Az eddigi zűrzavaros helyzet után úgy fest, bevezetik Magyarországon a vasárnapi boltzárat. Legalábbis most már a Fidesz-frakció is támogatja. A boltzár alól várhatóan mentesülő kisboltok azonban nem mehetnek biztosra a méret miatt. Vagyis pont azért, ami biztosítja számukra a mentességet.   

A Fidesz-frakció feltételekkel ugyan, de támogatja a vasárnapi boltzárról szóló előterjesztést - ezt Rogán Antal frakcióvezető jelentette be hétfőn. A politikus elmondta, hogy kezdeményezik a törvénytervezet címének megváltoztatása mellett azt is, hogy kivételek lesznek azok a boltok, amelyek a 400 négyzetméternél kisebbek és a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak az üzletben. Emellett adventkor nyitva lehetnek az üzletek, de a dolgozóknak pótlékot kell majd fizetni, amelynek mértéke - Rogán szerint - akár 50 százalék is lehet. 

A Fidesz-frakció támogatása lehet az utolsó hiányzó elem ahhoz, hogy a jövőben valóban életbe léphessen a kisebbik kormánypárt, a KDNP által kezdeményezett boltzár. A Buksza már írt arról, hogy a vasárnapi boltzár egyfelől 290 milliárd forint elosztásáról szól, valamint arról, hogy a lépés nyomán a hétvégére - pontosabban - péntekre és szombatra időzített akciók felértékelődhetnek és feltehetően igen jó árakat szabnak majd a termékeknek a láncok. Emellett szó volt arról is, hogy a boltláncok a benzinkutakkal köthetnek megállapodást, de az is elképzelhető, hogy a boltláncok franchise-rendszer kialakításával válaszolnak a kormányzati lépésekre. 

Mi lesz a kieső forgalommal?

A vasárnapi boltzár elvileg kedvezhet a szabály alól mentességet élvező kisboltoknak, mivel náluk csapódhat majd le a többiektől kieső vasárnapi forgalom. Ugyanakkor azt nem lehet biztosra venni, hogy a kisboltosok valóban óriási forgalomtöbblethez jutnak a jövőben.

Ennek egyik oka a méretbeli korlát, vagyis pont az a szabály, amely miatt mentesülnek a korlát alól. Egy 100-400 négyzetméteres alapterületen egyszerűen lehetetlen komolyabb választékot tartani, márpedig a nagyobb üzletekhez, ennek megfelelően széles választékhoz szokott vásárlók nem lesznek oda a kisboltokért. Logikus lépés lesz részükről, hogy pénteken és szombaton nagyobb tételeket vásárolnak majd a nagyobb választékot biztosító boltokban, és tényleg csak a muszájból mennek majd a vasárnap is nyitva lévő kisebb boltokba.

Akkor még mindig nem beszéltünk az árakról, a kisboltok ugyanis jellemzően drágábbak, mint nagyobb üzletek. A Buksza a napokban a VII. és a VIII. kerületben keresett fel néhány kisebb boltot, amelyekben a 1,5 százalékos tartós tej például 220-250 forint volt, a kenyér kilója 280-300 forint volt, hogy csak a legalapvetőbb cikkeket soroljuk.

E logika mentén tehát nem feltétlenül számíthatnak a kieső vasárnapi milliárdokra a kisboltok, az a forgalom ugyanis sokkal inkább a nagy láncok kasszáiban landolhat a hét többi napjain. Ha ez így lesz, akkor a korlátozott forgalom miatt a boltzár alól mentesülő kisboltoknak sem lesz feltétlenül érdemes nyitva lenniük.