Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsparádét rendez a kormány minden háztartásban

Havonta sokkal több sertéshús landolhat a lakásokban.

A személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 15 százalékra csökkenhet jövőre, a sertéshús áfája pedig 27-ről 5 százalékra mérséklődhet - többek között ezeket jelentette be kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerint az szja-csökkentés havonta 4,7-9,5 ezer forintot hagy az átlagkeresettel rendelkező családoknál - a gyerekek számának függvényében nagyobb vagy kisebb lesz a többlet.

A sertéshús áfájának csökkentése pedig a Buksza számításai szerint a konkrét termékeknél a következő képpen néz ki: az inflációs kosárban szereplő rövidkaraj és sertéscomb kilós ára márciusban 1410, illetve 1310 forint volt, ha valóban életbe lép az 5 százalékos áfa, akkor a két sertéshúsféle ára 17 százalékkal, a combé 1160, utóbbié pedig 1080 forintra csökkenhet.

0 Tovább

Áfacsapda: büntetik az olvasókat

Hiába azonos a tartalom, az e-könyv adója többszöröse a hagyományos társainak. Nincs mese, ez az uniós szabály. És ez így is marad.

Bár a tartalom teljesen ugyanaz, mégis kétféle áfa vonatkozik az e-könyvekre és a hagyományos könyvekre - előbbiekre sokkal magasabb adót kell fizetni. Persze más élmény az e-könyvet és a papíralapú társát olvasni, de ez a poszt most nem erről szól.  

Fotó: Origo

Ha ugyanis szigorúan csak a tartalmat nézzük, akkor magasabb, 5 százalék helyett 27 százalékos áfát, lényegében büntetést fizetnek az e-könyvet vásárlók.

550 vagy 160 forint?

Számokban ezt azt jelenti, hogy például D. Tóth Krisztina Húszezer éjszaka című műve e-könyvként a Bookline oldalán 2590 forintba kerül, sima könyvként - ráadásul akciósan - 3290 forint. Logikus, hogy az e-könyv olcsóbb (nem kell nyomtatni, raktározni stb.), ám az e-könyv esetében az áfatartalom 550 forint, hagyományos társánál 157 forint.

Tehát ugyanazért a tartalomért közel négyszer annyi adót kell fizetni, ha elektronikusan vesszük, mintha papíralapon jutnánk hozzá. Másként: ha kedvezményes lenne az e-könyv áfája, akkor 2140 forintért kapható lenne az ominózus könyv, vagyis közel 20 százalékkal lehetne olcsóbb. (D. Tóth Krisztina könyve csak egy példa a sok közül, a Bookline ezt a művet dobta fel elsőként az e-könyveknél, ezért szerepel ez a posztban.) 

Könyv, mint szolgáltatás

Az e-könyv magasabb áfájának az uniós szabályozás az oka, az ugyanis az e-könyvet szolgáltatásnak tekinti, nem pedig terméknek. A Buksza arról érdeklődött az szaktárcánál, miért van ekkora különbség, és lehetséges-e az e-könyvekre alacsony áfát alkalmazni.

Fotó: Origo

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Buksza kérdésére közölte: digitális - azaz fájlokban vagy egyéb, nem fizikai adathordozón terjesztett - könyvek 5 százalékos áfakörbe sorolására uniós tagállamként nincs lehetőség.

Az áfa ugyanis közösségi szinten harmonizált adó, és csak az uniós áfairányelv rendelkezéseivel összhangban lehet szabályozni. Kérdéses irányelv pedig kimondja, mely termékek és szolgáltatások tartozhatnak a kedvezményes körbe, az elektronikus könyv nem tartozik ide. Mégpedig azért, mert a könyvek digitalizált tartalma nem termékértékesítésnek, hanem elektronikus szolgáltatásnak minősül. Ez utóbbira pedig a tagállamok nem alkalmazhatnak kedvezményes kulcsot.

A lényeg az, hogy a könyvformájú, papíralapú könyvek, vagy a cd-n, dvd-n, pendrive-on egyéb - szó szerint - kézzel megfogható adathordozón terjesztett könyveknél az áfa 5 százalék. Azok a könyvek, amelyek adatállományként, fájlként, virtuálisan léteznek, 27 százalékos áfával adóznak. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Bezárhatja 13 üzletét a magyar Tesco

Új banán jöhet

A legdurvább élelmiszer-drágulás

80 ezer forint eltűnt a bukszánkból

Méregdrága lett a dollár

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

7 Tovább

Mennyivel lehet olcsóbb a párizsi? - áfamatek húsalapon

Ha életbe lép az alacsony húsáfa, elméletben több 100 forinttal forinttal eshet a legnépszerűbb húsok ára. Persze erre nem lehet mérget venni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken az OMÉK-en (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) közölte, a Miniszterelnökség támogatja a szaktárcát abban, hogy a sertés- és baromfihús, valamint húskészítmények áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen.Hogyan változhat a húsok és húskészítmények kilónkénti ára, ha valóban bevezetik az alacsony áfakulcsot? Íme: 


Forrás: KSH, Buksza-számítás

A várható árcsökkenés mértéke csak feltételezés, egyrészt még nem vezették be az alacsonyabb áfát, másfelől egyáltalán nem biztos, hogy az áfacsökkentés tejles egészében megjelenik-e a bolti árakban. Egyrészt a húsipar masszívan veszteséges, ezért az áfacsökkentésből adódó többlet egy részét könnyen lehet, hogy a cégek a helyzetük stabilizálására fordítják. Másfelől kérdés, hogy az ágazatot mérgező feketegazdaságot mennyivel sikerült visszaszorítani. (Erről részletesen majd egy másik posztban, ha zöld utat kap az áfacsökkentés.)

Ha nem volt elég: 

Átlépte a küszöböt a liszt

Cigimacera fél áron

Amiben jobbak a kicsik

A Pennny is beállt a sorba

Csak pénzpocsékolásra kell a csodavíz?

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták



3 Tovább

Sztrádamatrica- és benzinmatek - ennyivel drágul az autózás

Már január első napjaiban drágulással találkozhatnak az autósok, főleg, ha sztrádán mennek. Jövőre megszűnik a legnépszerűbb termék, a négynapos matrica, a legolcsóbb sztrádabérlet ezentúl a heti matrica lesz, amely tíz napig használató és közel kétszer annyiba fog kerülni. 

A másik: szerdától a benzin átlagára 396, a gázolajé 420 forint körül lesz. Ha ez az ár marad, akkor az 2 százalékpontos áfaemelést érvényesítő kutakon 6-7 forint lesz a literenkénti drágulás. A benzin- és gázolajárak a forint árfolyamától és az olaj világpiaci árától függnek - ezek változása persze kompenzálhatja az emelkedést.

A kutak között is érdemes keresgélni, a sokak számára talán unalmasnak tartott - de igaz - figyelmeztetés miatt, a különböző kutak árai között ugyanis 20-30 forintos különbség is lehet. A sztrádán lévő kutak sok esetben drágábbak. 

Az autópálya díja, ha csak hétvégi kirándulásról van szó, akkor az eddigi 1650 forintos négynapos helyett a heti matricára lesz szükség 2975 forintért. A matrica- és üzemanyag-drágulás miatt egy száz, kétszáz, háromszáz kilométeres út közel 1400-1500 forinttal lesz drágább, ha a sztrádát választjuk. 

Az éves sztrádamatricát akkor érdemes megvenni, ha több mint 15 heti matricát szeretnénk megvenni 2012-ben, a havi matricából meg nyolcat érdemes csak megvenni, akkor maradunk az éves ár alatt. 

2 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek