48 olyan gyógyszertár van Magyarországon jogosultak internetes gyógyszereladásra. Kizárólag tőlük érdemes venni gyógyszert.

A neten elérhető gyógyszerek fele hamisítvány - közölte pár napja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Nem csoda, hogy a gyógyszerhamisítás óriási biznisz, világszerte 150 milliárd dolláros piacról lehet szó.

Azon túl, hogy a hamis gyógyszerek megvásárlása pénzkidobás, veszélyesek lehetnek. Éppen ezért csak megbízható helyről szabad rendelni gyógyszert. 

48-an vannak

Fontos szabály, hogy Magyarországon receptköteles (vényköteles) gyógyszert nem lehet a neten keresztül rendelni, mert ezek a gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

Recept nélküli gyógyszereket pedig csak azokból szabad rendelni az interneten, amelyek erre engedélyt kértek és kaptak. Jelenleg 48 ilyen patika van az országban, ezek rendelkeznek internetes gyógyszereladásra szóló engedéllyel, és rendszeresen ellenőrzi őket a hatóság. Ezen a linken érhető el az a hatósági a lista, amely felsorolja, mely patikákból szabad gyógyszert rendelni az interneten.

A többi forgalmazót felejtsék el!

Külföldről hogyan?

Az interneten keresztül külföldről is lehet gyógyszert rendelni. Az ÁNTSZ többek között figyelmeztet arra, hogy másik uniós országban működő cégek csak vény nélkül kiadható gyógyszert küldhetnek magyarországi megrendelőknek, receptköteleset nem.

Ha valaki mégis találkozik ilyen esettel, akkor jelezze ezt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Ahogy arról is érdemes tájékoztatni az hivatalt, ha valaki más országból olyan gyógyszert rendelt, amelyhez nem csatolták a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI-OGYI) által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokat (címke, betegtájékoztató).  

Megjelölik a megbízható patikákat

A netes gyógyszereladást az Európai Bizottság is szigorúan kezeli: egy idén nyáron  megszületett rendeletben ismertették a biztonságos netes gyógyszertárak egységes logóját, valamint a patikák hitelességét, biztonságosságát elérő műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz mindenütt elérhető. Erről ebben a Buksza-posztban olvashat részletesen.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?

Örüljünk a magyar gyógyszerszigornak!

Megjelölik a megbízható netes patikákat