Bár logikus lenne, hogy az alacsonyabb jövedelmű településeken magasabb a részvételi arány az országos átlagnál, az eddigi parlamenti választásokon erre nem volt példa. Az önkormányzati választásokon azonban fordított volt a helyzet. 

Felemásan állnak a szavazásokhoz azok a települések, amelyeken az egy főre vetített személyi jövedelemadó nem érte az az országos átlag 60 százalékát - írja a "Hol vannak a választók?" című - korábban publikált - tanulmány

Forrás: Origo

A választási részvételt területi szempontból vizsgáló tanulmányból többek között kiderül, hogy 1994 óta az összes parlamenti választáson alacsonyabb volt a részvételi arány az említett (az egy főre eső átlagnál legalább 40 százalékkal alacsonyabb jövedelemadót fizető) településeken. Ugyanakkor az önkormányzati választásokon pont fordított vol a helyzet: azokon a voksolásokon az országos átlagnál 4-8 százalékponttal magasabb arányt hoztak össze a szegényebb települések. (A tanulmány szerzői: Dr. Bódi Ferenc, az MTA tudományos főmunkatársa és Bódi Mátyás, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének elemző geográfusa.) 

A tanulmány szerint a magasabb adózási aktivitás nagyobb részvételi arányt eredményezett a parlamenti választásokon, míg a társadalmi kiszolgáltatottság az önkormányzati voksolásokon hozott nagyobb részvételt.  

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!