Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fejfájós chilei sör 310 forintért

Szingapúr után a világ másik pontjáról, Chile fővárosából, Santiagóból kapott a Buksza árkörképet és érdekes adatokat. A bányászok forintban mérve akár milliós összeget kapnak, egy írástudatlan alak is összeszed 400 ezer forintot. A minimálbér 80 ezer forint körül van. A liszt pedig 290 forint.

Ott dolgozó barátom beszámolója szerint a bérekben nincsenek óriási különbségek a magyarországi átlagokhoz képest: a minimálbér 180 ezer peso (80 ezer forint), az átlagbér 300-400 ezer peso (130-180 ezer forint), a diplomások pedig 600 ezer peso (270 ezer forint) feletti összegeket keresnek.

A legtöbbet az ország gazdaságának egyik alappillérét jelentő bányaiparban dolgozók kaphatják, a diplomás bér többszörösét is zsebre tehetik. A mással is jól lehet keresni: a barátom utcájában lakó írástudatlan (segíteni szokott sms-ezésben) alkoholista fickó akár 1 millió pesót (444 ezer forintot) is összeszed autómosással, autóőrzéssel - az a hír járja róla, hogy zsarolással szedi össze a pénzt.

0 Tovább

Kockázatos ajándék a cigi

A szigorú dohányértékesítési szabályok alól nehéz kibújni: a kocsmák, éttermek ajándékba sem adhatják, nem is sorsolhatják ki.

Úgy fest, nem lesz cigarettaárusítás a Sziget Fesztiválon. A Magyar Nemzet szerdai száma szerint egyetlen dohányboltos sem kért kitelepülési engedélyt a rendezvény idejére. Más megoldás nem lévén, a résztvevőknek a szigeten kívül kell beszerezniük a termékeket.

A dohányboltrendszer elindulása óta többeket, köztük engem is gondolkodóba ejtett, meg lehet-e oldani, hogy a vendéglátóipari egységekben, például kávézókban is lehessen cigarettához jutni. Több megoldás is felmerült, ám nem működőképesek.

Felmerült például a kocsmai tombola, sorsolás. Nem járható út, mert a cigaretta fogyasztására ösztönöz, az ilyen az akcióknak akármilyen reklámozása dohánytermék reklámozásának minősül, ezt pedig tiltja a törvény.

0 Tovább

A Tesco átírta a naptárat

Váltott a Tesco, péntek helyett csütörtöktől indítja a legtöbb akcióját, s feltehetően a többiek sem akarnak majd lemaradni. Amúgy a cég rég nem látott, kétszámjegyű lisztárral jött elő.

Átrendezheti a vásárlói szokásokat a Tesco új lépése. A legtöbb élelmiszerlánchoz hasonlóan eddig pénteken kezdődtek a legjelentősebb tescós akciók. Ez nem is csoda, a GfK Piackutató egy korábbi felmérése szerint a heti teljes forgalom 20-20 százaléka pénteken és szombaton folyik be az élelmiszerláncok kasszájába. Mostantól azonban csütörtöktől kezdődik az akciós hétvége az áruházlánc boltjaiban.

A heti forgalomból eddig 15 százalékkal részesedő csütörtök felzárkózhat a Tesco lépése nyomán, mert valószínűsíthető, hogy a forgalom alapján piacvezető céget a konkurensek is követik majd. Ezáltal pedig a pénteki, szombati tumultusok is enyhülnek.

0 Tovább

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

Szingapúr gazdag ország, számos gazdasági mutató alapján összeállított listán az élmezőnyben van, ennek meg is van az ára. Egy nap simán elvisz 8 ezer forintot, és ez csak a legáltalánosabb (kaja, pia, közlekedés) dolgokat fedezi. 

"A magyar fizetésből sansztalan megélni itt, 40-50$-t (7100-8800 forint) költök teljesen átlagos cuccokra, étel, ital, tömegközlekedés" - válaszolta egy ismerősöm Szingapúrban dolgozó magyar barátja arra a kérdésemre, mennyibe kerül ott az élet. Hozzáfűzte, ez az összeg szórakozás nélkül értendő. "Nem főzök, hanem veszem a táplálékot, de nem menő helyen" - fogalmazott. 

Vannak extrémebb arányok is, egy Honda Accord 120 ezer dollár, ami több mint 20 millió forint. Összehasonlítás végett: a Honda magyar honlapján a legdrágább Accordok is a 10 milliós határhoz vannak közelebb. A lakásbérlés is durva: havonta 2500 szingapúri dollár (közel 450 ezer forintba) plusz rezsi egy 35 négyzetméteres lakás fér csak bele, amely az örömlányokkal tömött negyedben található. 

Néhány mindennapos élelmiszer ára forintra átszámolva az egyik legnagyobb szingapúri élelmiszerlánc webshopjából: 

1 kiló liszt: 300-500 forint 

1 kiló cukor: 300 forinttól

1 liter étolaj: 700 forint

1 liter friss tej: 620 forint

1,5 liter Coca-Cola: 380 forint (akciós)

0,5 literes (olcsó) dobozos sör: 500 forint

1,5 literes San Benedetto: ásványvíz: közel 400 forint (akciós)

További bukszás posztok:

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl

0 Tovább

Mennyit költ a magyar turista?

Utazáskor tavaly egy nap alatt 3541 forintot költöttünk belföldön, külföldön ennek a tripláját. Jól szerepelt a balatoni térség, amely lenyomta az inflációt - érdekes adatok a városrangsorral. 

Tavaly a több mint négynapos utazások során összesen 124 milliárd forintot költöttünk (magyar lakosság). Ennek a 40 százaléka közel 50 milliárd ment el szállásra, több mint a negyede 33,5 milliárd pedig étkezésre, a fennmaradó összeg pedig közlekedésre. 

A napi kiadás átlagosan fejenként 3541 forint volt. A KSH most megjelent összefogalója további érdekességekkel szolgál: a Budapest mellett legkeresettebb balatoni régió jól szerepelt tavaly: a térség turisztikai bevételei az inflációnál nagyobb mértékben 5,8 százalékkal 79 milliárd forintra emelkedtek. 

Forrás: KSH

A külföldi - jellemzően többnapos - utazások során tavaly összesen 387 milliárd forintot fizettünk. Egy magyar turistának egy nap átlagosan több mint 12 ezer forintjába került, a belföldi összeg triplája. 

További bukszás posztok:

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl


1 Tovább

Mi hiányzik a dohányboltokból?

A dohányosok egy része szeret rágózni közben/előtte/utána. Több dohányboltban is kerestem rágót, de azt mondták a boltosok, nem árulhatnak.

Kérdés a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapján: "A dohánytermékek és a szerencsejátékkal kapcsolatos szolgáltatásokon kívül milyen termékek árulhatók még a "trafikban" (pl: újság, rágó, édesség, üdítő, alkohol?), és milyen egyéb szolgáltatások végezhetők?"

0 Tovább

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Az Allee bevásárlóközpontnál lévő szabadtéri helyeken nehéz kávézni és cigizni együtt. A Cserpes tejivója például megtiltja. 

Az Allee és a Fehérvári úti piac közötti területen három egység is szabadban lévő asztalokkal csábítja a vendégeket. A legújabb versenyző, a Cserpes tejivója. 

Pénteken bementem, tejeskávét és szódát kértem. (Önkiszolgáló az egység.) Összesen 500 forint volt. Kértem hamutartót, szerettem volna cigizni. Mondták, nincs, mert nem lehet a kinti asztaloknál cigizni - pedig vannak asztalok, amelyek bőven több mint 5 méterre vannak a bejárattól.

Ez bosszantó. A probléma nem az, hogy tilos, ezt épp megtilthatja egy-egy vendéglátós, hanem, hogy ez nincs kiírva, ha tudom, akkor nem kérek. Kidobott pénz. 

Ez van, a kávét otthagytam, a szomszédos Szamosnál próbálkoztam. Ott is több asztal van, amelyek ránézésre több mint öt méterre vannak a bejárattól. Az asztalok felén kint volt a dohányozni tilos tábla, a másik felén nem. Utóbbiak közül választottam, a pincér azonban közölte, hogy itt nem lehet dohányozni, csak az utolsó két asztalnál, ám mindkettőnél ültek. (A Cserpessel ellentétben itt még a rendelés előtt kiderült, hogy hol nem lehet cigizni, így el lehetett volna menni.) Az egyik dohányos asztaltól közben távoztak, így ott végül megoldódott a probléma. A Szamosnál amúgy 460 a tejeskávé. 

Az egész csak azért érdekes, mert joggal feltételezi egy-egy dohányos vendég, hogy a szabadtéri helyeken az ötméteres szabály betartásával lehet cigizni. Az viszont túlzás, hogy mindegyik vendég ismerje a helyek különleges szabályait. Persze lehetnek ilyenek, csak akkor azt tessék jelezni, kiírni!

Bár most ott nem voltam, a Szamostól 20, a Cserpesről 10 méterre lévő Leroyban korábban már fogyasztottam: ott nincs különleges szabály, se tiltás, lehet cigizni az ötméteres szabály betartásával. 

1 Tovább

Vicces állás nettó 180 ezerért

Az egyik hirdetési oldalon megjelent egy hirdetés, amely szerint fél éven keresztül rendszeresen alkoholt kell inni. Ingyen, a fizetés pedig havi nettó 180 ezer forint. A hirdetés szerint havonta egyszer orvsohoz kell menni. Nem tudom igaz-e, de állítják, hogy nem. (Aki beszél velük, írjon! Köszi.)

Íme a hirdetés szó szerint, meg a screenshot:

Keresünk fizetett alkoholfogyasztót! Havi nettó fizetés: 180.000 ft.

Fél éves időtartamra keresünk 30 darab önkéntes alkoholfogyasztót szakdolgozat kutatásának véghezvitele céljából.
Sajnos mi nem vehetünk részt a kísérletben, ugyanis félünk, hogy pontatlan eredmények kerülnének rögzítésre.

1 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek