Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet menni a cukorért!

A brazil kilátások miatt cukordrágulás jöhet, míg a boltláncokban most igen olcsón kapható.

Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, ezért drágulhat a cukor.

Forrás: Origo

A cukor emelkedésének az szabna gátat, ha tovább erősödne a dollár, vagy az olajár jelentősen csökkenne. Jelenleg ugyanis a brazil cukorgyáraknak jobban megéri, ha a cukorszirupból etanolt állítanak elő, mintsem exportra nyerscukrot. Az aszályon kívül tehát ez is csökkenti a nyerscukor kínálatot a világ árutőzsdéin - írja az Investor.hu.

Alacsony ár a boltokban 

Miközben a nemzetközi piacon a drágulásra van kilátás a magyar boltokban kedvező a helyzet. A boltláncok akciós árait rendszeresen bemutató Mindenár.hu heti listája szerint a jövő hét közepéig több lánc, az Auchan, az Aldi, a Penny és a Spar is 178-179 forintos akciós áron adja a cukrot.

Forrás: Mindenár.hu

Ez nagyon kedvező ár, az akciós cukrok ugyanis az elmúlt hetekben 190-200 forintba kerültek, a KSH adatai szerint a kristálycukor országos átlagára pedig 214 forint. Arról nem beszélve, hogy a 179 forintos mostani akciós cukorár a cukorhiszti idején, 2011 márciusában mért 352 forintos csúcsnak a fele. 

Mivel a cukor korlátlan ideig eltartható, az esetleges drágulással szemben könnyű védekezni: a mostani kedvezőbb árakon fel lehet tankolni. (Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e a mostani 180 alatti árnál olcsóbb cukor a következő hetekben, de nagyságrendekkel alacsonyabb ár nem valószínű.)

A Buksza szerzője részt vesz a Mindenár.hu árösszehasonlító oldal szerkesztésében. 

 

1 Tovább

Összecsapnak a budai lakás-négyzetméterárak a pestiekkel

A pesti és budai téglaépítésű lakások meccselnek a Buksza friss összeállításában. Nem meglepő módon a budai ingatlanok drágábbak, mégpedig durván 100 ezer forinttal a lakáshirdetések alapján. Hogy ez sok vagy kevés, az egy másik kérdés.

A legdrágább és legolcsóbb lakásokat felsoroló, majd a Budapest magjának élénkülését bemutató cikk után újabb lakásiaci körképpel jelentkezik a Buksza. Ezúttal Buda és Pest csap össze, mégpedig az ingatlan.com és az Otthontérkép.hu hirdetési árai alapján. 

Forrás: Origo/Quadcopter.hu

Buda mindig is drágább volt, de a Bukszát az érdekelte, hogy pontosan mennyivel. Erre egészen persze pontos válasz nincs, mivel csak a hirdetési árak - nem pedig a valós eladási árak - alapján születtek az átlagértékek, és torzítja a képet, hogy egy-egy lakásról szóló hirdetés többször is felkerülhet a hirdetési rendszerekbe, a duplikációkat pedig lényegében lehetetlen kiszűrni. A nagyságrendek azonban mindeképpen jól láthatóak. (Annak érdekében, hogy a több 100 milliós, akár milliárdos budai villák ne torzítsák az átlagokat, ezért csak a 40-70 és 70-100 négyzetméteres lakások szerepelnek az összevetésben.)

Forrás: Origo

A végeredmény azt mutatja, hogy a téglaépítésű lakások esetében a budai oldalon lévő lakások négyzetméterára durván 100 ezer forinttal haladja meg a pesti átlagot.

„Elsőre nekem nem tűnik soknak a 100 ezres különbség, noha igaz, hogy - ha csak elnagyoltan a Pest vs. Buda különbséget nézzük, akkor - a valós tranzakciókban ennél valamivel kisebb az eltérés" - kommentálta az eredményt a Bukszának Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezető elemzője. Szerinte nehéz megjósolni, hogy a pesti vagy a budai oldalon lesz-e látványosab a drágulás a jövőben. Ezt leginkább mikroszinten érdemes vizsgálni: parkok, utcák, lakótömbök vagy panelházak felújítása, közlekedésfejlesztés - például az 1-es villamos budai oldali meghosszabbítása -, akár egy-egy kerületen belül növelheti az árkülönbségeket, s hatásuk csak a szűk környékre mutatható ki."

Kisebb vagy nagyobb, drágább vagy olcsóbb

Visszatérve az árakra. Budán átlagosan 400 ezer forintért hirdetnek egy lakásnégyzetmétert, miközben ugyanez Pesten 300 ezernél alacsonyabb összegért is elérhető.


Az összesített budapesti átlag alapján a 40-100 négyzetméteres téglaépítésű lakások hirdetett négyzetméterára meghaladja a 333 ezer forintot. Ebből az is következik, hogy budapesti átlagnál a budai ár több mint 20 százalékkal magasabb, a pesti pedig közel 28 százalékkal alacsonyabb. (A meghirdetett lakások négyzetméterára méret szerinti bontásban a fenti infografikán látható. A hirdetési árakat Buksza az ingatlan.com és az otthonterkep.hu árainak átlagából számolta.) 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Vesztésre áll a magyar millliárdosgyár

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

Veszélyben az Ötöslottó trónja? 


0 Tovább

Hol, mennyi a kenyér?

Augusztus 20-a miatt kenyérárkörképpel jelentkezik a Buksza. Az árak 139 forinttól indulnak.  

Szinte valamennyi nagy áruházlánc készült kenyérakcióval a hosszú hétvégére. Jelentős különbségek vannak a legolcsóbb, akciós kenyerek között. Persze a minőség sem feltétlenül azonos. 

Az akciós újságok alapján az Auchan 139 forintért ad egy kilót. A Tescóban 159 forinttól indul a kenyérár. A CBA a Pírma és a Cent boltjaiban 199 forintos áron akciózik. 

Az Aldi spéci, ünnnepinek nevezett kenyérrel rukkolt elő: a 1,5 kilós cipó 399 forint (kilónkénti ár 266 forint). A Lidl szeletelt félkilós kenyeret kínál 139 forintért (kilós ár 278 forint), a Penny szintén szeletelt kenyeret kínál, kilója 219 forint. 

Az árak elmaradnak az országos átlagáraktól. A KSH legfrisebb inflációs adatai szerint júliusban a fehér kenyér kilónkénti átlagára 284, a házi jellegű kenyéré 313, a felbarnáé pedig 240 forint volt, 2012 júliusában ugyanezek valamivel drágábbak voltak: sorrendben 287, 320, 251 forint volt az akkori átlagár.

Az év első hét hónapjának átlagában a fehér kenyér 284, a házi jellegű 318, a félbarna pedig 245 forintba került. 

Több buksza:

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

A Tesco átírta a naptárat

0 Tovább

Fej-fej mellett dinnyéznek

Tartják a 100 forint alatti dinnyeárat az áruházláncok, a magszegény dinnye azonban 10-20 százalékkal drágább. Az utcai zöldségeseknél és a piacokon pedig nem ritka a bőven 100 forint feletti ár. 

A legtöbb áruházláncban 95-99 forintos áron kapható a dinnye. A Corvin Pláza CBA-jában 99 forint volt kilója kedden, a szomszédos Tűzoltó utcai és a Rákóczi úti Aldiban 95. Az M5-ös melletti Auchan szintén 95 forintot kért a nyári slágergyümölcsért. 

Az M5-ös melletti Tescóban 99 forint volt kilója. A Blaha Lujza téri és az Erzsébet körúti Sparban 95 forintos árat hirdetett. Ha mindenképpen győztest kell hirdetni, akkor a Metro nyert, a Gyáli úti egységben 94 forintba került kilója.

A magszegény

Van azonban drágább dinnye is. Az említett Tescóban volt magszegénynek mondott dinnye, 119 forintért. A Spar szóban forgó üzleteiben magnélkülinek mondott dinnye kilója 109 forint volt. Utóbbi dinnyék ellentétben a 100 forint alattiakkal nem csíkosak, hanem teljesen zöld gombócok.

Az utcai zöldségeseknél jellemzően magasabb árakkal találkozhatunk. A Nagykörúton, a Körtér közelében több zöldségesnél is 119-148 forintba került, és a frekventáltabb piacokon is jellemzően magasabb az árszint. 

0 Tovább

Fejfájós chilei sör 310 forintért

Szingapúr után a világ másik pontjáról, Chile fővárosából, Santiagóból kapott a Buksza árkörképet és érdekes adatokat. A bányászok forintban mérve akár milliós összeget kapnak, egy írástudatlan alak is összeszed 400 ezer forintot. A minimálbér 80 ezer forint körül van. A liszt pedig 290 forint.

Ott dolgozó barátom beszámolója szerint a bérekben nincsenek óriási különbségek a magyarországi átlagokhoz képest: a minimálbér 180 ezer peso (80 ezer forint), az átlagbér 300-400 ezer peso (130-180 ezer forint), a diplomások pedig 600 ezer peso (270 ezer forint) feletti összegeket keresnek.

A legtöbbet az ország gazdaságának egyik alappillérét jelentő bányaiparban dolgozók kaphatják, a diplomás bér többszörösét is zsebre tehetik. A mással is jól lehet keresni: a barátom utcájában lakó írástudatlan (segíteni szokott sms-ezésben) alkoholista fickó akár 1 millió pesót (444 ezer forintot) is összeszed autómosással, autóőrzéssel - az a hír járja róla, hogy zsarolással szedi össze a pénzt.

0 Tovább

Megcsodálható az új buksza

Kicserélték a régi ronda pénztárcát, balra fent látható az új. Köszi Eszter!

0 Tovább

Kosár 3 forinttal olcsóbban - versenyben a húsvéti játékosok

Újabb árkörkép, ezúttal a húsvéti játékosokkal. A Buksza a budaörsi Tesco, Auchan és CBA Príma, valamint az dél-budai Allee bevásárlóközpont aljában lévő Interspar árait hasonlította össze. 

Rákattintva nagyobb lesz!

A két budaörsi hipermarket fej-fej mellett végzett, a Auchanban 4204 forint lett volna a kosár, a Tescóban három forinttal több.  A másik két boltlánc azonban durván 10 százalékkal, 380-450 forinttal magasabb áron adta a termékeket. 

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A budaörsi CBA-ban nem volt márkás csokitojás, annak az árát a Kondorosi úti CBA Prímából szedtem. A kosárban egyrészt a összehasonlíthatóság kedvéért szerepelnek márkás csokiterméket, másfelől egy friss piackutatás szerint az emberek többsége a márkás, jellemzően drágább termékeket részesíti előnyben húsvétkor. A kiválasztott termékeken kívül óriási a választék a csokifgurákból, az árakban ennek megfelelően nagy a szórás. Az árkörképből látszik, hogy a csokiknál igen nagy különbségek lehetnek az áruházak között. Sonkaügyben azonban nem voltak meggyőzőek az áruházak, viszonylag szűk volt a választék valamennyi áruházban. 

Húsvéti melléklet a hatóságtól

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztató anyagokat állított össze a sonkák és tojások kiválasztásával, felhasználásával és tárolásával, valamint a húsételek biztonságos elkészítésével kapcsolatban. A hatósági tanácsok az alábbi linkeken láthatóak: 

Milyen a jó húsvéti sonka?

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvétra: Tojásvásárlás, festés és tárolás

Jótanácsok a biztonságos húsételek készítéséhez

A biztonságos ételkészítés 5 aranyszabálya

Kérdezz-felelek az ételmérgezések megelőzéséről

0 Tovább

Brüsszel vs. Budapest - árverseny meglepő eredménnyel

Egy Budapest külvárosában - Nagytétényben - és egy Brüsszel belvárosában lévő Lidl csapott össze egymással. A játékosok az alapvető élelmiszerek, mindegyikből a legolcsóbb. 

Budapesti Lild Brüsszeli társa  Különbség
1 liter tartós (UHT) tej 153 forint 168 forint 9,8%
1 liter napraforgó étolaj 349 forint 516 forint 49,7%
1,5 liter ásványvíz 43 forint 82,6 forint  92,1%
10 darab tojás 479 forint 369 forint -23% 
1 kg kristálycukor 291 forint 263 forint -9.6%
1 kg finomliszt 129 forint 133 forint  3,1%
Összesen 1444 forint 1532 forint 6,1%

A brüsszeli üzlet árai a keddi 295 forint körüli euróárfolyamon lettek számolva, így az ottani kosár alig egy százassal lett drágább. A tojás és a kristálycukor pedig ott olcsóbb.

Eredetileg párizsi is szerepelt a kosárban, de azt nem talált a brüsszeli árfelmérő. A felvágott ára jóval magasabb a brüsszeli Lidlben: a legolcsóbb sertéshúsból készült termékből  egy kiló 5,95 euró volt, ami 1755 forintnak felel meg. Budapesten egy kiló sertéspárizsiért 572 forintot kértek. 

Engem meglepett az eredmény...

Köszönöm Krisztiánnak a brüsszeli árakat.

Ha észrevétel van, ne kímélje a kommentmotort vagy a bukszalada@freemail.hu postaládát! 



14 Tovább

Bejgliháború - hol a legolcsóbbak a hozzávalók?

A bejglivel folytatjuk a sorozatot. A hozzávalókat lehetőleg márkás termékekból állítottuk össze, nem volt mindenhol ömlesztett kiszerelésben dió és mák, ezért a zacskós kiszerelések kerültek a kosárba. (Az Auchan volt a kivétel, ott az ömlesztett dió árát néztük.)

Kattintás után nagyobb lesz

Dél-Budán volt a verseny, egymáshoz viszonylag közel lévő boltokban: a Savoya Parkban lévő Auchan, a Kondorosi úti CBA Príma, az Újbuda Centerben található Tesco és az Interspar az Alleeban. 

Kattintás után nagyobb lesz

Bár az összesítés szerint a Tesco nyert, az igazsághoz hozzátartozik, hogy kedden este több termék nem volt a polcon, hiányzott az élesztő és a kiválasztott márkájú csomagolt mák. A CBA-ban és a Tescóban sajnos csak cukrozott dió volt.

A kész bejglik árait is összehasonlítottuk, három áruház közel járt egymáshoz, ebben a kategóriában győztes üzlet százalékos arányban jóval felülmúlta a versenytársakat. (Az persze elképzelhető, hogy a termékek minősége eltérő.)

Köszönöm Eszternek a segítséget.  

Ha észrevétel van, lehet kommentelni vagy írni ide: bukszalada@freemail.hu! 

1 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek