Ha a bevételeket alapján adnák az Oscart, akkor nem a Birdman lett volna a befutó.

Vasárnap megvolt az Oscar-gála, a legjobb film kategóriájában a Birdman kapta a díjat. (Az Origo díjatádóról szóló beszámolóját itt olvashatja el.) A Buksza a filmek bevételeit követő Box Office Mojo adatbázisa alapján megnézte, hogy a legjobb filmre jelölt alkotások közül melyik termelte a legtöbb pénzt. Ebben az összevetésben az Amerikai mesterlövész vitte a pálmát, a Clint Eastwood rendezésében készült film 428 millió dollárt (115 milliárd forint) hozott össze. 

Alejandro González Iñárritu nyerte a legjobb rendezésért járó Oscart - Fotó: AFP

Ha pedig az összes kategóriába jelölt filmeket nézzük, akkor a Hobbit áll az élen, amelyet a legjobb hangvágásért járó díjért jelöltek. Utóbbi film 951 millió dollárt termelt. Érdekes, hogy a filmszakma által legpocsékabbnak munkáknak adott Arany Málnát a legrosszabb film kategóriájában a Szexvideó kapta, amely 126 millió dolláros (34 milliárd forint)  bevételt ért el. A legrosszabb rendezésért az Arany Málnát a múlt év legjelentősebb bevételét - világszerte összesen 1,1 milliárd dollárt (közel 300 milliárd forint) - elérő Transformers-sorozat negyedik részének adták. 

 

Az adatok az eddigi bevételeket mutatják, több filmnél - pl. Still Alice - még jelentősen növekedhet a bevétel a következő hetekben. Részben azért, mert sokan pont az Oscar-díj miatt néznek meg egy-egy filmet, amit addig nem láttak. (Az alábbi adatgrafikán láthatóak az eredmények.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Durva Merci paranoiás despotáknak

Változhat egy jogsiszabály

Nagyot haraphat a fizetésből az influenza

Zseniális tervek a magyar euróra

Aprópénzt kapnak a bajban lévők