Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak pénzpocsékolásra jó a csodavíz?

Egyfajta csodaszerként, szinte mindenre gyógyírt jelentő étrend-kiegészítőként hirdetik az üzletekben, webáruházakban az oxigénnel dúsított vizet. A hatásvadász leírások alapján valóban úgy tűnhet, hogy az ominózus termékek energikussá, fitté varázsolják az embert, megvédenek az öregedéstől, a potenciazavaroktól, sőt, még a rákot is gyógyítják. A tudomány azonban mást állít.

Félretéve a hangzatos szlogeneket a valóságban már az is kérdéses, hogy egyáltalán eljut-e az emésztőrendszerünkig az oxigéndús víz. A Wessling Hungary független laboratórium szakértői szerint erősen megkérdőjelezhetőek az oxigéndús vizek csodás képességei.

Lakos István okleveles vegyész, a Wessling elemanalitikai csoportvezetője és Szigeti Tamás értékesítési és üzletfejlesztési igazgató a Bukszával közölte, a kérdéses termékek készítői előszeretettel helyeznek félrevezető módon egymás mellé olyan állításokat, amelyek külön-külön igazak, ám együtt már nem.

Az oxigén ugyanis valóban a legfontosabb szereplője az anyagcsere-folyamatoknak, ahogy azt a hirdetések állítják, és az is igaz, hogy oxigénhiányos állapot esetén a szervezet energiaszintje lecsökken. A sejten belüli folyamatokra szintén igaz, hogy szükség van az oxigénre, de nem az emésztőrendszeren keresztül.

4 Tovább

Veszélyes gyerekágyakat hív vissza az IKEA

Sérülést okozhatnak az IKEA egyes gyerekágyai, ezért a cég visszahívja őket. 

A Kritter és Sniglar gyerekágyak között vannak, amelyeken az ágykeretet és a biztonsági rácsot összekötő fém rúd eltörhet, és sérülést okozhat, ezért az IKEA visszahívja ezeket - közölte szerdán a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 

Kizárólag azokat az ágyakat hívják vissza, amelyek dátumbélyegzője 1114 és 1322 (év-hét) közé esik. A dátumbélyegző a fejtámlához vagy az ágy aljához rögzített címkén található. 

Az IKEA arra kéri azokat, akik Sniglar vagy Kritter ágyakat vettek, sürgősen ellenőrizzék a dátumbélyegzőt, és ha az 1114 és 1322 között van, akkor vigyék vissza az egyik áruházba vagy hívják a cég információs vonalát: 460-3160. Az IKEA jelezte közleményében, eddig hét ágynál tört el a fém rúd, és cég tudomása szerint nem okoztak sérülést.

A Sniglar gyerekágy egyébként 12 490, a Kritter ágy pedig 25 490 forintba kerül.

Több buksza:

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

A Tesco átírta a naptárat

0 Tovább

Hol, mennyi a kenyér?

Augusztus 20-a miatt kenyérárkörképpel jelentkezik a Buksza. Az árak 139 forinttól indulnak.  

Szinte valamennyi nagy áruházlánc készült kenyérakcióval a hosszú hétvégére. Jelentős különbségek vannak a legolcsóbb, akciós kenyerek között. Persze a minőség sem feltétlenül azonos. 

Az akciós újságok alapján az Auchan 139 forintért ad egy kilót. A Tescóban 159 forinttól indul a kenyérár. A CBA a Pírma és a Cent boltjaiban 199 forintos áron akciózik. 

Az Aldi spéci, ünnnepinek nevezett kenyérrel rukkolt elő: a 1,5 kilós cipó 399 forint (kilónkénti ár 266 forint). A Lidl szeletelt félkilós kenyeret kínál 139 forintért (kilós ár 278 forint), a Penny szintén szeletelt kenyeret kínál, kilója 219 forint. 

Az árak elmaradnak az országos átlagáraktól. A KSH legfrisebb inflációs adatai szerint júliusban a fehér kenyér kilónkénti átlagára 284, a házi jellegű kenyéré 313, a felbarnáé pedig 240 forint volt, 2012 júliusában ugyanezek valamivel drágábbak voltak: sorrendben 287, 320, 251 forint volt az akkori átlagár.

Az év első hét hónapjának átlagában a fehér kenyér 284, a házi jellegű 318, a félbarna pedig 245 forintba került. 

Több buksza:

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

A Tesco átírta a naptárat

0 Tovább

Egymással csatáztak a joghurtok

Joghurtokat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A Cserpes terméke végzett az élen, éppen megelőzte a Spar joghurtját. A sor végére az Alföldi Tej és a Danone egy-egy terméke került. 

A tesztből kiderül, hogy jelentős eltérések vannak a joghurtok között. Egyes termékekbe 9–12 gramm gyümölcs került, de vannak, amelyekben mindössze 2 gramm. Több terméket pedig elcukroztak. 

Íme az első helyezettek értékelése: 

és az utolsóké:

A teljes értékelést itt nézheti meg.  

Több Buksza:

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

A Tesco átírta a naptárat

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl

0 Tovább

Fej-fej mellett dinnyéznek

Tartják a 100 forint alatti dinnyeárat az áruházláncok, a magszegény dinnye azonban 10-20 százalékkal drágább. Az utcai zöldségeseknél és a piacokon pedig nem ritka a bőven 100 forint feletti ár. 

A legtöbb áruházláncban 95-99 forintos áron kapható a dinnye. A Corvin Pláza CBA-jában 99 forint volt kilója kedden, a szomszédos Tűzoltó utcai és a Rákóczi úti Aldiban 95. Az M5-ös melletti Auchan szintén 95 forintot kért a nyári slágergyümölcsért. 

Az M5-ös melletti Tescóban 99 forint volt kilója. A Blaha Lujza téri és az Erzsébet körúti Sparban 95 forintos árat hirdetett. Ha mindenképpen győztest kell hirdetni, akkor a Metro nyert, a Gyáli úti egységben 94 forintba került kilója.

A magszegény

Van azonban drágább dinnye is. Az említett Tescóban volt magszegénynek mondott dinnye, 119 forintért. A Spar szóban forgó üzleteiben magnélkülinek mondott dinnye kilója 109 forint volt. Utóbbi dinnyék ellentétben a 100 forint alattiakkal nem csíkosak, hanem teljesen zöld gombócok.

Az utcai zöldségeseknél jellemzően magasabb árakkal találkozhatunk. A Nagykörúton, a Körtér közelében több zöldségesnél is 119-148 forintba került, és a frekventáltabb piacokon is jellemzően magasabb az árszint. 

0 Tovább

Máris drágult az új slágertejtermék

Átlépték a határt, már 200 forint felett járnak a Mizo ízesített tejtermékei. 

Az Origo a minap közölt összeállítást arról, hogy jelentős felfutás előtt van az ízesített tejek piaca.

"Az ízesített tejitalok kínálata még viszonylag szegényes, forgalmuk a tejéhez képest alacsony, iparági szakértők szerint mégis robbanásszerű növekedés előtt állnak. A tejtermékeket csomagoló Tetra Pak globális előrejelzése szerint az ízesített tej fogyasztása a következő években legalább kétszer olyan gyorsan nő majd, mint a tejé, és háromszor akkora sebességgel, mint az üdítőké" - áll a cikkben, amelyből kiderül az is, hogy meglehetősen szép profitot termelnek ezek a termékek a gyártóknak, köztük a Mizónak. 

A madártej és kávé ízesítésű, 450 grammos tej a korábbi hónapokban több élelmiszerláncban jellemzően 200 alatti áron volt kapható. Kedden reggel a Budafoki úti CBA-ban a madártejes már 225 forint volt, a kávés pedig 215. A CBA webshopjában a termékcsalád tagjai (epres, tejkaramellás, bodzás) 209 forintba kerülnek. A Tesco pedig 219 forintért adja őket. 

Úgy fest tehát, hogy elindult a drágulás, ami az alapanyag áremelkedésével nemigen magyarázható, mivel a sima tejek áránál nem következett be 10 százalékos áremelkedés. 

1 Tovább

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

A Marlboro már 900 forintnál tart, és két másik már elérte az ezerforintos határt. 

Megérkeztek az első, a kitágított árrés miatt drágább cigaretták a dohányboltokba. Van már a kínálatban 1000 forintos és annál drágább cigaretta is, amire eddig nem nagyon volt példa. Legalábbis én régóta dohányzom, de nem találkoztam ezresnél drágább cigarettával. 

 

Az Allee melletti széles választékkal rendelkező üzletben két termék is volt, amely négyszámjegyű árcímkével bírt. Az ezerforintos legalább 20 szálas. A másik vékonyszálú cigaretta doboza 1150 forint volt.

Bár ezek kevésbé ismert, népszerű márkák (R1, L&B), ha folytatódik az áremelés, akkor a népszerűbb termékek is elérhetik az 1000 forintos szintet. A néhány éve még 600-700 forintba kerülő Marlboro például már 900 forintnál tart.  

Még egy érdekesség: egy doboz Sopianae - ha jól emlékszem akkor még 20 szálas - 15 évvel ezelőtt 169 forintba került. Az éves átlagos inflácós adatokkal számolva egy 1998-ban 169 forintba kerülő termékért most közel 400 forintot kellene fizetni. Ehhez képest a Sopianae 800 forint körül jár. 

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek