Siralmas képet fest egy friss statisztika, amelyből kiderül, évente egy kisváros lakosságával végez a dohányzás Magyarországon. 13 év alatt pedig 275 ezer ember halt bele. Míg a férfiak esetében a statisztika javulást mutat, a nők esetében romlott a helyzet. 

Röviden

- 2012-ben 13 éve nem látott szintre nőtt a dohányzáshoz köthető halálozások száma Magyarországon

- 2012-ben 21 746 ember halt meg emiatt, 2000 óta pedig 275 ezer

Forrás: Origo

- a többlethalálozások hatoda írható a dohányzás számlájára

- az elmúlt 13 évben a férfiaknál kedvező folyamatok zajlottak, a nőknél azonban egyre nagyobb problémát jelent a dohányzás

- a dohányzás leginkáb rákos és keringési megbetegedéseken keresztül felelős a halálozásokért

Rekordszinten

Tény, hogy a dohányzás káros, arról azonban viszonylag ritkán jelenik meg statisztika, hogy pontosan mekkora kárt okoz. Egy friss statisztikából kiderül, hogy számszerűsítve pontosan mi írható a dohányzás számlájára.

2012-ben 21 746 embert halt meg a dohányzás miatt, ami 2000 óta a legmagasabb érték. 2000 óta pedig összesen 275 ezer ember halálát okozta a dohányzás.

Az általános halandóság csökkenése és a szenvedélybetegségek miatt elhunytak abszolút számának enyhe emelkedése miatt a dohányzás miatt elhunytak százalékos aránya növekedett az összes halálozásra vetítve. Ez többek között azt is jelenti, hogy a dohányzás lényegesen visszafogja a születéskor várható élettartam emelkedését - írja az elemzés, amely szerint a dohányzás volt felelős az úgynevezett többlethalálozások hatodáért - 16,8 százalékáért - 2012-ben, míg 13 évvel korábban ez az arány alig több mint 15 százalékos volt.

Idősebbeknél szed áldozatokat 

35 éves kor alatt - statisztikai szempontból - szinte senki nem hal meg dohányzás miatt. (A 35 évnél fiatalabbak, dohányzással összefüggésbe hozhatóa halálozások a születés körüli időszakban fordulnak elő, és hátterükben az anya nikotinfüggősége áll.) A dohányzás elvétve okozhat halálos baleseteket is, de ezek száma is jelentéktelen. Emiatt a 35 évnél fiatalabb korban bekövetkező halálozásokat a kutatások nem veszik számba.

A statisztika szerint magasabb korban egyre több halált okoz a dohányzás (nikotinfüggőség). Az életkor szerinti általános halandóságból az is kiderül, hogy a legidősebbek (75-84 évesek) körében a legmagasabb a dohányzás okozta halálozások száma.

Egyre rosszabbul állnak a nők

Az ezredforduló óta a férfiaknál valamennyi korosztályában csökkent a dohányzásra fogható többlethalálozás, ám a nőknél valamennyi középkort meghaladó korosztályban nőtt. Ez azt jelzi, hogy a dohányzás, mint rizikófaktor kiváltképpen a nők esetében jelentősen lassította a halandóság 2000 és 2012 közötti csökkenését.

Forrás: KSH

A 2000-ben péládul még négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő. 2003-ig tovább nőtt a különbsége a férifak javára, ezt követően azonban jelentősen csökkent, 2012-ben már felére csökkent a különbség. Míg a szenvedélybetengség szerepe a férfiak esetébe mérséklődött, addig a nőknél jelentősen felértékelődött 2000 és 2012 között. A férfiak és a nők közötti differencia csökkenése az elemzés szerint a férfi- és női szerepek határainak elmosódására utal.

Az okokat vizsgálva az kiderül, a jelenlegi és egykori dohányosokra a férfiaknál és a nőknél egyaránt a daganatos betegségek (főként a tüdőrák) és a keringési betegségek miatti halálozások jelentik a legjelentősebb veszélyt. A dohányzásnak pedig főszerepe van a krónikus betegségekhez köthető halálozásokban. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Kihagyhatatlan ajánlat: 14 millió forintos utazás akciósan, 1500 forinttal olcsóbban

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost