Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óvakodj a fehér csíkos kétezrestől!

Azt a bankjegyet, amelyről lekopik az ezüstös biztonsági csík, hamisnak nézik, nem fogadják el és kellemetlen perceket okoz. Vigyük a bankba!

A napokban visszakaptunk valahol egy kétezres bankjegyet, amelyen - mint később kiderült - egyáltalán nem látszott az ezüstözött biztonsági csík, helyén egy fehér csík volt. A bankó többi része azonban olyan volt érzésre, mint a többi.A Blaha Lujza téri Sparban akartunk vele fizetni, de a pénztáros nem fogadta el, mondván ezzel nem lehet, mert hamis vagy hamisgyanús.

Majd megpróbáltunk vele több, XI. kerületi kisboltban, trafikban vásárolni, előre jelezve az eladónak, hogy milyen bankjegyünk van, meg tudná-e nézni, hogy valódi-e, mert ezzel szeretnénk fizetni, de visszautasították. Bár sehol sem mondták, hogy hamisnak tartják, de ezek kellemetlen percek voltak az érezhető bizalmatlanság miatt. Ez persze érthető, senki nem akar bukni kétezer forintot.

A vásárlási próbák után a körtéri OTP-fiók nyújtotta a megoldást. Ott az ügyintéző hölgy megnézte az UV-lámpákkal, megtapogatta, majd azt mondta: "Semmi baja, csak nincs ott a csík. Az kopik le a legkönnyebben, feltehetően kimosták vagy ilyesmi. Adok maguknak másikat".

Ha valaki találkozik nem a megszokott paraméterekkel, kinézettel rendelkező bankjeggyel, akkor első körben a bankba vigyük, ahol gyorsan ítéletet mondanak a bankjegyről.

Nem nézik csalónak

Persze előfordulhat, hogy valakihez hamis vagy hamisgyanús bankjegy kerül, erről a Buksza szerzője még 2010-ben beszélgetett az MNB szakértőivel. (Bár az a cikk évekkel ezelőtt készült, ezek a szabályok nem változtak.)  Akkor Pataki Tibor, az MNB Készpénzszakértői Központjának vezetője azt mondta: "Nem életszerű, hogy mindenki egyesével ellenőrizze a bankjegyeket, ennek ellenére jó, ha mindenki tisztában van a legfontosabb bankjegybiztonsági elemekkel".

Hozzátette: ha kétségeink vannak, akkor el kell vinni egy bankba a gyanús pénzt, attól pedig nem kell tartani, hogy emiatt csalónak, hamisítónak néznek minket. Fontos, hogy a hamis bankjeggyel találkozó vásárlónak nem kell tartania a megtorlástól, ha nem ő volt a hamisító. Amennyiben valaki mégis hamis bankjegyet kap valahol vissza, akkor az ő kárát nem téríti meg senki, kénytelen lenyelni a veszteséget. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezek Budapst legdrágább kéglijei

Sokszor a kukában végzi, pedig hasznos lehet

Mely városok állnak jobban Budapestnél?

Véget vetnek a hőpapíros garanciatrükknek

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál

Mennyit kér a gázszerelő? 

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

 

2 Tovább

A bankok sem kivételek, nekik is csak 5 percük lesz

A bankok ügyfélszolgálataira is vonatkozik az 5 perces szabály. Bár a Buksza korábban azt írta, hogy elméletben rájuk nézve nem kötelező, de egy last minute MNB-rendelet szerint igen.

Nagy visszhangja volt a fogyasztóvédelmi törvény múlt év novemberében kihirdetett, január közepétől érvényes törvény módosításának, amely szerint januártól az ügyfélszolgálatoknak öt percen belül beszélniük kell az őket hívó emberekkel.

Az említett törvénymódosítás január közepétől írja elő az ötperces limitet. A szabály a törvény szerint egész pontosan így szól "A vállalkozás az ügyfélszolgálati ügyintézőnek az ügyfélszolgálat felé indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belüli élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható." Kacifántos a leírás, de egyértelmű, leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy az ügyfélszolgálatos dolgozónak öt percen belül beszélnie kell a telefonálóval.

0 Tovább

Megújult a világ legnépszerűbb bankjegye - íme az új 100 dolláros

Kedden jelenik meg a világ legnépszerűbb bankjegyének tartott 100 dolláros új, színes verziója, amelyet nehezebb lesz hamisítani. A 100 dollárosról tudni kell, hogy valamennyi változattal lehet fizetni, függetlenül attól, mikor adták ki.


Így néz ki elölről (forrás: http://www.newmoney.gov),


és így hátulról (forrás: http://www.newmoney.gov).

0 Tovább

Készpénz horror áron - legyen más!

A mai technika mellett nyilván semmiből nem állna, hogy az pénzkiadó automata rákérdezzen, valóban akarunk-e aránytalanul drágán készpénzhez jutni. Nem kizárólag külföldön. Kár, hogy a bankoknak nem érdeke, pedig reklámnak sem lenne utolsó.

Az egyik ismerős néhány napot töltött Szlovéniában. Egyszer felvett 10 eurót 10 eurós költséggel. Majd 20-at és 50-et, utoljára pedig 30-at egyenként 10-10 eurós sáppal és nyilván nem ő volt az egyetlen, aki irreálisan sokat költött a készpénzért. ATM, Fotó: Mudra László [origo]

Lehet mondani, hogy ő a hibás, miért nem olvasta el a költséglistát vagy kérdezett rá a bankban mennyibe kerül ez, de nem tette. Bár kapott némi eligazítást az utazás előtt, de úgy fest, ez kevés volt. A példa mutatja, hogy nincs mindenki tisztában a bankkártyás készpénzszerzés költségeivel külföldön, ami egy meglehetősen drága dolog. Pedig az nem ördögtől való gondolat, hogy a tranzakció díja arányos legyen a összeggel. (Vannak bankok, amelyek hálózatában ingyenes vagy kedvezményes a tranzakció külföldi saját ATM használata esetén, de nem ez a jellemző.)

8 Tovább

Kocsmában utálatos a bankkártya

Bankkártyával kocsmában: lehet, hogy csak engem bosszant, de engem nagyon.

Ha csak ritkán, egy-egy helyen fordulna elő, akkor nem lenne érdekes, de az, hogy sorozatban nem fogadják el a bankkártyát olyan vendéglőkben, ahol amúgy ki van rakva a kártyatársaságok matricája - bosszantó és pénzbe kerül. (Van, ahol egyáltalán nem fogadják el, van több hely, ahol szinte állandóan rossz a terminál.)



Ezért kerül pénzbe: ha nem fogadják lehet menni az ATM-hez

Ha szóvá teszem, hogy ezt előre jeleznetnék, akkor - ha nem is mondják -, de érezhető, mit gondolnak. Na megint egy köcsög, aki nyekereg, jobb esetben unottan megvonják a vállukat.

7 Tovább

Hitelkártya bagóért - hogyan lehetne olcsóbb?

Kitalált párbeszéd egy hitelkártyáról. 
Helyszín: Kitalált Bank fiókja
Időpont: Mostanság vagy a jövőben

- Kérek hitelkártyát!

- Mégis milyet?

- Nem tudom. Olcsót.

- 35-38 százalékos teljes hiteldíjmutató?

- Az mi?

- Nagy része a kamat, és megmutatja mennyit kell fizetni a hitelre. Például 500 ezer hitelkártyán keresztül elköltött forinthitelre hároméves futamidő esetén összesen 284 ezer forint kamatot kellene fizetni. A havi részlet pedig közel 22 ezer forint. 

- Francba vele, ez nagyon sok. A környezetemben élők lakáshitele sokkal olcsóbb.

- Azért ilyen magas a thm, mert sokkal hosszabb futamidejűek. Valamint a hitelkártya mögött nincs fedezet, nincs biztosítéka a banknak arra az esetre, ha nem fizetne. A jelzáloghitelnél végső esetben ott a lakás.

- Berakom a lakást fedezetnek. Úgy mennyi lenne a félmilliós hitel? Nem is biztos, hogy elköltöm, csak ott legyen tartaléknak.

- Ha mégis belekölt vagy elkölti, akkor hároméves futamidő és jelzáloghitel esetén 12 százalékos lehetne. A havi részlet 16,6 ezer forint lenne, az összesen fizetendő kamat pedig 100 ezer forint alatt maradna.

- Kérek ilyet.

- De ilyen nincs hitelkártyával összekötve. 

- Ezek szerint olyat kérek, ami nincs... Gondolom lenne benne fantázia, ha sokkal olcsóbb, mint a többi.

- Nem tudom miért nincs, de még lehet, mert valóban van benne fantázia. Egy banki termék kifejlesztése azonban nem két perc.

- Köszönöm, szóljanak, ha kész. 

0 Tovább

Fém ötszázas vagy euró?

A jegybank hétfői elemzésében arra jut, hogy "középtávon illúzió azt vélelmezni, hogy a jelentős magyar pénzügyi integráltság és külföldi devizában fennálló kitettség mellett az önálló monetáris politika fenntartása tartós megoldás lehet Magyarországnak". A forint búcsúja számtalan változást hoz, például le kell cserélni a készpénzeket. De addig is elképzelhető, hogy új pénzzel kell megismerkednünk. 

A kétszázas bankót a jegybank már kikukázta, mert sok bankjegy ment tönkre és jöttek helyette az érmék - ez milliárdos megtakarítást hozott. A következő jelölt az ötszázas, leváltását alátámasztaná, hogy világszerte egyre nagyobb címletű érmék kerülnek forgalomba.

Forrás: [origo]

Úgy fest ez azért nem holnap lesz. Ferenczi Barnabás, a jegybank készpénzlogisztikai vezetője a Bukszának azt mondta, egyelőre az ötszáz forintos olyan vásárlóértéket képvisel, hogy egyelőre nem indokolt a cseréje. Itt jön képbe viszont az euró, ha a bevezetés nagyon kitolódik, akkor viszont jöhetne a ötszázas érme, amelynek bevezetéséről a mindenkori monetáris tanács dönt. 

Ha észrevétele van, hozzászólna, ne habozzon kommentelni vagy írni a bukszalada@freemail.hu címre. 

0 Tovább
12
»

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek