A mostani macerás keresgélés helyett a jövőben könnyebben lehet majd turkálni a politikusok vagyonnyilatkozataiban. Ugyanis egységes informatikai rendszer jöhet létre egy, a kormány honlapján megjelent tervezet szerint. Ráadásul vagyonnyilatkozat-ellenőröket is bevethetnek a jövőben.  

Ellenőrzés nélkül a vagyonnyilatkozatok kitöltése könnyen üres rituálévá silányul - ezt állapította meg a magyar gyakorlatról az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) . A kritika jogos, hiszen évek óta politikusok, állami szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozatát menetrendszerűen nem igazán ellenőrzi hivatalos szerv, arról nem beszélve, hogy a vagyonnyilatkozatok sokszor kézzel kitöltött fecnik. Átláthatatlanok, nincsenek rendszerbe szedve stb.

A jelek szerint azonban a változás lesz: a kormány honlapján megjelent Nemzeti Korrupcióellenes Program, amely egy elektronikus rendszer létrehozását vetíti előre, és egy ellenőrzési szerv felállítása is benne van a pakliban. (A tervezet itt érhető el - pdf -, itt pedig - zip formátumban -, és a 37. oldalon szerepel a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó rész.)

 

A tervezet szerint az egységes informatikai rendszer segítségével a vagyonnyilatkozatok megfelelő tárolása, évekre visszamenő elérhetősége és összevetése is lehetővé válna. "Az összes vagyonnyilatkozat rendszeres ellenőrzése hatalmas terhet jelentene az azt végző hatóságnak, azonban egy meghatározott számú, számítógépes program segítségével kiválasztott minta szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzése reális alternatíva, és visszatartó erőt is képvisel. A program végrehajtása során ebből következően ki kell alakítani a vagyonnyilatkozatok benyújtására szolgáló egységes informatikai rendszert" - áll a tervezetben.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a vagyonnyilatkozatok független ellenőrzésére több nemzetközi megoldás van, Szlovéniában például független állami szervek, Macedóniában pedig egy parlamenti bizottság végzi ez ellenőrzést. A tervezet szerint Magyarországon is elképzelhető egy ilyen bizottság létrehozása, annak létrehozásához azonban nincs időpont hozzárendelve, a dokumentum annyit ír: "a magyar gyakorlat kialakítása hosszabb távon képzelhető el, ennek során azonban megfontolandó egy, az Országgyűlésnek felelős, ugyanakkor a választott tisztségviselőktől függetlenül működő testület létrehozása".