Sokan összekeverhetik a boltokban például fogyókúrához vagy tömegnöveléshez ajánlott szereket. Elsősorban az étrendkiegészítőket a speciális célra kitalált tablettákkal, pedig komoly különbség lehet köztük a kockázat szempontjából. Mire kell figyelni, miért rizikósak ezek a szerek?

Két, a fogyókúrás készítményekben is megtalálható adalékról derült ki, hogy veszélyes lehet. A francia élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a narancshéjből érkező p-szinefrin, valamint a vörösrizsről származó élesztő májkárosodást, szívproblémákat okozhat. Épp ezért, az adott készítmény leírását nézzük meg alaposan, ha valamelyiket tartalmazza, válasszunk másikat.

Fotó: Origo

Kérdés persze, hogy miből lehet válogatni. Első körben tisztázni kell, mely szerekről van szó. A mindennapokban általában táplálékkiegészítőkről, gyúróbogyókról beszélünk, amelyeket különböző célokra ajánlanak, például fogyókúrához, tömegnöveléshez, sportoláshoz.

Jogi értelemben azonban megkülönböztetünk étrendkiegészítőket és - elsősorban sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt - különleges táplálkozási célú élelmiszereket.

Melyik, melyik?

Logikusan adódik a kérdés, pontosan mi a különbség köztük. A leglényegesebb eltérés, hogy az étrendkiegészítőket piacra dobás előtt be kell jelenteni, ami már egyfajta kontrollt jelent. Míg a másik táborba sorolt termékeket, tehát a különleges táplálkozási célú élelmiszereket nem kell bejelenteni, ennélfogva a használatuk is rizikósabb. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, az étrendkiegészítők inkább a gyógyszerek felé hajlanak, igaz, nem kell annyi tesztet, vizsgálatot elvégezni rajtuk. Ezzel szemben a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, ahogy a nevük is mutatja, lényegében élelmiszerek.

A legkönnyebben abból látszik, hogy melyik, melyik, hogy az étrendkiegészítőkre rá kell írni konkrétan ezt a kifejezést, ám a másik kategóriába sorolt termékekre nem, ezeknél általában a célcsoportot szokták megjelölni. Például azt, hogy nehéz fizikai munkát végzők vagy szénhidrát-anyagcsere-zavarban szenvedők számára ajánlják - de ez sem kötelező.

Fotó: Origo