Havonta sokkal több sertéshús landolhat a lakásokban. 

A személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 15 százalékra csökkenhet jövőre, a sertéshús áfája pedig 27-ről 5 százalékra mérséklődhet - többek között ezeket jelentette be kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerint az szja-csökkentés havonta 4,7-9,5 ezer forintot hagy az átlagkeresettel rendelkező családoknál - a gyerekek számának függvényében nagyobb vagy kisebb lesz a többlet. 

A sertéshús áfájának csökkentése pedig a Buksza számításai szerint a konkrét termékeknél a következő képpen néz ki: az inflációs kosárban szereplő rövidkaraj és sertéscomb kilós ára márciusban 1410, illetve 1310 forint volt, ha valóban életbe lép az 5 százalékos áfa, akkor a két sertéshúsféle ára 17 százalékkal, a combé 1160, utóbbié pedig 1080 forintra csökkenhet. 

 

Ha egy család az szja-csökkentésből adódó 4,7-9,5 ezer forintos összegnek mondjuk a felét húsvásárlásra fordítja 2016-ban, mégpedig az alacsonyabb ár miatt sertéshúsra, akkor jövőre havonta 2-4 kilóval több disznóhús kerülhet a háztartások asztalára. (Az alábbi adatgrafikán láthatóak a családoknál várható sertéshús-forgatókönyvek.)

A sertéshúsáfa csökkentését azonban nem lehet teljesen biztonsra venni az Agrárszektor.hu szerint. A szaklap - egyes, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - azt írja, ha a drasztikus áfamérséklés csak a sertéshúsra vonatkozna, a baromfira pedig nem, az uniós problémákat vethet fel, mivel a két húsféle egymás helyettesítő termékének számít. Az pedig biztosra vehető, hogy több más agrárágazat is lobbiharcot indít az áfacsökkentés kiterjesztéséért.