Hány évre számíthatnak a magyarok?

Nemzetközi összevetésben a várható életkor alacsony Magyarországon, emellett magas a halálozási ráta és a dagadtak aránya is. A románok rövidebb életre számithatnak, pedig ott nagyon kevés az elhízott ember.

December elején jelent meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átfogó 2014-es egészségügyi felmérése, amely szerint Magyarország eredményei javultak a korábbi évekhez képest, de nem áll túl jól.

Forrás: Origo

Például a születéskor várható élettartam Magyarországon az OECD szerint - 2012-ben - 75,3 év volt. Ez az 1990-ben mért 70 év körüli szinthez képest számottevő javulás, ugyanakkor az 79,2 éves uniós átlagtól elmarad, és az európai listán a legrosszabbak közé tartozik. Az uniós országok közül a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok kilátásai rosszabbak, ők 74,1-74,5 évre számíthatnak az OECD szerint.

6 Tovább

Hány magyart öl meg a dohányzás?

Siralmas képet fest egy friss statisztika, amelyből kiderül, évente egy kisváros lakosságával végez a dohányzás Magyarországon. 13 év alatt pedig 275 ezer ember halt bele. Míg a férfiak esetében a statisztika javulást mutat, a nők esetében romlott a helyzet.

Röviden

- 2012-ben 13 éve nem látott szintre nőtt a dohányzáshoz köthető halálozások száma Magyarországon

- 2012-ben 21 746 ember halt meg emiatt, 2000 óta pedig 275 ezer

Forrás: Origo

- a többlethalálozások hatoda írható a dohányzás számlájára

- az elmúlt 13 évben a férfiaknál kedvező folyamatok zajlottak, a nőknél azonban egyre nagyobb problémát jelent a dohányzás

- a dohányzás leginkáb rákos és keringési megbetegedéseken keresztül felelős a halálozásokért

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek