A társasházak közös költségébe lehetne beépíteni a wifin megosztott netszolgáltatást, így egy előfizetésre menne csak az adó. A Buksza a netadócsökkentő megoldásokon elmélkedett. 

Bár a netadó kiverte a biztosítékot, és a tiltakozások egyre nagyobb méreteket öltenek, úgy tűnik, a kormány egyelőre hajthatatlan. A törvény azt mondja, hogy előfizetőnként vagy felhasználónként kell fizetni az adót, magánszemélynél maximum 700, nem magánszemélynél 5 ezer forintot havonta. 

Internetes közös költség

Namármost, a Buksza szerint például életszerű megoldás lehet társasházakban az internetszolgáltatást a közös költség részévé tenni. Mégpedig úgy, hogy a társasház előfizet egy nagy adatforgalmat biztosító csomagra, azt pedig wifin keresztül szétosztják a házban. Mivel nem magánszemélyről van szó, így egy előfizetésre kell fizetni az 5 ezer forintot, 7 lakás felett máris alacsonyabb lesz az adó háztartásonként, lakásonként stb. Ikerházak, családi házaknál a szomszédok gondolkodhatnak el a hasonló megoldáson. Egyikük előfizet magánszemélyként és megosztja wifin keresztül a netet a másikkal. A cégek pedig az adott irodaház üzemeltetőjével próbálhatják meg ezt a megoldást. 

Mobilosoknál a flottázás jelenthet netadócsökkentő megoldást, azaz egy, magas adatforgalmat biztosító előfizetéshez több társkártya tartozik, és utóbbiak megosztoznak az adatforgalmon. (Hogy ez jogilag működik-e, az nem teljesen tiszta a Buksza számára, de utánajár. Az a kérdés, hogy az egy előfizetéshez tartozó társkártyások külön előfizetőnek/felhasználónak számítanak-e.) 

Rizikó

Persze a lakóközösségi netnek van kockázata is, ha egy-egy lakó esetleg nem fizeti a közös költséget, akkor veszélybe kerülhet a szolgáltatás, de erre akár biztosítékokat is lehet kérni. Például ebben az esetben a forrás is kéznél lehet, ugyanis felszabadul egy-egy háztartásban az internetszolgáltatásra költött havi összeg. A szolgáltatóknak talán érdemes lesz elgondolkozniuk a netadóoptimalizált, kifejezetten társasházaknak kínált, wifin megosztható nagy adatforgalmat biztosító csomagok kidolgozásán. 

Persze ez egyelőre feltételezés, a netadó sincs még bevezetve, jogi és gyakorlati szempontból is lehetnek akadályok, ahogy az is kérdés, hogy a nagy adatforgalmú csomagoknak mennyi lesz az ára, nem beszélve a felszerelendő wifis antennák telepítési költségeiről. Ha azonban ezek a megoldások egy lakásra, emberre vetítve a korábbi, netadóval növelt előfizetésnél olcsóbbak, akkor a mobilos flottás és a lakósközösségi internet lehetséges alternatíva lehet. 

(A netadóról, és a tiltakozásokról szóló origós cikkekek itt olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Hol adják a legtöbb nyugdíjat? 

Hitelmatek: ki mennyi kaphat jövőre?

Nyugdíj: mínusz 70 ezer

Átírhatják a személyi igazolványról szóló szabályt

Fogamzásgátlókat vontak ki a forgalomból

Álarcos mérgek bujkálhatnak az ételeinkben