Körülbelül 290 milliárd forint újraosztásáról szól a vasárnapi boltzár. 

A vasárnapi boltzár sorsa továbbra is kétséges, a szakmai szervezetek tiltakoztak, a javaslatot benyújtó kisebbik kormánypárt, a KDNP kitart a tervezet mellett, a kormány pedig még nem döntött. Közben a három magyar kézben lévő üzletlánc, a Coop, a CBA és a Reál jelezte, hogy támogatják a boltzárat

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A boltzárról szóló vita során kevés szó esett arról, hogy ez pontosan mekkora összeget érinthet. Fontos szempont, hogy a vasárnapi boltzár esetleges bevezetése miatt a vasárnapra eső forgalom nem tűnik el teljes egészében, mert nehéz elképzelni, hogy a lépés miatt hirtelen százmilliárdokkal költenénk kevesebbet, a forgalom sokkal inkább más napokon fog megjelenni a kasszákban, vagy a kivételt jelentős kisebb boltokban landol. Azonban elképzelhető az is, hogy a vasárnapra jutó költések nem jelennek meg egy az egyben a többi napon, csak a kérdéses összegnek egy része lesz más napokon elköltve - ezt egyelőre lehetetlen megjósolni. 

Mennyi?

Fontosabb kérdés, hogy pontosan mekkora összegről van szó. A GfK Piackutató friss elemzésére hivatkozva a Pénzcentrum néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy vasárnapra jut az úgynevezett napi fogyasztási cikkek forgalmának 9 százaléka. (A napi fogyasztási cikkek közé tartoznak többek között az élelmiszerek, üdítők, a kozmetikumok.)

A KSH hivatalos adatai szerint tavaly élelmiszerekre, kávéra, kozmetikumokra, alkoholos és alkoholmentes italokra 3210 milliárd forintot költöttünk 2013-ban. (A kiskereskedelmi forgalom ennél jóval nagyobb, de a műszaki cikkeket, cipőket, bútorokat a vasárnapi boltzár esetleges bevezetése esetén másik napokon fogjuk megvenni, mert a javaslatban a boltzár alól mentesülő kisebb boltok jellemzően nem árusítanak ilyen termékeket.) 

A 3210 milliárd forintos forgalomnak a 9 százaléka 290 milliárd forint, azaz körülbelül ennyit költhetünk el vasárnaponként az említett cikkekre. Egy-egy vasárnapra pedig átlagosan több mint 5,6 milliárd forintos költés jut. (Ez egy becslés és a hivatalos statisztikákra épül, ha lesz boltzár, akkor a tényleges számok ettől eltérhetnek, a cikk csak a ténxadatok alapján a nagyságrendeket mutatja be.)

A Piac és Profit online verziója a kereskedelmi szakma becsléseire hivatkozva azt írta, hogy a teljes vasárnapi kiskereskedelmi forgalom - tehát a televíziókkal, bútorokkal stb. - együtt 400 milliárd forintra tehető. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Így kerülhető ki a boltzár

Adósságrendezés a dohányboltokban

Mekkora fizetésemelést szán nekünk a kormány?

Híres épületet választott az Aldi

500-640 forintos dugódíj jöhet Budapesten

Magyarország toplistás az élelmiszer-drágulásban

1 318 000 000 000 000 forint - ennyi pénze van a leggazdagabbaknak