Folytatódik a gesztenyepüré-ügy. A hatóság gesztenyepüré-vizsgálatán elmeszelt egyik gyártó elismerte, hogy gyártási szabálytalanság miatt egy alkalommal krumpli kerülhetett a pürébe, de az azóta gyártott termékek a cég szerint hibátlanok. Az egyik bukott pürét forgalmazó Auchan pedig közölte, a kérdéses termékeket visszahívták a polcokról, s bár azok nem veszélyesek, a vételárat visszafizetik. 

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság a napokban közölte a laboratóriumi vizsgálaton elbukó gesztenyepürék listáját. A kérdéses termékek azért akadtak fenn a rostán, mert krumplit és rizslisztet tartalmaztak. (Erről részletesen itt olvashat, a gesztenyepürékre leselkedő veszélyekről szóló cikk pedig itt található.) A hatóság egyúttal közzétett egy, a vizsgálatról szóló videót, valamint kezdeményezte az érintett termékek visszahívását.


A vizsgálat alanyai (Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) 

A Buksza megkereste az érintett gyártókat, a Gelato Italiano Kft.-t és a Massa Bajnai Gesztenye-feldolgozó Kft., hogy kommentálják a hatóság döntését. Azt is kérdezte tőlük, hogy egyetértenek-e a lépéssel, elismerik-e a hibát, intézkedtek-e a termékek visszahívásáról, valamint azt, hogy a hatósági döntés milyen hatással van a cég forgalmára. A Buksza az egyik bukott pürét saját márkás termékként forgalmazó az Auchant is megkérdezte az ügyről. 

Az Auchan közölte: a hatóság listáján szereplő gesztenyepüréket a szállító kérésére azonnal visszahívták jelölési hiba miatt. Bár a termék egészségre nem ártalmas, a termék árát visszafizeti a vásárlóknak a vevőszolgálatokon. Az áruházlánc jelezte, a visszahívás a 2014 november 21-e előtt lejáró termékekre vonatkozik, a későbbi lejáratúakra nem, utóbbiak tehát megfeleltek a vizsgálaton. 

Krumpli keveredett a gesztenyeszállítmányba

A szóban forgó gyártók közül a Massa Kft. nem válaszolt, a Gelato Italiano Kft. azonban a Bukszával közölte, a cég honlapján közzétették az álláspontjukat, annál többet a vizsgálat lezárásáig nem szeretnének mondani. 


A főszereplő - a képre kattintva megjelenik a Táfelspicc gesztenyepüré-receptje (Forrás: Origo)

 A társaság állásfoglalásában (szó szerint) ez áll: "Korábban már tájékoztatást adtunk arról, hogy egyes médiumok hamisítással vádolták meg cégünket. Híresztelésük alapjául a Nébih elmarasztaló határozata mellett olyan videofelvételeket mutattak be, melyek kétséget kizáróan egy konkurensünk üzemében készültek. A megkérdezett szakértők és az internetes kommentelők közül többen tényként kezelték a híradásokat. Mára világossá vált, nem volt igazuk. Amint tudomást szereztünk a történtekről, haladéktalanul megkezdtük az eset kivizsgálását. A tulajdonosok egyhangúan döntöttek az érintett partnerek informálásáról és a vitatott készletek határidőn belüli visszagyűjtéséről. Mostanra megérkezett a vizsgálati eredmény, mely a 2013. november 23-i gesztenyepürében burgonya gént mutatott ki. Az idegen anyag mennyisége 1% alatti, tehát technológiai hibának tekinthető. A november 24-től napjainkig gyártott készleteket laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá, melyek mindegyike negatív eredménnyel zárult."

A cég elismeri, a november 23-i gyártás során történhetett szabálytalanság. "Nagy valószínűséggel a fagyasztott pucolt gesztenye között érkezett kis mennyiségben burgonya az üzembe" - derül ki az állásfoglalásból. Kiderül belőle az is, hogy az ügy komoly károkat okozott a cégnek, és a hasonló esetek elkerülése érdekében új minőségbiztosítási eljárást alkalmaznak. A társaság jelezte továbbá, valamennyi terméke megfelel az élelmiszerkönyvi előírásoknak. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

 

Korábbi Buksza-posztok: 

A bukott gesztenyepürék listája

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

Mennyibe kerülnek a burgerkalóriák?

Időmérő verseny a Blahán

Egyre többért kaparunk, de nem mehetünk biztosra