A napokban egy autós a Facebookon arra panaszkodott, hogy átverték a benzinkúton. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság erre reagálva publikálta jó tanácsait.

Ezek a következők:

Hamis mérés

Ha úgy véli, hogy tankjába nem annyi üzemanyagot tankolt, mint amit a kijelzőn lát, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezze le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsa meg a blokkot a vásárlásról.


Forrás: Sxc.hu

A hamis mérés ügyében az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) lehet fordulni. Az MKEH egyébként a 2007-es átfogó vizsgálat óta elvétve találkozott szabálytalanságokkal. 

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autója meghibásodását megítélése szerint rossz minőségű benzin használata okozza, úgy az NFH azt tanácsolja, vegye fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezze a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből. (A benzin minőségvizsgálatát az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt.-nél lehet kérni.)

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzíteni kell a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutniuk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása. (www.bekeltetes.hu)

Árproblémák

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztal, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyen panaszbejelentést a vállalkozás, vagy az ön lakóhelye szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis hol tankoljon?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltak és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Melyik a világ legeredményesebb filmje?