Bankkártyával kocsmában: lehet, hogy csak engem bosszant, de engem nagyon. 

Ha csak ritkán, egy-egy helyen fordulna elő, akkor nem lenne érdekes, de az, hogy sorozatban nem fogadják el a bankkártyát olyan vendéglőkben, ahol amúgy ki van rakva a kártyatársaságok matricája - bosszantó és pénzbe kerül. (Van, ahol egyáltalán nem fogadják el, van több hely, ahol szinte állandóan rossz a terminál.) 



Ezért kerül pénzbe: ha nem fogadják lehet menni az ATM-hez

Ha szóvá teszem, hogy ezt előre jeleznetnék, akkor - ha nem is mondják  -, de érezhető, mit gondolnak. Na megint egy köcsög, aki nyekereg, jobb esetben unottan megvonják a vállukat. 

Persze nem a pincérek dolga ezen változtatni, hanem a tulajdonosé, aki vagy nem tud róla vagy csak nem érdekli. Előbbire tippelek, azaz feltehetően nem szólnak a tulajnak, mert a pincérek láthatóan utálják a kártyás fizetést -  végülis érthető, mert jó eséllyel nem jutnak hozzá azonnal a borravalóhoz. (Ezt egy pincér meg is erősítette.) Taktikát váltottam: ahol van matrica, megkérdezem lehet-e használni, ha a válasz nem, akkor továbbállok. Nem fikázni akarom a helyeket, ezért nem írom ide a neveket, legyen elég annyi, hogy sok ilyen van, a Deák tér és az Astoria környékén. 

A dolog egyébként nem csak a vendéglőkre jellemző, hanem van bolt, amelyikre ugyanez igaz. Az egyik belvárosi nonstop üzletben kint vannak a matricák, ott pedig nincs kiírva, hogy csak az egyik pénztárnál lehet kártyákkal fizetni. Mondtam a néninek, hogy mi a gondom, kérdezte van-e készpénzem, volt, azzal fizettem végül. Persze itt sem ő a ludas, de a jelek szerint nem szólt az illetékesnek, mert azóta sincs kint a tábla, melyik pénztárnál lehetne fizetni a kártyával.