Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan kerüld el a büntetést? - Hasznos autós app minden utazónak

Mennyivel lehet menni Ausztriában vagy Horvátországban lakott területen kívül , mennyit szabad inni vezetés előtt az Adria mellett vagy Észtországban, - ezekre ad választ, és emellett egy rakás információt tartalmaz az Európai Bizottság által fejlesztett app, amely mostantól elérhető minden autóval utazónak, magyarul is. Plusz egy-egy tanács az EU-tól és a Bukszától.  

Mostantól elérhető az Európai Bizottság applikációja, amely az uniós országok legfontosabb közlekedési szabályait költözteti az okostelefonokra.

Az iPhone-okra, androidos és windowsos telefonokra letölthető praktikus applikáció könnyen használható, gyors kezelőfelületet nyújt. A Buksza pár perc alatt képbe került: Csehországban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés szempontjából, Ausztriában lakott területen kívül 100-zal lehet menni, az észtországi autópályákon viszont a nyári időszámítás idején 110-es sebesség felett jöhet a büntetés, Cipruson pedig 0,22 milligramm per literes légalkoholszinttel még lehet vezetni. (A légalkoholszint nem egyezik az elterjedtebb véralkoholszinttel, az átszámítás nem automatikus, de jogi szakvéleményben idézett kutatások szerint a légalkoholszint 2-2,1-szerese adja meg a véralkoholszintet.)

A friss uniós app egy-két menüpontjában nincs információ, például a horvátországi közlekedési lámpákról nem tájékoztat az alkalmazás, ez egyrészt kibírható, másfelől alapvetően sok hasznos dolog van benne. 

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Az Európai Bizottság azzal népszerűsíti az appot, hogy olyan információkkal szolgál, amelyek a közúti balesetek szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Ezért a sebességkorlátozások, alkoholszintek mellett a mobiltelefonálással kapcsolatos szabályokat, valamint a motorosok, biciklisek bukósisak-használatáról is informál. 

Figyelmeztet az EU és a Buksza is

Játszani is lehet vele, közlekedésbiztonsági kvíz és memóriajáték is van benne. Az Európai Bizottság minden utazónak melegen ajánlja, de egyben figyelmeztet természetesen arra, hogy az appot ne vezetés közben maceráljuk. 

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Arra pedig a Buksza figyelmeztet, hogy az app információival a balesetek mellett a büntetéseket is el lehet kerülni. Arra is figyelni kell, hogy az alkalmazás használata adatforgalommal járhat, külföldön ez pedig sok pénzbe kerülhet. Igaz, az eddig méregdrága roamingnetezés júliustól jóval olcsóbb lesz, egy megabájtnyi adatforgalomért 171,5 forint helyett legfeljebb 78,3 forintot kérhetnek el a szolgáltatók.  Ez azt jelenti, hogy külön akciós roaming díjcsomagok választása nélkül is 8 ezer forint körüli összegért száz megabájtnyi forgalmat lehet bonyolítani külföldről, ami mobil híroldalak olvasására, chatelésre vagy e-mailezésre, de még a Google Térkép (műholdképek nélküli) használatára is elegendő.

Köszönjük a segítséget Horváth Dávidnak.

Az Origót és a Postr.hu-t működtető Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Átverés a benzinkúton? Hogyan kerüljük el?

Melyik a világ legeredményesebb filmje? 

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

0 Tovább

Elkaszálták a bérletes trükköt - Titkolózás és vasszigor a BKK-nál

A lebukás után vásárolt bérlet bemutatása már nem megoldás. A BKK percre pontosan méri a vásárlás időpontját, erről viszont nem szól az utasnak. Így a 2 ezer helyett a 16 ezer lehet a büntetés. Adódhat olyan helyzet, amelyben a vasszigor a szülőknek is felesleges kiadást okozhat.

Egy olvasó jelezte a Bukszának, megbüntették az egyik budapesti tömegközlekedési járaton. Ezt követően - még aznap - megvásárolta a bérletet, amit bemutatott az Akácfa utcában, ám ott nem fogadták el a bérletet, mondván, a vásárlás időpontja későbbi, mint az utazás. Megbüntették: ki kellett fizetnie a 16 ezer forintos büntetést, a 2 ezer forintos bérletbemutatási költség helyett.


Pénz és idő - Forrás: Sxc.hu

Az a BKK szabályzatában eddig is benne volt (van), hogy csak a lebukás előtt megvett bérlettel lehet élni az büntetéshez képest jóval olcsóbb bérletbemutatás lehetőségével, de a gyakorlatban azért volt megoldás. Az ellenőrrel való találkozás után az utas elment vett bérletet, majd bemutatta az Akácfában és le volt tudva az ügy. Ezzel persze kijátszották a szabályokat, de az tény, hogy sokan éltek ezzel a megoldással.

12 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek