Dühösek a taxisok a szaktárca rendelettervezete miatt, amely szerintük jelentősen megdrágítaná a taxizást. A minisztérium szerint még nem végleges a tervezet.

"Amennyiben nem sikerül megegyezésre jutni a problémás részekben, úgy megszervezzük az utóbbi tíz év eddigi legnagyobb országos taxis demonstrációját" - derül ki Hallotaxi.hu mellett több taxisokkal foglalkozó portálon a napokban megjelent hírekből. A felhívás a taxizásra vonatkozó fejlesztési minisztériumi rendelettervezetre reagál, amely a taxisok szerint durva szigorításokat helyez kilátásba.

A taxisok többek között azon akadtak ki, hogy a tervezet szerint 2016-tól kizárólag 7 évnél fiatalabb autóval lehetne taxizni országszerte, emellett online órát is be kellene építeniüka taxisoknak, és a vizsgakövetelmények is szigorodnának. A taxis szervezetek elfogadhatatlannak tartják a tervezetet.

A taxisok úgy látják, a tervezett lépések irreálisan megdrágítanák a szolgáltatást. Sérelmezik azt is, bár korábban az volt a terv, hogy a fuvarszervezés engedélyhez kötődne, a tervek szerint elég lesz bejelenteni. Márpedig ez a nemzetközi szinten komoly sikereket elérő Uber rendszer számára megnyitja a magyar piacot. (Az Uber a személyfuvarozást ötvzi a közösségi médiával, egy okostelefonos alkalmazáson keresztül biztosít fuvart az felhasználóknak.)