A jegybanki kontroll alá vont Buda-Cash brókercégnél lévő összegekre mostani árfolyamon 6,12 millió forintig jár kártalanítás, de a védett összeget nem feltétlenül kapja meg a károsult.  Például egy pontosan 6,12 milliós befektetésből csak 5,6 millió maradhat. 

Akár 100 milliárd forintra rúghat a Buda-Cash brókercég okozta kár a Magyar Nemzeti Bank hétfői bejelentése szerint, és több mint százezer lehet az érintettek száma a brókercéghez tartozó bankok ügyfélállományát is figyelembe véve. 

Fotó: Origo

Sokkal több konkrétumot egyelőre nem tudni, így azt sem, hogy mekkora a kár pontos összegabból mennyit lehet megmenteni, valamint azt sem, hogy mennyi jár vissza az ügyfeleknek. Számos nyitott kérdés mellett azonban az biztos, hogy az ügyfelek a pénzük egy részét visszakapják, akár a brókercéggel, akár a cégcsoporthoz tartozó bankokkal állnak kapcsolatban. 

 

A brókercég ügyfeleinél összetett a helyzet. A jelenlegi szabályok közül az egyik legfontosabb, hogy a brókercégnél (esetleg valamilyen befektetési konstrukcióban, mondjuk betétszámlán) lévő pénzekre a Befektető-védelmi Alap (BEVA) vállal garanciát befektetőnként összesen 20 ezer euróig. Ez összesen - mostani árfolyamon - több mint 6 millió forintot jelent, ám ezen belül csak 1 millió forintra vonatkozik a 100 százalékos garancia, az ezt meghaladó résznek csak a 90 százalékára jár a védelem, mégpedig a 20 ezer eurós összeghatárig - derül ki a Beva tájékoztatójából. (Természetesen a garanciaplafon csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akiknek legalább 20 ezer eurós összegű befektetése van.) 

Mennyi lehet a védelem és mennyi lehet a bukó?

A gyakorlatban azzal kezdődik, hogy kimatekozzák, mennyi pénze van a befektetőnek a brókercégnél. Ha ez több mint 1 millió forint, az 1 millió forintot minden további nélkül megkapja, de az 1 millió forint feletti részre pedig a 90 százalékos szabály vonatkozik. Amennyiben a végösszeg a 20 ezer eurós - a mostani 306 forintos euróárfolyamon - 6,12 millió forintos plafont meghaladja, akkor is csak a limitig kap kártalanítást a befektető.

Ez azt jelenti, hogy 6,12 millió forintig van garancia. Tegyük fel, hogy valakinek 10 millió forintja van, és egy fillért sem sikerül megmenteni számára a brókercég vagyonából az eljárás során, akkor - az előbbiekben leírtak alapján - 1 millió forintot kapásból visszakap. Elméletben a további 9 millió forintnak 90 százalékára, 8,1 millió forintra jár a védelem, azonban itt jön a képbe a garanciaplafon, amely csak 6,1 millió forintig érvényes. Összességében tehát 6,1 millió forintot kap vissza a 10 millió forintos összegből, de csak akkor, ha valóban egy fillért sem jut neki a brókercégnél zajló eljárás eredményeként.

Ha valainek pontosan 6,12 millió forintja van, akkor ő is simán hozzájut az 1 millió forinthoz. A további 5,12 milliónak azonban csak a 90 százalékát kaphatja meg, azaz 4,6 millió forintot. Összesen 6,12 millió helyett 5,6 millió forintos kártalanításra lesz jogosult. (A számítások szigoróan hipotetikusak, a kártalanítás összege a mindenkori árfolyam, valamint a felügyeleti eljárás során megmenthető összeg függvényében nagyban változhat.) 

További menetrend

Ha kiderül, hogy nincs meg a kellő fedezet az ügyfelek követelésére, akkor a brókercég ellen elrendelt felszámolási eljárással elindul a kártalanítás. A felszámolásról szóló határozat hivatalos - Cégközlönyben történő - megjelenésétől számított 15 napon belül a Beva tájékoztatja a befektetőket a www.kozzetetelek.hu honlapon a kártalanítás lehetőségeiről. 

A kártalanításra csak az számíthat, aki ezt kifejezetten kéri a Bevától az erről szóló formanyomtatványon, és csatolni kell a kártalanítás alapját képező szerződést is. A Bevának legkésőbb a kérelem benyújtása után 90 napon belül el kell bírálnia azt, és értesítenie kell a befektetők az eredményről. (Ha a befektető nem ért egyet a Bevával, akkor peres útra terelheti az ügyet.) Ha nincs vita, akkor a Beva köteles az általa megállapított kárösszeget minél előbb kifizetni - erre egyébként maximum 90 napja van az elbírálás után. A Beva védelme amúgy nem vonatkozik a Buda-Cash dolgozóinak, tulajdonosainak és a közeli hozzátartozók vagyonára, és a Beva méltányossági alapon sem fizet. (A Beva kártalanítási szabályairól itt olvashat részletesen.)

Több tisztázatlan kérdés van tehát, köztük az is, hogy mennyi lesz végleges kárösszeg, ami a Beva szempontjából is fontos. Ugyanis az elképzelhető, hogy a jelenleg 12 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Bevának nem lesz elég fedezete a károsultak kifzetésére, ebben az esetben a Beva pótbefizetésre kötelezheti a tagjait (bórkercégek, befektetési alapok), de hitelt is felvehet.

Kié a részvény?

A Buda-Cash-ügyről és a kockázatokról írt saját blogján Zsiday Viktor, befektetési szakember is, aki szerint az értékpapír-befektetők legnagyobb kockázata a brókerkockázat. "Az elmúlt 200 év bebizonyította, hogy a brókercégek időnként csődbe mennek, és ilyenkor általában az történik, hogy azok az ügyfelek, akiknek készpénzzel tartoztak, elvesztik az ott tartott pénzüket. Emiatt nyilvánvalóan érdemesebb értékpapírt tartani a brókercégeknél, és nem pénzt, mivel egy sima csődesemény esetén ezek az értékpapírok - lévén hogy nem a brókercég tulajdonát képezik, nincsenek a mérlegében - nem kerülnek veszélybe" - írja Zsiday.

Ebben az esetben - Zsiday szerint - ugyanis jellemzően az a forgatókönyv, hogy azok, akiknek pénzzel tartozik a brókercég (ez a pénz benne van a brókercég mérlegében) elpárolog, és általában az itt pénzt tartók semmit sem kapnak vissza, de az értékpapírok visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz, hisz ahhoz jogilag, tulajdonosként nincs köze a brókercégnek, ellentétben a pénzzel, ami az ő tartozása az ügyfél felé.

30 ezer euróig jár a bétetvédelem

Más tészta a Buda-Cash-csoportba tartozó bankok ügyfeleinek kártalanítása. Az érintett bankok betéteseinek pénzére az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) vállal garanciát fejenként 100 ezer euróig, azaz - mostani árfolyamon - 30,6 millió forintig. 

Az OBA szerint a kártalanítási összegbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény és egyéb termékek, illetve azok esedékes kamatai is. Az OBA valamennyi tőke- és kamatkövetelését összeadja, a 100 ezer euró plafont pedig az MNB aktuális árfolyama alapján forintban határozza meg. (Az OBA szabályairól pedig itt olvashat részletesen.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiad