Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meghódította a világot a rezsicsökkentés

Mindenhol olcsóbb a rezsi. Az olajárnak köszönhetően. 

Az olaj ára meredek lejtőre került a múlt év utolsó hónapjaiban. Ennek egyenes következménye az energiaárak mérséklődése. Most már hivatalos adat is mutatja, hogy globális szinten mennyivel csökkentek a rezsikiadásokat is befolyásoló energiaárak.

Fotó: Origo

Az OECD kedden a hivatalos Twitter-oldalán ismertette az adatokat, amelyek szerint tavaly decemberben az OECD-tagországokban átlagosan 1,1 százalékos volt az infláció. Ez önmagában nem izgalmas, de az energiaáraknál látható mínusz 6,3 százalékos árcsökkenés az mindenképpen jelentősnek számít.

Az olajár a magyar inflációt is lefelé húzza, elsősorban az üzemanyagárakon keresztül. Decemberben mínusz 0,9 százalékos volt a magyarországi infláció. Az üzemanyagárak több mint 10 százalékkal estek 2013 decemberéhez képest, ez pedig nagyban hozzájárult a negatív adathoz. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

BMW-gyárat hozott Merkel? 

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország

Ennyit fizetünk a legjelentősebb adókra: fejenként 1 millió forintot

Ezek Kecskemét legdrágább villái

Ezek Budapet legdrágább villái

Így néz ki a rezsigyilkos ház

Új adó - megutálták a napelemeket

Egy ház árát bukják a szakiskolások

0 Tovább

Íme a rezsigyilkos ház

Fogyasztásbajnok házat építettek Norvégiában.

Az egyik norvégiai kutatóintézet környezetbarát épületek fejlesztésével foglalkozó részlege (Research Centre on Zero Emission Buildings) a világ egyik legjobbját hozta létre ebben a kategóriában - írja a Business Insider amerikai gazdasági portál.

1 Tovább

Ennyiért zuhanyzunk

Egy takarékos zuhanyzás 18 forintba, a normál zuhanyzás 32 forintba kerül. Így évente fejenként 6,5-12 ezer forint lehet a zuhanyszámla, a kádas fürdés ezzel szemben legalább 24 ezer forintot vihet el.

A Buksza új sorozatba kezd, amelyben feltérképezi a mindennapos otthoni teendőkhöz kapcsolódó kiadásokat. Elsőként a zuhanyszámláról lesz szó.

A Buksza egy, Rákóczi úti negyedik emeleti átlagos lakásban mérte több alkalommal az 5-6 perces zuhanyzásra jutó vízfogyasztást. Minden alkalommal takarékos zuhanyzásról volt szó: gyorsan történt a fürdés (5-6 perc) és a szappanozás idejére zárva volt a vízcsap. (A mérés kizárólag a vízfogyasztásra koncentrált, a melegvíz előállításához kapcsolódó költség nincs benne a kalkulációban.)

A gellérthegyi víztározó - Forrás: Origo

Egy alkalommal 0,026-0,028, átlagosan 0,027 köbméter víz kellett a zuhanyzáshoz, ami 27 liter víz elfogyasztását jelentette. A vízdíj 8 forint, a csatornadíj 9-10 forint, tehát egy takarékos zuhanyzáshoz 18 forint értékben fogyasztunk el vizet.

0 Tovább

A rezsicsökkentés alkalmából: mennyi áramot fogyasztunk, mennyiért, mennyiből?

Az elmúlt több mint egy évtizedben évente rendre nőtt az áram ára. Ezzel párhuzamosan az egy főre jutó áramfogyasztás összevissza változott, egyszer csökkent, máskor pedig nőtt. Az átlagot bemutató statisztikák szerint pedig a átlagjövedelem durván 10 százalékát vitte el az áramdíj. Infografika - főszerepben az árammal.

November 1-től kevesebbet kell fizetni a rezsiért, ezen belül is az áramért. Ezért a Buksza átnézte és összevetette az elmúlt évek háztartási áramfogyasztásáról, és az áramárak alakulásáról szóló statisztikákat.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek