Külföldi hatóságok szerint elképzelhető, hogy egy - magyar internetes forgalmazóknál is kapható - zsírégető készítmény májgyulladást okozhat, ezért az ÁNTSZ is figyelmeztetett, senki ne vásároljon belőlük. A külföldi jelzések alapján az ÁNTSZ ugyanannak a gyártónak egy másik készítményét sem javasolja fogyasztásra.

Az angol élelmiszerbiztonsági hatóság (FSA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) a közelmúltban figyelmeztetést adott ki, hogy az Oxy Elite Pro - a róla szóló hirdetések szerint - zsírégető kapszula fogyasztása májgyulladást okozhatott az Egyesült Államokban. 

A külföldi hatóságok figyelmeztetést küldtek többek között a magyar hatóságnak, az ÁNTSZ-nek. Mivel a készítmény több magyar internetes oldalon is megrendelhető legkevesebb 5-6 ezer forintért, a magyar hatóság közölte (az idézet szó szerint): "A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az ok-okozati összefüggés gyanúként merült fel, még nem bizonyított, a vizsgálatok folyamatban vannak. A kapott információk szerint az Amerikai Egyesült Államokban 2013. október 31-ig összesen 56 főnél észlelték a toxikus májgyulladás tüneteit, 22 fő kórházi ápolásra szorult, 2 fő esetében májtranszplantációra volt szükség, egy fő pedig elhalálozott. A megbetegedettek közül 47-en a megbetegedést megelőző 60 napban OxyElite Pro nevű készítményt fogyasztottak." 

Forrás: Food and Drug Administration (USA)

"Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal tájékoztatása alapján az USP Labs LLC által előállított, OxyElite Pro és VERSA-1 megnevezésű készítmények olyan nem bejelentett összetevőt – aegeline – tartalmaznak, amelynek nem bizonyított a biztonságos alkalmazása, ezért a készítmények fogyasztását a vizsgálatok teljes körű befejezéséig nem tanácsolják" - áll az ÁNTSZ közleményében. (Az FDA honlapja szerint a készítményt visszahívta a gyártó USPLabs.) 

Az ÁNTSZ figyelmeztetéséből kiderül továbbá: "Az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon – a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – a készítmények fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségkárosodásról a hatóságoknak nincs tudomása. Tekintettel arra, hogy a fent jelzett készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a készítmények fogyasztását, illetve amennyiben a nevezett készítmények fogyasztásával bizonyítottan összefüggésbe hozható egészségkárosodást észlelnek, a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek."

Korábbi Buksza-posztok: 

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

Mennyibe kerülnek a burgerkalóriák?

Időmérő verseny a Blahán

Egyre többért kaparunk, de nem mehetünk biztosra