Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyalázatos helyzetben az albérletpiac

Magda Eszter - Csernátony Csaba

Rengeteg bérlőre váró ingatlan van a piacon, de amibe valóban beköltözne az ember, olyan nagyon kevés. Nem elsősorban az ár a gond, hanem a lakások állapota. Egy bérlendő lakáshoz kevés ugyanis a négy fal. Ami pedig tényleg jó, az másra kell.

"Cakkumpakk 150 ezret szánnék a lakásra. Rezsivel együtt. Nem kell nagy, 40-50 négyzetméter, a I., II., XI., XII. vagy az V. kerületben. De nincs, normális legalábbis tényleg nincs" - mondta a Bukszának egy fiatal nő. (Nevét nem árulta el, mivel reklámszakemberként dolgozik.)

Forrás: Origo

"Több olyan lakással találkoztam, amelyhez évek óta hozzá se nyúltak. Ronda bútorok, még rondább, ezer éve festett falak, penész és társai. Lakhatatlan. A másik, amelyekről lerí, hogy örökölt lakásról va szó. Bármilyen morbidan hangzik, az elhunytat eltemették, és máris feltették a hirdetést. A lakáshoz nem nyúltak" - tette hozzá.

1 Tovább

Teljesen ingyenes megoldás fogyókúrázóknak, pénzkidobás helyett

Teljesen triviális és ingyenes megoldás a fogyni vágyóknak. Tessék elmenni a háziorvoshoz!

A Buksza egyik szerzője már írt a csodamentes - költségalapú - fogyásról, ezzel összefüggésben többen is kérdezték mi a titok, hogyan csináltam stb. Nos ahogy azt a cikkben is említettem, az ételkiadásokat kell visszafogni, meg persze megváltoztatni az étrendet. 

Ezzel párhuzamosan egyébként számos, a fogyókúráról szóló irodalmat is elolvastam, köztük adott esetben több ezer forintos könyveket, internetes anyagokat.

Mindezek - legalábbis számomra - teljesen feleslegesek voltak. A legjobb tanácsokat ugyanis teljesen ingyen a háziorvos adta. Ez mindenki számára járható út. Ha fogyni szeretne, ne a könyvesolboltban vagy az interneten található - esetenként nem túl hiteles - tanácsadó oldalakon, illetve a fogyasztószereket kínáló üzletben kezdjen. 

Hanem a háziorvosnál vagy orvosnál. A háziorvos ugyanis ingyen van, sok-sok évig ezt (is) tanulta az egyetemen, ismeri a kórtörténetünket stb. Ha valaki, ő képes személyre szabott tanácsokat adni, ellentétben sok más, csak általánosságban megfogalmazott, sokszor eredménytelen javaslatokat nyújtó oldalakklal, könyvekkel, amelyek sokszor arra mennek, hogy eladjanak nekünk valamit.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

0 Tovább

Még mindig szennyez a gyilkos azbeszt - főleg a Dunántúlon

Csernátony Csaba - Magda Eszter

Jelenleg is több mint 150 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt szennyezi a magyar ingatlanokat. A négyzetméterenként 30-40 ezer forintos mentesítésre azért van szükség, mert az azbeszt egy súlyosan mérgező, rákkeltő anyag, és – ha közvetlenül a falakban nincs is jelen – a födémek, strangok és egyéb épületrészek alkotóeleme, így az azbesztrostokat belélegezhetjük, és visszafordíthatatlan betegségek alakulhatnak ki.

Bár Magyarországon évek óta folyik az azbesztmentesítés, és sokáig fókuszban is volt a téma, ma már kevesebb szó esik róla.

Most azonban újra napirendre került az ügy. Mégpedig a 2004-ben bezárt lőrinci cementgyár miatt, amelynek bontását és azbesztmentesítését feltehetően nem végezték el megfelelően.


Az úgynevezett krizotilazbeszt-szálak az elektronmikrográfja - Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, Európai Bizottság

A Heol.hu (a Heves Megyei Hírlap online kiadása) a múlt csütörtökön írt arról, hogy több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze a helyiek a cementgyár területének azbesztmentesítése érdekében. A település polgármestere Vig Zoltán a lapnak azt mondta, a kormány tud a problémáról, és várhatóan szeptemberig intézkedik. A lépés előzménye: a Heol.hu még márciusban - az Időzített azbesztbombán ül a település című cikkében - azt írta, hogy több – lap által pontosan nem meghatározott – tanulmány szerint a talaj azbeszttel szennyezett, és a lakosság körében is jelentősen megnőtt a rákos megbetegedések száma. Valamint azt, hogy z üzem 1971-től évtizedekig olyan technológiát alkalmazott, amely napjainkban már bizonyítottan nagyon káros az egészségre: azbesztet alkalmaztak, a gyár bezárásakor, épp egy évtizede, 2004-ben, legalább 60-80 tonna azbeszt lehetett a területen. 

Beszédes adat, hogy miközben egymillió emberre mindössze két és fél úgynevezett azbesztózis megbetegedés jut, addig a szintén a cementgyárral határos Zagyvaszántón egyetlen esztendő alatt hét hasonlót regisztráltak. A halmozódást a község háziorvosa is megemlítette, mint egészséget súlyosan veszélyeztető körülményt.

Még rengeteg épületben van

Azonban nem csak a lőrinciek életét keseríti meg az azbeszt, hanem számos más magyar családét, csak nem feltétlenül tudnak róla. "A magyarországi épületek - főként a dunántúli lakótelepek - még összesen közel 150 ezer négyzetméter azbesztet tartalmaznak" – mondta a Bukszának Six Éva, az azbesztmentesítési vizsgálatokban is részt vevő Wessling Hungary azbesztlaboratóriumának vezetője. 

Hozzátette: konkrétan a lakásokban ugyan nincs az azbeszt (néhány, a negyvenes években épült lakótelepet leszámítva, ahol a fal és a vakolat közé építették be szigetelésként), ám a födémekben, a födémáttörésekben, a strangoknál, illetve jellemzően a garázsfödémeknél nagyon gyakran előfordul.

A magyarországi 150 ezer négyzetméteres terület azbesztmentesítése négyzetméterenként 30-40 ezer forintos kiadást jelent, összességében 4,5 milliárd forintot tételt jelent. Az Európai Unió is harcol az azbeszt ellen, ám Six Éva elmondta, hogy csak az állami kézben lévő ingatlanok azbesztmentesítését támogatja, a többit nem. (Arról, hogy miként zajlik az azbesztmentesítés a Laboratórium.hu cikkében olvashat részletesen.) 

Egyébként mi ez?

Fontos tisztázni pontosan mi is ez az anyag. Az azbeszt kémiai elnevezése: magnézium-szilikát, amely egy rostszerkezetű ásvány, létezik fehér (kirotil), kék (krokidolit) és barna (amozit) változata, ezek Magyarországon is előfordulnak. 

Az azbeszt szó egyébként éghetetlent jelent, és éppen e remek hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően használták fel: a fékbetétek, tűzvédelmi kesztyűk és ruhák mellett jellemzően az építőiparban alkalmazták ezt az anyagot már a 19. század óta, a huszadik század második felében pedig már ipari méretekben is. A mindenki által ismert azbesztpalatetők és azbesztcementcsövek mellett az úgynevezett szórt azbesztet (cement, víz és azbeszt keveréke) használták fel elsősorban a már említett födémeknél.

Mi vele a baj?

Bármilyen előnyösek az előbb említett tulajdonságok, cserébe az azbeszt egy súlyosan rákkeltő anyag.

Gyilkos anyag

Az Európai Bizottság egyik, az azbeszt veszélyeiről szóló összefoglalója szerint az azbeszt veszélye abban rejlik, hogy puszta szemmel láthatatlan, nagyon apró szálak formájában szétterjed a levegőben. Az azbesztszálak belégzése azbesztózist, tüdőrákot és mezoteliómát okozhat. Az azbesztózis súlyosan akadályozza a légzést, és közvetett módon halált okozhat. A tüdőrák az esetek megközelítőleg 95 százalékában halálos kimenetelű. Az azbesztózis következményeként is kialakulhat tüdőrák. A mezotelióma nem gyógyítható, és általában a diagnózis felállítását követő 12–18 hónap alatt a beteg halálához vezet.

A tüdőbe bekerülve irreverzibilis szövetburjánzást okoz. Annál, aki jelentős mennyiségű azbesztport lélegzik be, kialakulhat az azbesztózis, a mezotelióma és a tüdőrák is. Mivel ezen betegségek lappangási ideje akár 20-25 év is lehet, sokáig nem tudták, hogy az azbeszt ilyen mértékben veszélyes az egészségre. Pedig olyannyira az, hogy az azbesztfeldolgozásban résztvevők halálozási aránya még egészen 2025-ig növekedni fog - derül ki a brit rákkutató intézet jelentéséből.

Az amozitazbeszt-szálak elektronmikrográfja - Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, Európai Bizottság

Egy, a témában született uniós jelentés szerint pedig az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint az azbeszt okozta megbetegedések száma az EU-ban évente 20 ezer és 30 ezer között mozog, és még nem érte el a csúcsértéket, az EU-ban 2030-ig várhatóan több mint 300 ezer ember fog meghalni az elsősorbanaz  azbeszt számlájára írható mezotelióma következtében. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon 
0 Tovább

Ezért kell a vécébe is ivóviz

Magda Eszter - Csernátony Csaba

Nagyon drágán lehetne csak megoldani, hogy ivóvíz helyett más, koszosabb vízzel húzzuk le a vécét az összes lakásban, de családi házaknál járható ez az út. Amúgy meg tényleg egyre takarékosabban bánunk a vízzel. 

A Buksza a közelmúltban írt arról, hogy a napi ételadagunk előállításához 3 ezer liter vízre van szükség, miközben csak 2-4 liter ivóvízre van szüksége a szervezetnek. Szintén rengeteg víz megy el a másik oldalon, az otthoni felhasználásnál.

A gellérthegyi ivóvíztározó - Fotó: Origo

A téma előkerült a múlt évben Budapesten tartott Víz Világtalálkozón, ahol elhangzott, hogy Izrealben megfelelő szaniterberendezések alkalmazásával 60 liter az egy főre eső napi vízfogyasztás, szemben a 110 liter feletti magyar értékkel. Logikusan adódik az a kérdés is, hogy miért kell ivóvízzel lehúzni a vécét, miért nincs más megoldás, hogy tisztítatlan vagy más vizet küldjünk a lefolyóba. 

Kell egy másik

A Buksza erről faggatta a Fővárosi Vízműveket. A társaság közölte: az összes magyar vízszolgáltatónál egységes vízellátórendszer épült ki, amely az alapinfrastruktúra része. A cég esetében ez 5 ezer kilométeres hálózatot jelent, erről látja el a 800 ezer budapesti háztartás 2 millió lakóját. Ha a például a vécéöblítéshez és a takarításhoz szükséges vizet nem ivóvízből szeretnénk, akkor egyetlen megoldás jönne szóba.

Építeni kellene egy hasonló méretű, a másiktól teljesen független önálló hálózatot, amelyen eljutna a tisztítatlan víz a lakásokba. Utóbbiakon belül szintén kellene egy másik vezetékrendszer, mivel a két rendszerben lévő víz még véletlenül sem keveredhet egymással. Az egy dolog, hogy ez a megoldás irdatlan költséget jelentene a Fővárosi Vízművek szerint, ráadásul a vízkészletet sem kímélnénk jobban, mivel a tisztítatlan vizet ugyanúgy ki kellene szedni.

Járható út

Tehát hálózati szinten ez nem megoldás, azonban egyes ingatlanok, leginkább családi házak esetében járható út, hogy például esővízgyűjtőkkel és recirkulációs rendszerekkel takarékoskodjanak. Rendkívül fontos, hogy az ivóvízvezetékek és a nem ivóvíz minőségű víz szállítására, tárolására használt vezetékek elkülönüljenek egymástól. A kétféle víz ugyanis semmilyen körülmények közt se találkozhat egymással azért, hogy ez a megoldás ne hordozzon magában közegészségügyi kockázatot.

És a rákosszentmihályi víztározó - Fotó: Origo

A háztulajdonosnak létre kell hoznia egy hálózatot, amely az elfolyó vizet is méri, mert a csatornahasználatért ebben az esetben is kell fizetni. Az Origo tavalyelőtt megjelent cikkében idézi Gayer József, a  Globar Water Partnership (Vízvilághálózat) magyarországi alapítványának elnökének tanulmányát (pdf), amely szerint egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről annyi esővizet lehet összegyűjteni, amennyi egész évben fedezi egy négytagú család vécéhasználati, takarítási, mosási igényeit (67,5 köbméter/év), valamint egy 120 négyzetméteres kert locsolását (65,6 köbméter/év). Ebből következik, hogy fejenként és naponta 45 liter ivóvíz váltható ki esővízzel.

Egy családi háznál a takarékos rendszer kiépítése viszonylag egyszerű, társasház csak akkor jöhet szóba, ha valamennyi lakó belemegy. 

Sokkal kevesebb

A vécékben tehát egyelőre marad az ivóvíz, ugyanakkor a budapestiek egyre takarékosabban bánnak a vízzel. 1998-ban egy kánikulai napon a város vízfogyasztása több mint 1,3 millió köbméter volt, ezzel szemben tavaly a legforróbb napon 600 ezer köbméterrel beérték a budapestiek. 2013-ban egyébként Budapesten az 1 főre eső napi vízfogyasztás átlagosan 131 liter volt, míg egy évvel korábban 134, 2009-ben pedig még 147 liter volt. (Lásd a grafikont.) 

A Fővárosi Vízművek szerint ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valaki folyó vízzel hűtse a sörét, valamint egyre többen zuhanyoznak a vízpocsékoló kádas fürdés helyett, és a nő azoknak a száma, akik energia- és víztakarékos háztartási berendezést vásárolnak. A cég azt javasolja, hogy a lakók rendszeresen ellenőrizzék a lakás vízhálózatát, egy állandóan szivárgó WC-tartály, csöpögő csap vagy a családi házak esetében éppen egy elfagyott kerti csap vagy vezeték komoly többletköltséget okoz.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Még szigorúbb pálinkaszabály jöhet

Nyithatatlan autót kínálnak

Iszol te eleget?

Válj el másképp!

Veszélyben az Ötöslottó trónja


0 Tovább

Tegnap boldogabbak voltunk a románoknál, de szomorúbbak az osztrákoknál

Magda Eszter - Csernátony Csaba

A szlovákoknál és a románoknál boldogabbak vagyunk, az osztrákok, a szlovének és a lengyelek azonban előttünk vannak. A világranglistát a paraguayiak vezetik, a szíriaiak pedig az utolsók. 

A Paraguayban élő emberek a legboldogabbak – derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet új globális felméréséből.

Paraguay egyik leghíresebb embere: Larissa Riquelme modell 2010-es focivébén készült képei bejárták a világsajtót - Forrás: Origo

A Gallup a világ 138 országában arra várt választ az emberektől, boldogok voltak-e előző nap. Emellet azt, hogy nevettek-e, mosolyogtak-e, kipihentek voltak-e, tanultak-e valami újat. Minél többen válaszoltak igennel, annál magasabb pontszámot kapott az adott ország. 


Érdekes, hogy az első tízben döntően latin-amerikai országok szerepelnek, az európai országok közül egyedül Dánia fért be a legjobbak csapatába.

A régiós és szomszédos országokat nézve a magyaroknál az osztrákok, a lengyelek és a szlovének vallották boldogabbnak magukat, a szlovákokat és a románokat megelőztük, ahogy a horvátokat, szerbeket, ukránokat is. 

A legrosszabbul Szíria szerepelt, ami nem csoda a háborús helyzet miatt. Az már érdekesebb, hogy a legszomorúbb országok közé került Litvánia is. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Még szigorúbb pálinkaszabály jöhet

Nyithatatlan autót kínálnak

Iszol te eleget?

Válj el másképp!

Veszélyben az Ötöslottó trónja



0 Tovább

Új, szigorúbb pálinkaszabály jöhet

A kedvező képet mutató pálinkapiacért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) fokozná a szigort: a hatóság minden pálinkát piacra dobás előtt ellenőrizne. Mindez remek hír, mert kiirtja a hamisítványokat, azonban a kis főzdékre is tekintettel kell lenni.

Az utóbbi években elvégzett pálinkavizsgálatok alapján látszik, hogy a pálinkák között sokkal kevesebb a kifogásolható termék, mint az egyéb szeszes italoknál. Annak ellenére, hogy előbbiekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak - idézi az Élelmiszer.hu Barátossy Gábort, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságának igazgatóhelyettesét, aki a Wessling Hungary által szervezett szerdai pálinkakonferencián beszélt a piac helyzetéről.

Forrás: Origo

A hatóság szakembere azt is elmondta, hogy a legfontosabb cél, a pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása.

0 Tovább

Érdekes autókat árulnak

Jelenleg több érdekes járműre lehet bejelentkezni az adóhatóság árverési oldalán. Van például egy nyithatatlan autó, papírok nélkül félmilliótól.

A legdrágább a 2006-os, kétliteres dízelmotorral szerelt - 140 lóerős - Hyundai Tucson, amelynek minimális ára 2 millió forint, a NAV pedig 4 millió forintra taksálja az értékét. A internetes hirdetések a hasonló paraméterekkel rendelkező Tucsonokat 2,2-2,6 millióra tartják.

Forrás: NAV

0 Tovább

Legyél te is kacatbróker!

Ami felesleges, azt el kell adni, de nem mindegy, milyen áron. Olyan ez, mint a tőzsde, csak bármivel lehet kereskedni. Apróhirdetési útmutató. 

Az apróhirdetési oldalak óriási harcot vívnak egymással, lényegében a hirdetőkért, azaz értünk. Anélkül, hogy az oldalak között különbséget tennénk, pár tanácsot érdemes megfogadni az apróhirdetőknek.

Lakásátvilágítás

Először is érdemes rendszeresen évenként legalább egyszer áttekinteni a tárgyainkat. Amire egy év alatt nem volt szükség, nem nyúltunk hozzá az lényegében teljesen felesleges. (Az egyéves időtartam azért fontos, mert vannak télen és nyáron használatos tárgyak.)

A New York-i tőzsdén is ugyanaz a lényeg - Forrás: Origo

Ha ezek használható állapotú termékek, akkor bátran hirdessük meg, ne fájjon érte a szívünk, ha eddig nem kellett, később sem fog. (Felesleges egy tartalék kávéfőző vagy szekrényt a pincében tartani. Inkább folyjon be az ellenértéke, ezt az összeget akár félre is lehet tenni egy később beszerzendő tárgyra.)

Tőzsde mindenkinek

A hirdetéseknél fontos, hogy legyen kép, viszonylag normális leírás (méret, használtság, kopottság stb.), de a leglényegesebb az ár.

Sokszor hetekig senki nem jelentkezik a hirdetett tárgyunkra, pedig azt képzeljük, remek árat szabtunk meg. Az apróhirdetési piac sajátossága, hogy hiába hisszük kedvezőnek az árat, az árfolyamot a másik oldal adja meg. Egy-egy tárgy - legyen az bútor, tűzhely vagy akármi más – az ára az lesz, amennyit kínálnak érte. A kinézett tárgyat tegyük fel az általunk megfelelő árral, de ha senki nem jelentkezik, akkor lépjünk időben, pár nap, egy hét múlva vigyük lejjebb az árat 5-10 százalékkal, ezt folytassuk addig, amíg be nem futnak a jelentkezők. Ezt követően válogathatunk az ajánlatok közül.

A lényeg az, hogy ne ragaszkodjunk az árhoz, mert a nyakunkon marad az egyébként teljesen felesleges tárgy. Ha árat csökkentünk, akkor azonban elviszik. Olyan ez, mint a tőzsde, csak itt mi vagyunk a brókerek és részvények helyett bármivel lehet kereskedni.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Lecserélik a tízeruóst

Iszol te eleget?

Használjon virtuális postai értesítőt!

Válj el másképp!

Veszélyben az Ötöslottó trónja


0 Tovább

Lecserélik a 10 euróst

Az új öteurós egy éve jött, az új tízeurós célegyenesben, felkészül a húszeurós. Miben lesz más az új bankó, a Buksza felsorolja. 

Egy évvel ezelőtt, 2013 májusában került forgalomba az új öteurós, az Europé-sorozat első tagja. A következő címlet a tízeurós, amelyet januárban mutatott be az Európai Központi Bank (EKB). Két hét múlva pedig kezdődik a kampány, amelynek keretében Európa-szerte szórólapokon figyelmeztetnek arra, hogy szeptember 23-án bevezetik az új bankót. 

A új tízeurós előlről - Forrás: Európai Központi Bank

Az új eurobankjegyeken az első sorozaton megszokott, korokat és stílusokat bemutató motívumok lesznek, és maradnak az uralkodó színek is. Az új biztonsági elemek miatt azonban több változtatásra került sor, de a tízeurósok az EKB szerint könnyen megkülönböztethetőek lesznek a régiektől. 


Az új tízeruós hátulról - Forrás: Európai Központi Bank

Az új motívumok az Európai Unió 2002 óta végrehajtott, többlépcsős bővítésére is utalnak: Európa térképén immár Málta és Ciprus is felfedezhető, az „euro” szó a latin és a görög mellett cirill betűs változatban is olvasható, az EKB nevének rövidítése pedig öt helyett kilenc nyelven szerepel.

Újdonságok a szeptemberben megjelenő tízeuróson:

- az új bankjegy bal és jobb szélén vonalkasor domborodik

- az új bankjegyen Európé arcképe látható

- a biztonsági szálon az euró jele - "€" - látható

- az arcképes vízjelen Európé arcképe és egy ablak látható

- a bankjegyet mozgatva a bal alsó sarokban látható smaragdzöld szám
fényeffektust produkál, a szám (10) színe is megváltozik, smaragdzöldről mélykékre

Az új bankjegysorozat tervezésében látássérültek is részt vettek, így ők is könnyebben használhatják majd az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az Európé-sorozat címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy, így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti az új euróbankók kezelését. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Iszol te eleget?

Használjon virtuális postai értesítőt!

Válj el másképp!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasokna

Veszélyben az Ötöslottó trónja


0 Tovább

Bekeményítenek a Népszínház utcában, saját rendfenntartója lesz

A Józsefvárosi Önkormányzat rendet teremt a Népszínház utcában. A terv szerint külön rendőrt kap az utca, és a szemétszedésre is lesz külön brigád - de csak októberig.

"A Népszínház utcában -a Blaha Lujza tértő| a Teleki térig- és közvetlen környezetében lakóktól több panasz, bejelentés érkezett arról, hogy a késő délutáni, illetve esti időszakban egyre gyakoribb a deviáns viselkedésű személyek megjelenése közterületeken, akik miatt az utcában és közvetlen környezetében lakók pihenése nem biztosított" - derül ki a Józsefvárosi Önkormányzat friss előterjesztéséből, amely a Népszínház utca és a környéken történő rendteremtést célozza.

Népszínház utca eleje - Buksza, Csernátony Csaba

Az önkormányzat indoklásában utal a hajléktalanokra: további gondként említi ugyanis, hogy az "elsősorban hajlék nélküli személyek nagy mennyiségű kommunális szemetet dobálnak el, melyet tovább súlyosbíta az, hogy a Népszínház utcába
betorkolló utcák (Auróra' Fecske, Tolnai, Víg, és Német utcák) egyes szakaszait illemhelynek használják".

0 Tovább

Iszol eleget?

Magda Eszter - Csernátony Csaba

A szeszvilágranglistán Magyarország a nyolcadik, de az egy főre jutó alkoholfogyasztás több literrel csökkent 8-10 év alatt. A listát Fehéroroszág vezeti, de három szomszédos ország is az első tízben szerepel. Van egy kakukktojás is. Toplista.

A 15 évnél idősebbek világszerte átlagosan fejenként 6,2 liter alkoholt isznak - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss összeállításából, amely szerint az alkoholfogyasztás 3,3 millió ember haláláért volt felelős 2012-ben, az összes halálesethez képest ez 5,9 százalékos arányt jelent.


Forrás: Origo

Egy 2010-es WHO-felmérés adatai és az azóta eltelt időszakra vonatkozó WHO-becslések alapján az amerikai 24/7 Wall St. portál elkészítette a legfrissebb alkoholfogyasztási világranglistát, amelyben masszív fölényben vannak a kelet-európai országok. (A felmérés az alkoholfogyasztást tiszta szeszre vetítve adta meg.)

Fehérorország a listavezető évente 17,5 literes alkoholfogyasztással, Magyarország a nyolcadik helyen áll 13 liter feletti értékkel. A 13,3 literes magyar eredmény egyébként javulást jelez a korábbi évekhez képest, 2003 és 2005 között ugyanis még 17,1 literes fogyasztással tartotta számon Magyarországot a WHO.

0 Tovább

Váljon el másképp! - gyors és olcsó megoldás hosszú, feszült vita helyett

Egy válás elfajuló vita esetén több 100 ezer forintot is elvihet, de a milliós ügyvédi számla sem kizárt. Van azonban olcsóbb alternatíva.

Ha egy házasság végérvényesen és helyrehozhatatlanul megromlik, a házastársak előtt egy út marad: kérni a bíróságtól házasságuk felbontását, azaz elválnak. Sokakat érint a dolog, tavaly 20 ezer válsára volt példa Magyarországon a KSH adatai szerint, igaz ez 10 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Forrás: Origo

A válás ráadásul nagyon költségessé válhat, főleg ha elfajul a vita például a házaspár lakásának százalékain. Mindennapos eset, hogy az egyik azt mondja övé lakás 70 százaléka, a másik ugyanennyire tartja a saját részét. Ekkor jönnek a jogászok, de nem mindegy hogyan, ki és mennyiért.

0 Tovább

Rengeteg vizet eszünk

Bár egy embernek napi 2-4 liter vízre van szüksége, míg egy napra való élelmiszer vízszükséglete 3 ezer liter. Tényleg megdöbbentő adatok a FAO-tól.

A Föld vízkészlete 1,4 milliárd köbkilométer, ám ennek csak töredéke, 0,003 százaléka, azaz 45 ezer köbkilométer mondható friss vagy ivóvíznek. Ráadásul a szezonális hatások, és az árvizek miatt a tényleges mennyiség 9-14 ezer köbkilométer.

Ebből kell gazdálkodnia a lakosságnak, az iparnak stb. Ha a Föld vízkészletét egy kádban képzeljük el, akkor az ivóvíz egy teáskanálnyi lenne - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból.

A nagy kék gyolyó a Föld vízkészlete, a pici golyó az ivóvízkészletet - Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS, Origo

A legnagyobb vízfogyasztó a mezőgazdaság, amely 70 százalékát használja el a víznek, a fejlődő országokban viszont 95 százalékos arányra is van példa. Egy tonna gabonához 1500 köbméter víz kell, azaz egy kiló gabonának 1,5 tonna a vízigénye.

0 Tovább

Tízezres probléma a 4-es metrón

Az automata a tízezrest nem fogadja el, a jegyellenőrők pedig nem tudnak belőle visszaadni. A forgalmi iroda tud a problémáról. Bezárult a kör. 

Szerda reggel osztotta meg a kudarcba fulladt utazását egy olvasó. A Bikás Park megállóból indult volna. Nem volt jegye, ezért venni akart az egyetlen automatánál, ahol egyébként 15 perces sor állt. (Összehasonlításul: a 4-es metró menetideje a két végállomás között 14 perc) Többszori próbálkozásra sem fogadta el a bankjegyet az automata. 

Innen indult volna, a kudarcba fulladt utazás - Fotó: Csernátony Csaba/Buksza

Olvasónk ezt követően a mozgólépcsőnél álló jegyellenőrökhöz fordult, akiktől elméletileg lehet jegyet vásárolni. A tízezres azonban túl nagy összeg. Nincs váltópénzünk, ezért nem tudunk visszaadni. Az utas a forgalmi irodába ment, rendezni az ügyet. Ott - egyébként nagyon kedvesen - közölték vele, tudnak arról, hogy rendszeresen sokan állnak az automatánál, ahogy arról is, hogy nem fogadja el mindig a bankjegyeket. Olvasónk írásbeli panaszt tett, ha megérkezik a válasz, közölni fogjuk.

Egy szó mint száz, akinek nincs bérlete, vigyen magával aprót, különben kétséges a célba jutás.  

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

0 Tovább

Van akváriumod?

Az okostelefonok árulkodnak: az iPhone-osok például bort, az androidosok sört isznak.

Ez azonban csak az egyik különbség a két tábor között - írja a Business Insider a Battery Ventures befektetési cég megrendelésére készült kutatásra hivatkozva.

Az iPhone-osoknak vannak befektetéseik, irodai munkát végeznek, az elmúlt egy évben utaztak repülővel, és inkább bort isznak, valamint odavannak a jógáért.

0 Tovább

Hány magyart öl meg a dohányzás?

Siralmas képet fest egy friss statisztika, amelyből kiderül, évente egy kisváros lakosságával végez a dohányzás Magyarországon. 13 év alatt pedig 275 ezer ember halt bele. Míg a férfiak esetében a statisztika javulást mutat, a nők esetében romlott a helyzet.

Röviden

- 2012-ben 13 éve nem látott szintre nőtt a dohányzáshoz köthető halálozások száma Magyarországon

- 2012-ben 21 746 ember halt meg emiatt, 2000 óta pedig 275 ezer

Forrás: Origo

- a többlethalálozások hatoda írható a dohányzás számlájára

- az elmúlt 13 évben a férfiaknál kedvező folyamatok zajlottak, a nőknél azonban egyre nagyobb problémát jelent a dohányzás

- a dohányzás leginkáb rákos és keringési megbetegedéseken keresztül felelős a halálozásokért

0 Tovább

Kihagyhatatlan - 14 millió forintos utazás akciósan, 1500 forinttal olcsóbban

A legdrágább utazási hirdetések egyike közel 14 millió forintért négy hónapos világ körüli utat kínál. A startállomásra szóló repülöjegy ebben nincs benne, és a biztosításért is külön kell fizetni. Az akciós ár azonban 1500 forinttal alacsonyabb, mint a teljes. 

Ahogy az autóknál, az utazásoknál is akadnak elképesztő árak. Az egyik legérdekesebb, a 2015-ben induló világkörüli hajós luxusutazás, az előfoglalást már most lehet intézni.

Ehhez hasonlóval lehet menni 14 millióért - Forrás: Origo

Az utazás 13 901 500 forintba kerül teljes áron, a mostani akciós ár azonban 13 900 000 forint, azaz 1500 forint kedvezményt adnak. A közel 14 millió árban 114 éjszaka van benne, meg az all inclusive ellátás, de ennyiből nem ússzák meg. 

A hajóra ugyanis Los Angelesben kell felszállni, az odautazást mindenkinek magának kell megoldania, külön kiadás fejében. A biztosítást sem tartalmazza a lakás árával felérő összeg, az további 60-100 ezer forint. Plusz az esetleges ferihegyi parkolás, amely több mint 200 ezer forint. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

0 Tovább

Patikás vs. internetes gyógyszer - Örüljünk a magyar szigornak!

A gyógyszerhamisítás világszerte hatalmas - 150 milliárd dolláros - biznisz, és nagyon veszélyes. Magyarországon a patikákban kapható gyógyszerek biztonságosak, a neten vény nélkül rendelhető - egyébként vényköteles - készítményeket azonban jobb elfelejteni.

Olaszországban nemrég forgalomba került hamis rákgyógyszer, emiatt pedig indokolt az óvatosság - írta pénteken az Index a European Medicine Agencyre (Európai Gyógyszerügynökség) hivatkozva.

A hamis - Herceptin nevű - porampullákra a Hamisítás Elleni Testület is felhívta a figyelmet, s egyúttal közölte: "A kórházban adható készítmények közé hamisak is kerültek egy olaszországi gyógyszerlopást követően. A gyógyszerek egy részének injekciós üvegeit felnyitották, a tartalmát meghamisították. Magyarországon is indokolt az óvatosság, ezért felhasználás előtt a fenti készítmények minden tételét figyelmesen meg kell vizsgálni, és amennyiben bármi rendellenességet tapasztalnak (pl. olasz nyelvű felirat, szokásostól eltérő tételszám-feltüntetés, sérült kupak, folyadék keveredve a porba), a készítményt ne használják fel és haladéktalanul értesítsék a Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát (GYEMSZI-OGYI)."

Forrás: Origo

A gyógyszerhamisítás világszerte komoly gondokat okoz, erre utalt a Pharmaonline-hu-nak múlt év végén adott interjújában dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, a GYEMSZI-OGYI vezetője is. Azt mondta: "A legfontosabb cél az, hogy a legális gyógyszerlánc ne szennyeződhessen illegális gyógyszerekkel. Amíg biztos lehetek abban, hogy a gyógyszertárakba csak engedélyezett gyártótól származó engedélyezett gyógyszer kerül, addig nyugodtan alszom. Ugyanakkor természetesen mindent meg kell tennünk az illegális csatornákon, elsősorban az interneten kínált, és nagyrészt hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen is.

Magyar szigor

A hamis rákgyógyszer megjelenése miatt a Buksza megkérdezte az egyik legnagyobb hazai vizsgálólaboratórium szakértőjét, hogy itthon mennyire kell tartanunk a hamis gyógyszerek forgalomba kerülésétől. Dr. Horgos József, a Wessling Hungary minőségbiztosító gyógyszerésze azt mondta, bár a Magyarországon a patikában kapható gyógyszereket a lehető legkomolyabban ellenőrzik, sőt talán nem is létezik a világon a hazainál szigorúbb szabályozás, hamis gyógyszerekkel azonban igenis gyakran találkozhatunk a legális ellátási láncon kívül, éppen ezért érdemes odafigyelni azok veszélyeire.

Már egy tabletta beszedése is komolyan károsíthatja az egészségünket, sőt akár halált is okozhat - fogalmazott Horgos József, és kiemelte, hogy a gyógyszeriparnak évente mintegy 150 milliárd dolláros kárt okoznak a hamisítók (Érdekes tény, hogy a ruhaneműkhöz vagy parfümökhöz hasonlóan a gyógyszerhamisítványok nagy része is Kínában készül, ráadásul megjelenésüket tekintve egyre profibb módon).

0 Tovább

Hol jó a víz? - lista a természetes strandokról

A magyarországi természetes vizű strandok többsége kiváló vízminőségű. Mindössze három strandon problémás a víz - derül ki az első, uniós szigornak megfelelően készült listából.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet pénteken közzétette az szabadvízi (természetes) fürdőhelyek értékelését.

Forrás: Origo

Az eredmény szerint a magyarországi fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Mindössze három olyan strand szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mellett Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is.

0 Tovább

Pompás megoldás a papírgyülölőknek és kelekótyáknak

Akik nem szeretnének a fontos levelekről szóló értesítővel bíbelődni, azokon segít a fénykép.

Mindennapos eset, hogy a hivatalos, fontos leveleket az érintettek nem tudják átvenni, mert nincsenek otthon, amikor a postás hozza. Ebben az esetben egy értesítő kerül a postaládába, amellyel az adott postahivatalban átvehető a levél.

Forrás: Origo

Az értesítő azonban otthon maradhat, mondjuk aznap, amikor a postára menne az ember. Mások pedig nem feltétlenül akarják bővíteni a náluk lévő papírok számát, megint mások képtelenek rendet tartani, náluk elkallódhat a papír.

Márpedig ez az irat nagyon fontos, mert a postán erre adják ki a küldeményt a rajta lévő azonosító és dátum alapján. Ha nincs meg az értesítő, akkor a címzett neve és címe alapján nagyon macerás lenne előkeríteni - legalábbis a Körtér melleti postahivatalban ezt mondták, amikor a Buksza az otthon maradt értesítő nélkül állított be oda.

0 Tovább

Ez nagyon fog hiányozni a nyugdíjasoknak

Ha a fizetések és a nyugdíjak átlagát vesszük alapul, akkor 30 év múlva 100 ezer forint fog hiányozni havonta a kasszából. Hipotetikus nyugdíjmatek.

Napról napra bombáznak minket a takarékoskodásra, öngondoskodásra buzdító reklámokkal. Nem véletlenül: a ma már közhely szintjén emlegetett nyugdíjbomba egyre hangosabban ketyeg.


Forrás: Origo - Tuba Zoltán

A dolog lényege: az európai országok nagy részében problémát jelent, hogy egyre kevesebb dolgozó befizetéséből kell fenntartani a nyugdíjrendszert, márpedig a nyugdíjasok egyre többen vannak. (Ezt számtalan tanulmány, elemzés állítja, többek között a KSH nemrég megjelent elemzése utal rá).
A pontos trendeket lehetetlen előre megjósolni, ahogy azt is nagyon nehéz számszerűsíteni, hogy 10-20-30 év múlva mennyi jut majd egy-egy nyugdíjasnak. Tekintettel arra, hogy addig a nyugdíjszámítási rendszer változhat. A kormány által már korábban beígért, az átlátható nyugdíj-takarékoskodást ígérő egyéni számlás rendszer pedig még sehol sincs.

A Buksza az átlagos fizetések, nyugdíjak, valamint - egy stabil gazdaságban elfogadható - 3 százalékos inflációval számolva, hipotetikus számítást végzett, amelyből kiderül, mennyi fog hiányozni a jövő nyugdíjasainak a pénztárcájából.

0 Tovább

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Magda Eszter - Csernátony Csaba

Bár korábban a sorsjegyekből származó bevétel töredéke volt az ötös lottóénak, tavaly már minimális volt a különbség. A sorsjegyek sikerében főszerepe van blogunk druszájának és a Black Jack sorsjegynek.

A fel nem vett lottó- és sorsjegynyereményekkel előző cikkünkben foglalkoztunk, de a Szerencsejéték Zrt. Bukszának elküldött adathalmazában további meglepő számok találhatóak.

Ezek szerint az elmúlt években fejős tehénként működő Ötöslottó trónja veszélybe került.

0 Tovább

Nagyon sokat buknak a magyar lottójátékosok

Meg a sorsjegyesek - szimplán a figyelmetlenségük miatt. Évente ugyanis több mint 1 milliárd forint a fel nem vett nyeremények összege. Ebből újra nyeremény vagy az államé lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy a néhány hete 3 milliárd forintos Ötöslottó-nyereményt felvette-e a nyertes. A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérdésére azt felelte: az Ötöslottó-nagynyereménnyel kapcsolatban a nyertes védelme érdekében egyelőre nem tudnak információt adni.

A legutóbbi csúcsnyeremény sorsáról tehát nincs információ, a Buksza szerzőit azonban régóta foglalkoztatja az is, mekkora összeget hagynak veszni a feledékeny játékosok.

0 Tovább

Sokkal több nő kap sokkal kevesebb nyugdíjat

A magyar nyugdíjasok közel kétharmada nő, a nyugdíjuk azonban havi 16 ezer forinttal százalékkal elmarad a férfiakétól. 

Magyarországon valamivel több mint 2 millió ember kapott nyugdíjat, ami 2 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. Közel kétharmaduk, 61 százalékuk nő, míg a férfiak aránya mindössze 39 százalékos - derül ki egy tavaly januári helyzetet elemző, most megjelent hivatalos statisztikából

A nyugdíjasok fejenként átlagosan 112,8 ezer forintot kaptak havonta. A férfiak jóval többet tehettek zsebre, havi nyugdíjuk átlagosan 122,8 ezer forinot tett ki. Ezzel szemben a nők nyugdíja 13 százalékkal - 16 ezer forinttal - alacsonyabb volt. nyugdíj összege a szolgálati idő és az aktív korban szerzett jövedelem függvénye, az átlagok alapján a nőknél ez alacsonyabb havi járandóságot eredményez. 

Többet kapnak a fővárosi nyugdíjasok

A statisztikából az is kiderül, hogy jelentős területi különbségek vannak az országon belül. Az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon a nettó kereset 77 százaléka volt tavaly januárban. Budapesten az átlagos nyugdíjak a nettó kereset 74 százalékát tették ki, míg Nógrád megyében 94 százalékos volt az átlagnyugdíjak nettó keresetre vetített aránya.

A fővárosban az átlagnyugdíj 21 ezer forinttal haladta meg az országos átlagot. Szintén az országos átlag feletti volt az átlagnyugdíj Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében. Míg Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egy főre jutó összeg alig haladta meg a 100 ezer forintot. Általában azokban a megyékben magasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, ahol a keresetek is magasabbak.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

40 kilós fogyás csoda nélkül

700 lóerő 500 millióért - a legdrágább használt autók

Havi 100 ezerrel nőtt a politikusok fizetése

Egyetlen állás fizet jobban a politikánál

0 Tovább

Rengeteg pénzt kerestek

Egy hónap alatt 7 milliárd dollárral gyarapodott a leggazdagabbak vagyona. Egyedül az Oracle-tulaj bukott.

Bár a nemzetközi piacok többsége május 1-jén zárva volt, az amerikai porondon volt kereskedés. A záráskor feljegyzett árfolyamok alapján a Bloomberg gazdaglistáját vezető tíz milliárdos vagyona a március végéhez képest közel 7 milliárd dollárral 550,4 milliárd dollárra gyarapodott.

Ő Bill Gates, a leggazdagabb (Forrás: AFP/Don Emmert, Origo)

Forintban mérve 121 ezer milliárdról 123 ezer milliárdra nőtt az összvagyonuk, vagyis áprilisban munkanaponként átlagosan 66 milliárd forintot szedtek össze.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek