És a családi napközisekért? Évente mekkora összegről van szó? Mennyi érkezik meg valóban a bölcsikbe? Bölcsődematek. 

Közeledik az iskolaszezon, az általános iskolásokról, középiskolásokról, egyetemistákról, főiskolásokról sokszor volt szó, de a llegkisebbeket, a bölcsiseket kevesebbszer emlegetik. Most róluk lesz szó. 

2009 előtt rendre nőtt a bölcsis gyerek jutó állami támogatás, majd 2009-ben és 2010-ben csökkent, azóta pedig nem változott az összeg.

Fotó: Origo

Jelenleg egy bölcsis gyerekre évente 494,1 ezer forintot fizet az állam, ennyi az úgynevezett egy főre jutó normatíva. A négy évvel ezelőtti csökkentésből adódó megtakarítás célja az volt, hogy több bölcsisnek jusson hely, ám a lépés nyomán a korábban is nehézségek árán működtethető bölcsődéknek még kevesebb pénze maradt, ezért 2012-től gondozási díjat szedhetnek a bölcsisek után. Az étkezési díjon kívül fizetendő gondozási díjjal egészítik ki a bölcsiműködtetők, - jellemzően önkormányzatok - a normatívát, az ugyanis nem elég egy-egy bölcsis ellátására. 

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének az elnöke tavaly decemberben azt mondta, hogy az egy gyermekre jutó 494 100 forintos állami támogatás nem kapják meg egy az egyben a bölcsik, maximum az összeg 40-50 százalékát, a bölcsiből hiányzó gyermekekre ugyanis nem jár a támogatás, márpedig a gyerekek sokszor betegek. 

A bölcsik közel fele kér pénzt

A Központi Statisztikai Hivatal friss elemzése szerint a gondozási díj bevezetése utáni első évben, tehát 2012-ben az ország 704 bölcsődéjéből 285 kért díjat, tavaly pedig a 724 bölcsőde közül 306-ban kellett fizetni. Természetesen vannak bölcsődék, ahol ugyan kérnek pénzt, de járnak oda olyan gyerekek, akik mentesülnek a fizetés alól. 


A díjszedéssel tehát minden bölcsi élhet, ám az országos adatok meglehetősen komoly különbségeket mutatnak. Országos átlagban tavaly a bölcsik 43 százalékában kértek díjat, ennél azonban 10 megyében is magasabb volt az arány. Zala megyében a legmagasabb, az ottani bölcsik közel négyötöde kétharmada kért pénzt a gyerekek után, ezzel szemben Veszprém megyében a 10 százalékos arányt sem érte el a díjat bevezető bölcsődék aránya.

Szintén nagyon alacsony a Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a Békés megyei arány. A gondozási díj eltérő a különböző bölcsődékben, a KSH friss statisztkája sem utal az országos átlagra, ezért az adott önkormányzatnál kell keresgélni. A díjat jövedelemarányosan kel megállapítani, a Józsefvárosi Önkormányzat tavaly például napi 0-600 forintban határozta meg az összeget

Végeredmény

Ahogy az infografikán is látszik, az elmúlt években a bölcsihelyettesítő családi napközik is egyre népszerűbbé váltak. A családi napközibe járó gyerekek után is jár állami támogatás, gyerekenként 268 ezer forint, mivel ez alig több mint a fele a bölcsis támogatásnak, ezért a gondozási díjak a családi napközikben magasabbak.  

Ha az egy gyermekre jutó normatíva teljes összegét, összvetjük a bölcsisek tavalyi 37 ezres létszámával, akkor kiderül, hogy elméletileg a bölcsisekre közel 20 milliárd forint állami támogatás jutott tavaly. A hiányzások miatt azonban ennek durván a fele landolt a bölcsikben. A közel 7 ezer családi napközisre pedig több mint 1,8 milliárd forint jutott. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Szuperbaci támadhat az ételeinkre?

A Spart utánozhatja az Auchan

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?