Nettóban közel 5 milliárd eurót adott Brüsszel Magyarországnak tavaly. Vagyis 1485 milliárd forintot, átlagosan fejenként 149 ezer forintot. 

Egy friss uniós infografikán bemutatott statisztikából kiderül, mennyi pénzt ölt a tagállamok fejlesztésébe. 

Forrás: Origo

A magyar mérlegből a legfontosabbak:

- Tavaly Magyarországon az uniós kiadások 5,91 milliárd euróra (tavalyi éves átlagos árfolyamon 1755 milliárd forintot) rúgtak.

Forrás: Európai Parlament

- Magyarország 0,9 milliárd eurót (267 milliárd forintot) fizetett be a közösbe.

- A mérleg durván 5 milliárd eurós (1485 milliárd forintos) pluszt mutat, azaz nettóban 1485 milliárd forintot kaptunk Brüsszeltől. Fejenként 149 ezer forintot, ami lényegében egyhavi átlagbérnek felel meg. 

- 3,91 milliárd euró (1161 milliárd forint) volt a regionális támogatás összege. Ez az összes uniós kifizetés 66 százaléka, ami jóval meghaladta a 42 százalékos uniós átlagot.

- A mezőgazdasági támogatások összege 1,78 milliárd euró (529 milliárd forint) volt. Ez a magyarországi uniós kiadások 30 százalékának felelt meg.

- Magyarországnak 178 millió euró (53 milliárd forint) jutott a kutatás fejlesztés támogatására. Ez az összes uniós kifizetés 3 százaléka, ami jóval elmarad a 8 százalékos uniós átlagtól. (Az infografika magyar nyelvű verziója technikai okoból nem jelent meg a beágyazás után, ezért a fenti ábrák képként szerepelnek a cikkben.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon