Áprilisban még tesztelik, ha nem lesz probléma, akkor a hónap végén indul a Bubi, a budapesti közbringaendszer - közölte a Bukszával a működtető Budapesti Közlekedési Központ. Aki bérletet szeretne, érdemes sietnie, az első ezer bérletváltó 3,5-6 ezer forint kedvezményt kap.

Hétfőn reggel írtunk arról, hogy eredetileg áprilistól indult volna a Bubi, de a közbringarendszer indulása pár napot, hetet késhet. A Bubi fenntartója, a Budapesti Közlekedési Központ hétfő délután válaszolt a Buksza indulás pontos időpontját firtató kérdésére.

Bubi-állomás a Ráóczi téren - Fotó: Buksza/Csernátony Csaba

"Jelenleg a rendszer tesztelése zajlik. A sikeres próbaüzemet követően 2014 tavaszán veheti birtokba a nagyközönség a Mol Bubi közbringarendszert, ha a tesztüzem zökkenőmentes lesz, április végén. Ha a tesztüzem hibát tár fel, azok javítása után nyitjuk meg a rendszert" - közölte a BKK.

Arra a kérdésre, hogy milyen szankciókkal kell számolni az egyébként GPS-szel felszerelt biciklik esetleges ellopásakor a BKK azt felelte: "A lopás, a rongálás minden esetben hatósági (rendőrségi) eljárást von maga után. A károkozó köteles megtéríteni az okozott kár értékét, sőt a rendszer további használatából is kizárható. Biciklit csak személyes regisztráció (személyi igazolvány vagy más okmány bemutatása) vagy bankkártyás fizetés után lehet kivenni, tehát a rendőrség gyorsan a biciklit eltulajdonító felhasználó nyomára tud bukkanni" - áll a BKK válaszában.

Aki sokat szeretne bubizni, jól teszi, ha siet: az első ezer bérletvásárló 18 900 helyett 12 000 forintért juthat hozzá az éves bérlethez, a féléveshez pedig 12 000 helyett 8500 forintért. Előbbihez 5 ezer, utóbbihoz 3 ezer forint elhasználható keret is jár, a Budapest-bérlettel rendelkezők esetében pedig elengedik az éves díj felét.

 

További kedvezmény, hogy az indulás után tíz napig ingyenesen kipróbálható a Bubi. Ekkor em kell kifizetni a 24 órás jegyn, a háromnapos jegy vagy a hetijegy árát, de a 25 000 forintos kauciót ekkor is zárolják a bankkártyán. (Ezt az összeget visszakapja a bubizó). A szemeszterbérlettel rendelkező diákok pedig 20 százalék kedvezményt kapnak a féléves Bubi-bérletből.



Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!