Júliusban jelennek meg a jegybank következő emlékpénzei, amelyek a "nemzet mindenesének", Fáy Andrásnak állítanak emléket. Az egyik kétezer, a másik ötezer forint névértékű lesz. Az emlékpénzekkel egyébként lehet fizetni, csak nem érdemes. 

"Ha nem Széchenyit illetné a legnagyobb magyar jelző - akkor ez Fáy Andrásnak járna ki, és ha nem Deák Ferenc volna a haza bölcse - akkor Fáy Andrást illetné ez a cím; így azonban csupán a nemzet mindenese" - írta Fáy Andrásról szóló tanulmányában Mikszáth Kálmán. (A nemzet mindenese jelzőt Fáy unokatestvére, jó barátja, vitatársa, Szemere Pál író, költő találta ki.)

A takarékpénztár régi székhelye a mai Károlyi utcában - Fotó:Wikipedia

Fáy András a reformkor egyik fontos közéleti szereplője volt, legfőbb munkájának a Pesti Hazai Első Takarékpénztár létrehozását tartják. Az 1840 -ben megalapított korabeli bank lényegében a mai OTP elődje. Fáy emellett dolgozott színigazgatóként (az 1830-as években, a Budára érkezett kassai társulatnál), foglalkozott a protestáns egyház ügyeivel s a nevelés kérdéseivel. Egy ideig valóságos alvezére volt Széchenyinek, akit politikai eszményének tekintett. Fáy megfontolt volt, elhatárolódott a radikális eszméktől, nem követte a kossuthi irányzatot sem. A forradalom után pedig vissszavonult a közélettől. 


Az érmék - Forrás: MNB 

Fáy András halálának 150. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank két emlékpénzt bocsát ki: egy ötezer és egy kétezer forint névértékű érme kerül piacra várhatóan július 24-én. A kétezer forint névértékű érme réz-nikkel ötvözet, az ötezres névértékű érme pedig ezüstből van. Mindkettőből 5 ezer darabot vernek. 

Mit kell tudni az emlékpénzekről

Az első emlékpénz 1948-ban jelent meg, amely a 1848-49-es forradalom előtt tisztelgett, a kibocsátások 1968 óta váltak rendszeressé.

Fontos, hogy az emlékpénzekkel bárhol lehet fizetni, illetve törvényes fizetőeszközök névértéküknek megfelelően. Azonban nem érdemes velük fizetni, numizmatikai és a nemesfémtartalmukból adódóan. (Az idén megjelenő emlékpénzekről itt olvashat bővebben.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?