Egy válás elfajuló vita esetén több 100 ezer forintot is elvihet, de a milliós ügyvédi számla sem kizárt. Van azonban olcsóbb alternatíva.

Ha egy házasság végérvényesen és helyrehozhatatlanul megromlik, a házastársak előtt egy út marad: kérni a bíróságtól házasságuk felbontását, azaz elválnak. Sokakat érint a dolog, tavaly 20 ezer válsára volt példa Magyarországon a KSH adatai szerint, igaz ez 10 százalékos csökkenés az előző évhez képest. 

Forrás: Origo

A válás ráadásul nagyon költségessé válhat, főleg ha elfajul a vita például a házaspár lakásának százalékain. Mindennapos eset, hogy az egyik azt mondja övé lakás 70 százaléka, a másik ugyanennyire tartja a saját részét. Ekkor jönnek a  jogászok, de nem mindegy hogyan, ki és mennyiért. 

Alapállás

A válás első lépése a lehetőségekről, jogokról való tájékozódás. Mivel az átlagos házastársak nem jártasak a családi jogban, ügyvédhez fordulnak. Értelemszerűen mindkét fél külön-külön ügyvédet fogad, akik ellentétes érdekeket képviselnek. "A kellemetlen helyzetből mindketten szeretnének a lehető legjobban kijönni, ezért ügyvédeikkel együtt sokszor arra törekednek, hogy kisemmizzék a másikat" - mondta a Bukszának dr. Kóczián Lilla családjogász. Hozzátette: A legtöbb esetben a válás szereplői kiskorú gyerekek is, ebben a játszmában passzív módon ők is részt vesznek, sajnos a legtöbbször zsarolási módszer, vagy a velük való kapcsolattartás (régen láthatás), mint alkutárgy a szerepük. Ha a válni készülő házastársakat tehát ellenérdekű személyek, ügyvédek képviselik, a válás könnyen háborúvá fejlődhet, kevés eséllyel jön létre mindkettőjüknek megnyugvást adó egyezség.

Akad azonban egy alternatív, a legtöbb esetben ráadásul jóval olcsóbb megoldás. 

Háború és béke

"Egy esetben például a felperes férj belvárosi ügyvédet fogadott, akinek fix 100 ezer forintot fizetett ki. A feleség szintén a szakmában elismert ügyvédhez ment, és több alkalommal óradíjért konzultált vele. Többször ültek össze négyen, hogy az egyezséget megszövegezzék, de az álláspontok mind jobban eltávolodtak, a helyzet egyre jobban elmérgesedett. Ezután fordultak mediátorhoz, aki a két féllel külön-külön egyeztetett 1-1 órás megbeszélés, majd egy körülbelül 4 órás közös találkozó után részletesen megszövegezett megállapodást írt velük alá, amit a bírósághoz benyújtottak. Ez összesen 50 ezer forintjukba került" - ismertett egy átlagos történetet Kóczián Lilla. 

Pontosan mi ez? 

Külföldön már elterjedt, Magyarországon még gyerekcipőben jár a mediáció intézménye. A mediáció során egy, mindkét házastárs, de különösen a gyerekek érdekeit képviselő személy kísérli meg az egyezség létrehozását. Az ügyvédek szerepét csak jogász végzettségű mediátor veheti át, mert képben kell lenni a vonatkozó jogi szabályokkal. A mediáció során az egymással konfliktusban álló felek egy semleges, pártatlan harmadik fél, vagyis a mediátor közbenjárásával tisztázzák a vitás kérdéseket, és közösen próbálnak mindkettejük számára kielégítő megoldást találni. 

A mediáció sajátossága, hogy nem a több pénz, nagyobb hatalom, erőfölény győz, és nem is feltétlenül az igazaság. Hanem egy, a felek érdekeinek megfelelő egyezséget eredményez, ami hosszú távra megoldást jelent. A hosszú és kimerítő pereskedéssel szemben a mediáció nagy előnye az, hogy gyors és a gyakorlatban végrehajtható eredménnyel zárul.

Mediáció Pereskedés
gyors évekig elhúzódó
békés feszült 
végrehajtható későbbiekben nem feltétlenül teljesülő
közös megyegezés a felekre rákényszerített

Költségek egymás ellen

A fenti pár példájából egyértelműen látszik, hogy a mediáció kétségtelen előnye az ár, ami több mint versenyképes a válóperhez képest.

A válóperes kereset 30 ezer forintba kerül (illeték) ezt vagy a felperes fizeti (ő adja be), vagy megegyezéses bontó esetén lehet felezni is, közvetítői eljárás - azaz médiáció - igénybevétele esetén csökken ez az összeg. 

Forrás: Origo

Az ügyvédi költségek - tanácsadás, kereset, megállapodás megszövegezése, beadása csomagban ügyvédtől függően - a mostani piaci árak alapján - 100-200 ezer forint, vagy akár óránként 20-30 ezer forintot kell fizetni. Ha nem születik egyezség a felek között, akkor úgynevezett tényállásos bontóper kezdődik, ez több tárgyalási alkalmat jelenthet, és évekig húzódhat. Ennek ügyvédi díja tárgyalásonként hozzávetőlegesen több 10 ezer forint lehet, ráadásul itt felmerül a per tárgyát képező (elosztandó) vagyon értékének 6 százaléka is, a legfeljebb 1,5 millió forintos illeték. Könnyű kikalkulálni, hogy egy ügyvédekkel menedzselt válóper minden további nélkül elvihet 2-300 ezer forintot, de a milliós számla sem meglepő. 

A mediáció ugyanakkor ennek töredéke. Az előkészítő beszélgetés 10 ezer forintos díja után a mediációs ülésért kell 20 ezer forintot fizetni fejenként, alkalmanként, az ülés hosszától függetlenül. Ha már a válás elkerülhetetlen, egy próbát mindenképp megér a mediációs eljárás, mivel amellett, hogy a dolog kultúrált megoldását jelenti, kétségtelen az anyagi előnye.

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost