A csokifogyasztókról van szó. A svájci csokik Magyarországon, és a világ más tájain is drágulhatnak a frankdrágulás miatt. 

Csütörtökön elképesztő mértékben erősödött a svájci frank, mind az euróhoz, mind a forinthoz képest, miután a svájci jegybank eltörölte az úgynevezett árfolyamküszöböt, azaz közel 4 év után engedte, hogy a frank erősödjön az euróval szemben.

A lépés nyomán a világpiacokon látott mozgásokra a gazdaságtörténetben is kevés példa van. A frank forinthoz mért árfolyama például 260 forint környékéről 380 forintra nőtt, a csúcs után azonban lejjebb ment a frank, de a pénteki 315-320 körüli árfolyam is elég durva árfolyememelkedést jelent a korábbihoz képest. 

Drágulhat a svájci csoki

Ahogy az Origo is megírta, hogy az árfolyamemelkedés a devizahiteleseket nem érinti, ám az autóhiteleseket igen. Mellettük pedig számos céget, főként az importőröket, akiknek a korábban tervezettnél nagyobb kiadással kell számolniuk. Leginkább a frankalapon importáló cégeket érinti a dolog, de az euróban, dollárban importálókat is (aki egyébként jóval többen vannak, mint a frankalapon importálók), mivel utóbbi két deviza is erősödött a forimthoz képest, igaz, nem olyan extrém mértékben, mint a frank.

 

Csokiimport vs. csokiexport 

Ahogy a Svájcból importáló magyar vagy akármelyik országban működő cégeknek rossz, a svájci exportőrüknek ugyanígy probléma. Mivel ők jóval kisebb összeget kapnak ugyanazért a termékért, mint korábban.

Fotó: Origo

Ebből adódóan Svájc egyik fő exportcikke, a csokoládé jó eséllyel drágulni fog világszerte, így Magyarországon is. A csokipéldánál maradva a svájci frank erősödése talán úgy látszik a legjobban, hogy mondjuk a múlt héten egy svájci csokiexportőr 10 ezer frankért küldött árut Magyarországra, az itteni csokimportőr fizetett neki akkori - hivatalos MNB-árfolyam alapján - 2,64 millió forintot, a most pénteki szállításért ugyanekkora mennyiségre azonban már 3,19 millió forintot kell fizetnie.

Ebből adódóan az egyik legismertebb svájci csokimárka termékei, amelyek - táblánként jellemzően 600-1000 forintos árukkal amúgy is a magasabb árkategóriába tartoznak - könnyen 10-20 százalékkal drágulhatnak a jövőben. A nagy cégek, köztük lehetnek például a nagyobb svájci csokiexportőök is, általában képesek fedezni az árfolyamigadozásokat különféle devizapiaci ügyletekkel, ezáltal kiegyensúlyozni a végleges fogyasztói árat, de a csütörtöki extrém piaci mozgások durvábbak voltak annál, amire előre számítani lehetett, így a drágulás jó eséllyel bekövetkezik, hacsak a svájci csokiimportőrök nem nyelik le ezt a veszteséget. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások

Több magyarországi Tescóra kerülhet lakat

Áfacsapda: büntetik az olvasókat

Megtámadták a banánt

80 ezer forint eltűnt a bukszánkból

Méregdrága lett a dollár

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá