A lakáspiacot hazavágta a válság, de a jelek szerint lassan felkászálódik, és elindulhat a fejlődés útján. Persze még messze vagyunk a normális szinttől. A lakáspiac egyik főszereplője a budapesti mag, a tágan értelmezett belváros, amely a válság idején sem rogyott teljesen össze, most pedig még komolyabb élénkülést mutathat, ami az árakban is jelentkezik. Helyzetkép a lakáspiacról, a Nagykörúton belüli legdrágább lakások toplistájával.

Tavaly országszerte 7536 lakásépítési engedélyt adtak ki, miközben a válságot megelőző években, 2001 és 2008 között ez a szám 44-59 ezer is volt. A lakásforgalom (azaz a lakás-adásvételek száma) is drasztikusan csökkent. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint némi élénkülés látszik a piacon: a KSH legutóbbi elemzése szerint Budapesten a lakásépítések száma 85, országszerte pedig 50 százalékkal nőtt az idei első negyedévben.

A lakáspiac élénkülésére utalnak az egyik legnagyobb lakáshirdetési oldalt működtető ingatlan.com adatai is. A cég a Bukszának arról számolt be, hogy az első negyedévben jelentősen nőtt a magánhirdetések száma., és ez szokta jelezni leginkább a piaci trendeket. (Az ingatlanirodák hirdetései ugyanis torzíthatják az eredményeket, egy ingatlant ugyanis bármennyi iroda hirdethet.) A lakáspiaci élénkülés kedvező, ám abban főszerepet játszik az alacsony bázis, vagyis az egészséges piaci számoktól még messze vagyunk. 

 Százezres halasztás

Kérdés persze, hogy az élénkülés mennyire lesz tartós, és mikor tér vissza a normális kerékvágásba a piac, amely az FHB elemzése szerint még tavaly is rosszul szerepelt. 

 "A 2008-as, körülbelül 150 ezres lakáseladási számot tekinthetjük a magyar piacon egészségesnek. A boom időszakán ekkor már túl voltunk, a válság viszont még nem gyűrűzött be. A forgalom túlnyomó részét ekkor már a normális életmenetből fakadó költözések adták. Ehhez képest az elmúlt 5 évben évente körülbelül, 50-60 ezerrel kevesebb tranzakció volt, tehát százezres nagyságrendűre tehető az elhalasztott kereslet" - mondta Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank vezető elemzője szerint ha nem jön közbe semmi, azaz nem éri sokk a piacot, akkor az egészségesnek tartott 150 ezres lakáseladási számot 3-4 év alatt érheti el újra a piac. Az FHB elemzése ezzel összhangban arról ír, hogy talán a lakáspiac már elérte a gödör alját, és megindulhat a növekedés, de a felfelé vezető út tövábbra is rögös lesz. 

 Ahol maradt még muníció

Az utóbbi években harmadára zsugorodó lakáspiacon vannak területek, amelyek a kiábrándító években is valamivel az átlag felett szerepeltek, és a most beinduló élénkülésben nagyobb szerepet játszanak.

Az OTP elemzéséből kiderül, hogy a válság során a XI. és II. kerületi lakások voltak a legértéktartóbbak, öt év alatt csupán 2-3 százalékkal csökkentek az átlagárak. A lakásforgalomban a legkisebb - 20 százaléknál alacsonyabb - visszaesést az I., az V. és a VI. kerületek könyvelhették el, de jól szerepeltek még a II., a VII., a VIII., a IX., a XI., és a XIII. kerületek, vagyis a tágan értelmezett belváros. Ezekben a városrészekben, köztük a Nagykörúton belüli területeken elsősorban a befektetésnek szánt ingatlanok adásvételei adtak muníciót az piacnak.

 A Budapest magjának tekintett városrész tehát a válság alatt is viszonylag jól szerepelt. Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont régióvezetője szerint a megújult „bulinegyed” miatt is felkapott lett e terület. "Vonzza a fiatalokat és a fizetőképes külföldi keresletet. A belvárosi önkormányzatok hangsúlyt helyeznek a kerületek rendben tartására műszakilag, tisztaságilag, valamint a biztonságra is a kihelyezett térfigyelő kamerákkal. Ez vonzóvá teszi a lakásvásárlást" - tette hozzá Szlovák Ibolya, aki azt is elmondta, bár a jelentős árnövekedésre még várni kell, azonban jelentősen csökkent az értékesítési időszak ezen a területen. Több, úgynevezett pár napos ingatlan is van, amelyek nagyon gyorsan elkelnek" - fogalmazott Szlovák Ibolya. Az ingatlanosok arra számítanak, hogy a következő időszakban megkezdődik az áremelkedés.

Nézz körül!

A Buksza egyik szerzője a közelmúltban vásárolt lakást, és a lakáskeresés tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Nagykörúton belüli lakások között érdemes alaposan körülnézni, hasonló paraméterekkel rendelkező lakást 0,5-1 millió forinttal olcsóbban is lehet találni. 

A Nagykörúton túl, főleg a VIII. kerületben pedig bagóért - 150-180 ezer forintos négyzetméteráron - lehet lakásokat vásárolni, ami figyelembe véve a kerület fejlődését, vonzóvá teheti a lakásokat. A lakáskeresés során több ingatlanos azt mondta, hogy a kisebb, 30-50 négyzetméteres lakásokat könnyen ki lehet adni, külföldi vagy magyar diákoknak. Persze akad ellenpélda is, a Bukszának egy, a Baross téri (Keleti pályaudvar) lakását igyekszik eladni, de komoly vevőjelölt annak ellenére sem érkezett, hogy a négyes metró miatt a környék kaposabb lenne. 

 A végére pedig egy toplista a Nagykörúton belüli lakásokról

 1. V. kerület, Vörösmarty tér, 348 négyzetméter - 601 millió forint

A Vörösmarty téren lévő, kívülről üvegezett épület legfelső szintjén lévő kétszintes lakás 305 négyzetméteres, és tartozik hozzá egy 85 négyzetméteres terasz. Van 4 hálószobája, 2 fürdőszobája, és tartozik hozzá 2 autóbeálló a teremgarázsban.  

Forrás: Ingatlan.com

2. V. kerület, Vörösmarty tér, 248 négyzetméter - 587 millió forint

Bár a hirdetés nem nevesíti a Vörösmarty teret, csak azt írja, hogy a lakás Váci utca közelében van, a fényképekről kiderül, hogy a második helyezett lakás ugyanabban az üvegburkolatú épületben található, amelyben a listavezető. A 248 négyzetméteres lakás hirdetése szerint az alsó szinten 1 nappali, 1 étkező, 1 hálószoba, 1 mosókonyha van, a felső szinten pedig 2 hálószoba saját fürdőszobával kapott helyet. 

Forrás: Ingatlan.com

3. V. kerület, Vörösmarty tér, 260 négyzetméter - 520 millió forint

A maradunk a Vörösmarty téri házban, a harmadik helyezett lakás hirdetése azt állítja, hogy az épület 2008-as építésű, modern, acél és üvegfelületek együttese határozza meg a külső megjelenését. A lakás kétszintes, a nappali, nyitott galériás megoldása, majdnem 7 méteres belmagasságot eredményez. 

4. VI. kerület , Opera, 300 négyzetméter - 463 millió forint

A hirdető azt mondja róla, hogy "Budapest egyik legelegánsabb utcájában, kívül-belül felújított, liftes társasházban" lévő, közel 300 négyzetméteres, kétszintes penthouse luxuslakásról van szó, amely luxuspanorámát nyújt az Operára. A nagy nappali mellett 4 hálószoba, 3 fürdőszoba is van a lakásban, továbbá két terasz is jár hozzá. Forrás: Ingatlan.com

5. V. kerület, Hercegprímás utca, 270 négyzetméter - 450 millió forint

Az ötödik helyen a Szent István térre (Baizilikára) néző lakás, amelyről ezt írják: "nagy belmagasság , stukkók , ajtó díszei még különlegesé teszi a sarokingatlant". 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?