Schmitt Pál köztársasági elnök sorsát találgatja mindenki, de bárhogy lesz, jó eséllyel nem kell nélkülöznie a jövőben. Az [origo] csütörtöki cikke szerint Schmitt Pál saját maga írta alá 2011 nyarán azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében ingyen kapna lakást, autót és fizetést az államtól akkor is, ha lemondana posztjáról.

A fizetése a vonatkozó törvény szerint a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese. Azaz 39*38 650=1 507 350 forint. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megtalálható, január végén közzétett vagyonnyilatkozata alapján ehhez jön az olimpiai bajnoki címért járó adómentes 243 ezer forint. 

Úgy fest a pénz mellé az állami autó kelleni fog, mert a vagyonnyilatkozat szerint nincs neki. Az államfő ugyanis egyetlen járművel, egy 1998-as Harley-Davidson motorral rendelkezik. A Használtautó.hu-n három 1998-as Harley van eladósorban, 2,2-2,75 millió forintért. 

A kép illusztráció, nem az államfő motorjáról készült Forrás:Sxc.hu

Az ingyen lakás viszont feleslegesnek tűnik, mert ezen a téren jól áll az államfő. Egy 320 négyzetméteres családi ház mellett egy 195, illetve egy 225 négyzetméteres lakóházként megnevezett ingatlan is fel van tüntetve a vagyonnyilatkozatban - mindhárom a II. kerületben van és 50 százalékban Schmitt Pál tulajdona. Emellett egy budakalászi nyaraló, illetve egy eltartási szerződéshez kapcsolódó V. kerületi 68 négyzetméteres lakás fele is az övé.

A családi ház és a többi ingatlan értékét nehéz megbecsülni, de az egyik nagy ingatlanközvetítő iroda kínálatából tetszőlegesen kiválasztott, hasonló alapterületű ingatlanok hirdetései szerint a II. kerületi ingatlanokért négyzetméterenként legalább 400-500 ezer forintot kérnek, ez alapján az a köztársasági elnök ingatlantulajdonának értéke százmilliós nagyságrendű. A bankok pedig tartoznak neki: a devizában lévő bankbetét összege januárban 27 ezer euró, mostani árfolyamon közel 8 millió forint volt, ez egészítette ki a 7 milliós forintbetét. Tartozása akkor nem volt.

Pontos összeget az ingatlanok miatt nehéz lenne mondani, de az szinte biztosan állítható, hogy 200 millió forintot meghaladja a vagyon összértéke. Ennyi.