Az iraki háború miatt 150 dolláros olajárat is elképzelhetőnek tart az francia nagybank. Ez közel 500 forintos benzinárat eredményezne. De azért van jobb verzió is, kérdés, hogy mennyi lenne akkor a benzinár. Benzinmatek infografikákon. 

A Société Generale francia nagybank elemzői arra számítanak, hogy a magyarországi benzinárat meghatározó Brent olajfajta ára jelenlegi alig több mint 110 dolláros ára 150 dollárra drágulhat abban az esetben, ha az iraki fegyveres konfliktus kiterjed az ország déli térségeibe, ahol az olajmezők találhatóak.

 Forrás: Buksza - Csernátony Csaba

A francia bank szerint ez a legrosszabb forgatókönyv, ennél valószínűbb, hogy a Brent olajfajta csak 120-125 dollárra drágul. A Portfólió.hu elemzéshez fűzött kommentárjában azt írja, ha a Brent olaj drágulását a magyarországi benzinárat meghatározó - úgynevezett - finomított termékek egy az egyben követik az olaj árának változását, akkor - a dollár árfolyamának változatlansága mellett - a 150 dolláros olajár 60 forinttal üzemanyagár-emelkedést generálnak. Így literenként 480-490 forint körüli szintre ugranának. 

Ez alapján - nagyon leegyszerűsítve a matekot - egy dolláronkénti olajár-emelkedéshez 1,5 forintos üzemanyag-drágulás társulna. A Buksza pedig ennek alapján  megsaccolta, hogy a különböző olajárhoz hány forintos gázolaj- és benzinár tartozna, feltételezve, hogy a dollár árfolyama változatlan marad. Az eredmény az alábbi grafikonokon látható. (A számolás hipotetikus, csupán a nagyságrendeket kívánja bemutatni.)


Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!