Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mézes pálinka? Felejtsd el!

Mit nevezhetünk pálinkának? Mit tartalmazhat és mit nem? Lehet-e édesíteni? Pálinka-e az ágyaspálinka? És az otthon főzött nedű? Mit kell írni a címkére? - ezek mellett még számos más ehhez hasonló kérdés merül fel pálinkaügyben. A Buksza igyekszik rendet tenni.

A pálinkás társadalom már a '90-es évek végén úgy döntött, hogy a pálinkát kihozza a "vasúti restikből" és egy minőségi terméket alkot. Ez egy hosszú, de sikeres folyamat volt, sok hazai és uniós jogalkotási feladattal - mondta el Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára az élelmiszerlaboratóriumot működtető Wessling Hungary május végi pálinkakonferenciáján.

Fotó: Origo

A szakember rámutatott, hogy a pálinkakérdés azon kivételes ügyek közé tartozik, amelynek megítélése még a politikában is egységes. A 2008-ban született pálinkatörvényt ötpárti konszenzussal fogadta el a parlament.

0 Tovább

Új, szigorúbb pálinkaszabály jöhet

A kedvező képet mutató pálinkapiacért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) fokozná a szigort: a hatóság minden pálinkát piacra dobás előtt ellenőrizne. Mindez remek hír, mert kiirtja a hamisítványokat, azonban a kis főzdékre is tekintettel kell lenni.

Az utóbbi években elvégzett pálinkavizsgálatok alapján látszik, hogy a pálinkák között sokkal kevesebb a kifogásolható termék, mint az egyéb szeszes italoknál. Annak ellenére, hogy előbbiekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak - idézi az Élelmiszer.hu Barátossy Gábort, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságának igazgatóhelyettesét, aki a Wessling Hungary által szervezett szerdai pálinkakonferencián beszélt a piac helyzetéről.

Forrás: Origo

A hatóság szakembere azt is elmondta, hogy a legfontosabb cél, a pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek