Durva szigorítások várnak a boltokra egy, a Hvg.hu-hoz eljutott törvénytervezet szerint. A javaslat betiltaná az ingyenes buszokat, jöhetne a vasárnapi boltzár, plusz, két veszteséges év után be kellene zárni az adott vállalatot. Kemény feltételek, kérdés, hogy mi valósul meg belőle.   

Egy törvénymódosító javaslat szerint néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását. A világörökségi területeken pedig a diszkontok, a nagyméretű szupermarketek és a hipermarketek zárhatnak be a hét utolsó napján - írja az Origo a Magyar Nemzetre hivatkozva, de az csak a tervezett lépések egyike.  

A Hvg.hu szerint a kormány által még nem tárgyalt javaslat azonban nem csak a vasárnapi boltzárat rendelné el, hanem kemény zigorításokat vezetne be. A tervezett lépések a külföldi kézben lévő láncokat (pl.: Tesco, Auchan, Spar) korlátozná, míg a magyar boltláncokat kedvezőbb helyzetbe hozná. 

A legfontosabb tervezett lépések: 

- a boltok naponta 6 és 22 óra között lehetnének nyitva, de vasárnap és munkaszüneti napokon zárva kell lenniük (vasárnap a tejivók és a pékségek nyithatnak ki, de azok is csak félműszakban reggel 5 és 12 óra között, az újság- és virágárusok 6-12 óra között lehetnek nyitva) 
- a 400 négyzetméternél kisebb, családi vállalkozásoként működtetett boltokra nem vonatkozna a tilalom
- betiltatnák az ingyenes céges bevásárlóbuszokat 
- durva szabály, hogy a tervezet megtiltaná az üzletláncoknak a veszteséges működést: két veszteséges év után kötelezően be kellene zárni a céget 
A tervezett változtatásokkal kapcsolatban a Tesco a Bukszával közölte: a cég a javasolt változtatások részleteinek megismerését követően alakítja ki álláspontját. 
Mivel elég szigorú lépésekről van szó, kérdés, hogy miről szól majd pontosan a parlamenthez hivatalosan benyújtott tervezet, és azt elfogadják-e...