Egy termék akad a Cserpes tejivóban, és McDonald's-ben, amely összevethető legalábbis a név alapján. Ez a Kertész saláta. Mivel a Cserpes salátája tartalmasabb, például van benne sajt, ezért nehéz végeredményt hirdetni kettőjük árversenyében. Mindenesetre a Buksza szétszedte a salátákat a döntés megkönnyítése végett. 

- McDonald's Kertésze (kupak nélkül) 158 rammmos, s 290 forint, a Cserpesé 270 gramm és 680 forint 

- az olcsóbb salátában csak a kötelező dolgok (uborka, saláta, répa, paradicsom) vannak, a Cserpes salátájában olivabogyó és sajt is van

- a gyorséttermi saláta grammra vetített ára 1,8 forint, a tejivóban 2,4 forint, ám a többletet kompenzálja a bővebb tartalom

Mérés közben - (Fotó: Buksza - Csernátony Csaba) 

A Deák téren a Cserpes tejivója és a McDonald's egysége egymás közvetlen közelében van, bár a két egység teljesen más konyhát visz, egy termék akad, amely - legalábbis a nevében - ugyanaz. Kertész salátát mindkettőben árulnak, de a két termék sajnos még sem vethető össze pontosan, mivel a Cserpesében több összetevő van. Ezért sem mindegy, hogy melyik egységbe térünk be. 

A McDonald's kisdobozos salátája 290 forint, kupak nélkül a tömege 158 gramm. A Cserpes jóval nagyobb salátája 680 forint, és 270 grammos. A gyorsétterem salátája a kötelező összevetőket adja, van benne répa, uborka, paradicsom és saláta, a Cserpesében azonban van sajt és olivabogyó is.  Arányosan (a teljes össztömeg százalékában) a McDonald's répában és paradicsomban áll jobban, ám a Cserpesében viszont több a saláta, nem beszélve két extra összetevőről. (Lásd a grafikont.)

A gyorsétterem salátájának grammja 1,8 forint (kilónként 1835 forint), míg a tejivó salátája grammonként 2,5 forintba (kilónként 2518 forint) került. Mivel a tejivó salátájában van sajt és olivabogyó, vonzóbb, mint a minimumot teljesítő gyorséttermi termék, tartalom pedig kompenzálja a magasabb árat.