Eddig csak kötelező volt kiírni a tojás kilós árát, áprilistól azonban azt is megszabják, mekkora számokkal kell kiírni. Nagyobbakkal, mint most. Egyébként továbbra is érdemes a nagyobb méretű tojásokat mgvenni.   

Egy friss minisztériumi rendelet szerint jobban látható lesz a tojások kilós ára. A tojásárakra vonatkozó eddig érvényben lévő csak arra kötelezte a forgalmazókat, hogy tegyék ki a kilós árat, ám az új - április végétőlő érvényes - szabály azt is megszabja, hogy a darabárat mutató címkénél maximum 20 százalékkal lehet kisebb a kilós ár címkéje. (A rendelet egész pontosan azt írja: "a feltüntetendő egységár betűméreténél legfeljebb 20%-kal kisebb betűméretben – fel kell tüntetni a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat is.”

A lépés azt jelzi, hogy a minisztérium nem volt elégedett az eddigi kereskedelmi gyakorlattal, azaz túl kicsinek találta a kilós árcímkéket.

Tény, hogy sok boltban nagyon apró betűvel tüntetik fel a kilós árat, de akadnak boltok, legalábbis a Buksza több olyan boltban járt, ahol a kilós ár nem mindig volt feltüntetve.

S, M, L

A kilós árat tavalyelőtt a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére vezették be. Az agrártárca akkor azzal indokolta a lépést, a kisebb méretű S-es vagy M-es méretű tojások tömegre vetített ára 11-38 százalékkal magasabb volt, mint a nagyobbaké. A Vidékfejlesztési Minisztérium akkor azt is közölte: a kilós árra azért van szükség, mert a magyar tojástermelőknek gondot okoz, hogy a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát.

A boltok ráadásul az S-es tojásokkal igyekeznek becsalogatni a vásárlókat, márpedig a tárca szerint ez a marketinfogás azért volt aggasztó, mert a legkisebb méretű tojás nagy része az Európai Unió más tagállamaiból érkezett, ahol szerintük étkezési tojásként eladhatatlan lenne az S-es méretű tojás. (Erről itt olvashat részletesen, a 2012-es tojáshisztiről és drágulásról szóló cikket pedig itt találja.)  

A különböző méretű tojások ára között most is van különbség. A Tesco például S-es, M-es és L-es tojásból is árul tízdarabos kiszerelést, az S-es méret kilós ára 741 forint, az M-esé több mint 800, ám az L-es tojások kilónként kevesebb mint 700 forintba kerülnek. Igaz, a harmincdarabos tojásnál a kilós ár lényegében azonos, az L-es méretben 1299, M-esben 1099 forintba kerül egy tálca.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták