Az utóbbi időben fényes karriert befutó Bitcoinnal és a hozzá hasonló virtuális pénzzel való játék veszélyes lehet: az árfolyamot nem védi semmi, a virtuális pénzt használók pedig nem számíthatnak kártalanításra. Emellett óvatosan kell bánni számos olyan céggel, amelyek valódi pénzre pályáznak és különféle befektetést ajánlanak, mert nincs magyarországi engedélyük. 

A European Banking Authority, vagyis az európai bankfelügyelet a virtuális pénzek, köztük az elmúlt időszakban nagy sikerű Bitcoin veszélyeire hívta fel a figyelmet a minap. (A Bitcoin sikereiről és a magyar vonatkozásról itt olvashat részletesen.)


Az európai hatóság közölte, a virtális pénzeket használók nem számíthatnak jogi védettségre, a virtuális pénz elvesztésének pedig nincsenek következményei. További gond a bankfelügyelet szerint, hogy a virtuállis pénzeknek az árfolyama instabil. Az esetleges kártalanításra nincs jogi szabály, ezért fokozott óvatossággal kell kezelni a virtuállis pénzeket. 

Nem árt vigyázni, a kisbefektetők valódi pénzére pályázó, különféle befektetési és pénzügyi szolgáltatási hirdetéseikkel az embereket bombázó cégekkel. Egyfelől, sokan közülük devizakereskedésre buzdítják az embereket, és állítják, mesés hozamot lehet elérni. Ez valóban elképzelhető, de ugyanúgy - sőt, nagyobb valószinűséggel - bukni is könnyű a devizakereskedéssel - még a tapasztalt nagybefektetők is könnyen megégethetik magukat a devizaporondon.  

Feketelista, kazánház

A szóban forgó cégek között számos olyan akad, amely engedély nélkül végzi tevékenységét, velük különösen érdemes vigyázni. A Magyar Nemzeti Bank egy terjedelmes listán név szerint felsorolja azokat a társaságokat, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel. Bár lehetnek köztük, amelyek szolgáltatásai megfelelőek és adott esetben valóban tisztességes nyereséget lehet elérni velük, az engedély hiánya mindenképpen óvatosságra intő jel.


Kazánház (boiler room) nem az, aminek látszik

A listán szerepel például az a Cívis Globál Brókerház, amely az ügyfeleknek jelentős - nettó 18 százalékos - hozamot ígért, ám lényegében csak beszedte a pénzt, a hozam elmaradt. Jelenleg bűncselekmény gyanújával folyik eljárás a cég ellen. (A Cívis Globál Brókerház működéséről, és az okozott veszteségekről szóló "Nem kérdezték, hová viszik a milliókat" című cikket itt; kifejezetten az ügyfelek átverésére létrehozott, a szakirodalomban boiler roomnak - magyarul kazánháznak nevezett - cégekről itt olvashat; egy korábbi, nagy vihart kavart esetet feldolgozó "Röhögtek a lehúzott ügyfeleken" című cikket pedig itt találja.)

Mielőtt tehát bármilyen pénzügyi tanácsot kérünk valamely cégtől, vagy befektetést tervezünk valamely pénzügyi szolgáltatóval, mindenképp nézzük át a listát, és kezeljük helyén a mesés hozamokkal kecsegtető ígéreteket!

Ha tetszett a fenti poszt, vagy az alábbi bejegyzések, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!

Korábbi Buksza-posztok: 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

Mennyibe kerülnek a burgerkalóriák?

Időmérő verseny a Blahán

Egyre többért kaparunk, de nem mehetünk biztosra