Egy takarékos zuhanyzás 18 forintba, a normál zuhanyzás 32 forintba kerül. Így évente fejenként 6,5-12 ezer forint lehet a zuhanyszámla, a kádas fürdés ezzel szemben legalább 24 ezer forintot vihet el.  

A Buksza új sorozatba kezd, amelyben feltérképezi a mindennapos otthoni teendőkhöz kapcsolódó kiadásokat. Elsőként a zuhanyszámláról lesz szó. 

A Buksza egy, Rákóczi úti negyedik emeleti átlagos lakásban mérte több alkalommal az 5-6 perces zuhanyzásra jutó vízfogyasztást. Minden alkalommal takarékos zuhanyzásról volt szó: gyorsan  történt a fürdés (5-6 perc) és a szappanozás idejére zárva volt a vízcsap. (A mérés kizárólag a vízfogyasztásra koncentrált, a melegvíz előállításához kapcsolódó költség nincs benne a kalkulációban.) 

A gellérthegyi víztározó - Forrás: Origo

Egy alkalommal 0,026-0,028, átlagosan 0,027 köbméter víz kellett a zuhanyzáshoz, ami 27 liter víz elfogyasztását jelentette. A vízdíj 8 forint, a csatornadíj 9-10 forint, tehát egy takarékos zuhanyzáshoz 18 forint értékben fogyasztunk el vizet.


Előtte - Forrás: Buksza

A napi egy takarékos zuhanyzással körülbelül 9855 liter (9,85 köbméter) folyik el egy év alatt.


Utána - Forrás: Buksza

Így összesen egy év alatt közel 6500 forint lesz a zuhanyszámla. Ha azt feltételezzük, hogy a nyári hónapokban (júniustól augusztus végéig mindennap) napi két zuhanyzás lesz, akkor 12 285 liter lesz a fogyasztás. Ebben az esetben az éves kiadás megközelíti a 8100 forintot. 

Ha kevésbé takarékosan, hosszabb ideig 9-10 percig zuhanyzunk, akkor átlagosan 50 liter körüli alkalmankénti fogyasztás adódik. Napi egy zuhanyzás így 32 forint lesz, ami 12 ezer forintos éves zuhanyszámlát eredményez. A nyári plusz zuhanyzásokkal pedig közel 15 ezer forintra nő a számla. 

A kádban történő fürdés nem lesz a sorozatban, mégpedig ezért: egy fürdéshez ugyanis - kádtól függően - legalább 100-150 liter vízre van szükség. Évente ez 24-36 ezer forintba kerülne, a nyári extra fürdések nélkül. (Adatok a grafikonon láthatóak.)

A költségeket a Központi Statisztikai Hivatal februári inflációs statisztikájában szereplő víz- (296 forint/köbméter) és csatornadíj (361 forint/köbméter) alapján számolta a Buksza. A zuhanyzási szokások (idő, vízsugár erőssége stb.) is egyénenként változóak, egy-egy háztartás eltérő adatokat produkálhat, ezért a cikk csak a nagyságrendeket igyekszik bemutatni. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!