Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyógyszert a netről? Csak tőlük!

48 olyan gyógyszertár van Magyarországon jogosultak internetes gyógyszereladásra. Kizárólag tőlük érdemes venni gyógyszert.

A neten elérhető gyógyszerek fele hamisítvány - közölte pár napja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Nem csoda, hogy a gyógyszerhamisítás óriási biznisz, világszerte 150 milliárd dolláros piacról lehet szó.

Azon túl, hogy a hamis gyógyszerek megvásárlása pénzkidobás, veszélyesek lehetnek. Éppen ezért csak megbízható helyről szabad rendelni gyógyszert. 

48-an vannak

Fontos szabály, hogy Magyarországon receptköteles (vényköteles) gyógyszert nem lehet a neten keresztül rendelni, mert ezek a gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

Recept nélküli gyógyszereket pedig csak azokból szabad rendelni az interneten, amelyek erre engedélyt kértek és kaptak. Jelenleg 48 ilyen patika van az országban, ezek rendelkeznek internetes gyógyszereladásra szóló engedéllyel, és rendszeresen ellenőrzi őket a hatóság. Ezen a linken érhető el az a hatósági a lista, amely felsorolja, mely patikákból szabad gyógyszert rendelni az interneten.

A többi forgalmazót felejtsék el!

Külföldről hogyan?

Az interneten keresztül külföldről is lehet gyógyszert rendelni. Az ÁNTSZ többek között figyelmeztet arra, hogy másik uniós országban működő cégek csak vény nélkül kiadható gyógyszert küldhetnek magyarországi megrendelőknek, receptköteleset nem.

Ha valaki mégis találkozik ilyen esettel, akkor jelezze ezt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Ahogy arról is érdemes tájékoztatni az hivatalt, ha valaki más országból olyan gyógyszert rendelt, amelyhez nem csatolták a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI-OGYI) által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokat (címke, betegtájékoztató).  

Megjelölik a megbízható patikákat

A netes gyógyszereladást az Európai Bizottság is szigorúan kezeli: egy idén nyáron  megszületett rendeletben ismertették a biztonságos netes gyógyszertárak egységes logóját, valamint a patikák hitelességét, biztonságosságát elérő műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz mindenütt elérhető. Erről ebben a Buksza-posztban olvashat részletesen.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?

Örüljünk a magyar gyógyszerszigornak!

Megjelölik a megbízható netes patikákat



0 Tovább

Patikás vs. internetes gyógyszer - Örüljünk a magyar szigornak!

A gyógyszerhamisítás világszerte hatalmas - 150 milliárd dolláros - biznisz, és nagyon veszélyes. Magyarországon a patikákban kapható gyógyszerek biztonságosak, a neten vény nélkül rendelhető - egyébként vényköteles - készítményeket azonban jobb elfelejteni.

Olaszországban nemrég forgalomba került hamis rákgyógyszer, emiatt pedig indokolt az óvatosság - írta pénteken az Index a European Medicine Agencyre (Európai Gyógyszerügynökség) hivatkozva.

A hamis - Herceptin nevű - porampullákra a Hamisítás Elleni Testület is felhívta a figyelmet, s egyúttal közölte: "A kórházban adható készítmények közé hamisak is kerültek egy olaszországi gyógyszerlopást követően. A gyógyszerek egy részének injekciós üvegeit felnyitották, a tartalmát meghamisították. Magyarországon is indokolt az óvatosság, ezért felhasználás előtt a fenti készítmények minden tételét figyelmesen meg kell vizsgálni, és amennyiben bármi rendellenességet tapasztalnak (pl. olasz nyelvű felirat, szokásostól eltérő tételszám-feltüntetés, sérült kupak, folyadék keveredve a porba), a készítményt ne használják fel és haladéktalanul értesítsék a Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát (GYEMSZI-OGYI)."

Forrás: Origo

A gyógyszerhamisítás világszerte komoly gondokat okoz, erre utalt a Pharmaonline-hu-nak múlt év végén adott interjújában dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, a GYEMSZI-OGYI vezetője is. Azt mondta: "A legfontosabb cél az, hogy a legális gyógyszerlánc ne szennyeződhessen illegális gyógyszerekkel. Amíg biztos lehetek abban, hogy a gyógyszertárakba csak engedélyezett gyártótól származó engedélyezett gyógyszer kerül, addig nyugodtan alszom. Ugyanakkor természetesen mindent meg kell tennünk az illegális csatornákon, elsősorban az interneten kínált, és nagyrészt hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen is.

Magyar szigor

A hamis rákgyógyszer megjelenése miatt a Buksza megkérdezte az egyik legnagyobb hazai vizsgálólaboratórium szakértőjét, hogy itthon mennyire kell tartanunk a hamis gyógyszerek forgalomba kerülésétől. Dr. Horgos József, a Wessling Hungary minőségbiztosító gyógyszerésze azt mondta, bár a Magyarországon a patikában kapható gyógyszereket a lehető legkomolyabban ellenőrzik, sőt talán nem is létezik a világon a hazainál szigorúbb szabályozás, hamis gyógyszerekkel azonban igenis gyakran találkozhatunk a legális ellátási láncon kívül, éppen ezért érdemes odafigyelni azok veszélyeire.

Már egy tabletta beszedése is komolyan károsíthatja az egészségünket, sőt akár halált is okozhat - fogalmazott Horgos József, és kiemelte, hogy a gyógyszeriparnak évente mintegy 150 milliárd dolláros kárt okoznak a hamisítók (Érdekes tény, hogy a ruhaneműkhöz vagy parfümökhöz hasonlóan a gyógyszerhamisítványok nagy része is Kínában készül, ráadásul megjelenésüket tekintve egyre profibb módon).

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek