinkákat gyártó cégek is tudják vállalni.

Persze van másik vetülete is a dolognak. Az esetleges kötelező ellenőrzésre fordítandó kiadások miatt drágulhatnak a pálinkák. Mindazonáltal ez belefér, ha utána mindenki biztosra mehet pálinkavásárláskor. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Iszol te eleget?

Használjon virtuális postai értesítőt!

Válj el másképp!

Veszélyben az Ötöslottó trónja