Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarországnál csak Románia rosszabb

Ha a 2005-ös szinthez mérjük a energiaárak nélküli áremelkedést, akkor Magyarország eredménye a második leggyengébb az uniós országok listáján. Csak Romániának van rosszabb adata.

Az utóbbi időben hónapról hónapra nagyon alacsony inflációs adatokat közöl a KSH, sőt, 2014 őszén már mínuszba került a mutató, ami deflációt jelent, ami, ha tartóssá válik egy gazdaságban, akkor komoly problémákhoz (kereslet- és fogyasztáscsökkenés, termeléskiesés, elbocsátások stb.). Tartós deflációtól várhatóan nem kell tartani, ahogy komolyabb inflációtól sem.

Fotó: Origo

Az évtizedes mélypontra süllyedő inflációban fontos szerepe van a rezsicsökkentésnek, amely az energiaárak mérséklésén keresztül lenyomta az inflációs mutatót, egyúttal torzította is azt, hiszen nem piaci tényezők, hanem hatósági lépés befolyásolta az inflációs adatot.

Tisztább képet kapunk, ha az Eurostat által az energiaárak - azaz Magyarország esetében többek között a rezsicsökkentés hatása - nélkül a 2005-ös szinthez mért inflációt nézzük, akkor kiderül, a utolsók között van Magyarország.

2 Tovább

Mennyibe kerülnek Messiék?

A világ tíz legértékesebb focistája összesen 292 milliárd forintot ér.

A CIES svájci futballkutató intézet összeállította a világ legdrágább focistáinak listáját. Lionel Messi vezeti a listát, a Barcelona argentin játékosa 220 millió eurót, azaz közel 70 milliárd forintot ér.

Fotó: AFP/Josep Lago

A tíz legértékesebb jétékos összesen 916 millió eurót ér a CIES szerint, ami összesen 292 milliárd forintnak felel meg. Az alábbi adatgrafikából kiderül, hogy a legértékesebb játékosok mennyit érnek euróban és forintban.

0 Tovább

A legdurvább élelmiszer-drágulás

Tegyük fel, hogy egyik napról a másikra egy rakás mindennapos élelmiszerer bolti ára a harmadával emelkedik. Ezt ma nehéz elképzelni - pedig pontosan 25 éve ez történt.

Képzelje el, hogy kormányzati intézkedés eredményeként - mondjuk - a jövő hétfőtől a legtöbb élelmiszer a harmadával drágul. Egyrészt elképesztő roham lenne a boltokban a következő napokban. Hiszen tudni lehet, hogy az eddig 150 forintos liszt 195 forintra, a 200 forintos kenyér 260 forintra, a táblás csoki 300 forintról 390 forintra drágul, egy sor további terméknek szintén emelkedik az ára. Másrészt a boltokban vasárnapról hétfőre lázas munka lenne, mert a termékek kétharmadát át kell árazni, az eddiginél 30 százalékkal magasabbra. Erre manapság nincs esély, pedig történt ilyen - pontosan 25 évvel ezelőtt.

1990. elején - egész pontosan január 8-án - ugyanis drasztikus áremelésekre került sor Magyarországon a szabad áras piac kiépítése miatt: j30-35 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Az akkori élelmiszer-áremelkedés az egész évet meghatározta: 1990-ben a KSH csak az élelmiszerek körében 35 százalékos áremelkedést mért, amire a rendszerváltás óta eltelt 25 évben nem volt példa.

2 Tovább

Jegyek a Szigetre: 18 ezer forinttól 80 ezerig

A forintgyengülés betesz a Szigetnek.

Most még 72 ezer forintért lehet bérletet váltani az idei Szigetre, amit a helyszínen majd 80 ezerért lehet megvásárolni - írja a Népszabadság. Az egy napra szóló - helyszínen megvett - belépők ára a tavalyi 16 ezer forintról 18 ezer forintra emelkedik.

Fotó: Origo

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője a lapnak azt mondta, hogy a lemezpiac összeomlása nyomán a fesztiválszervezők között árverseny alakult ki, ráadásul a fesztiválok száma is gyarapodott.

0 Tovább

Bevetheti a rendőrség a gyorshajtók elleni csodafegyvert

Jöhet a section control, azaz az átlagsebesség-mérés, amely lényegében lehetetlenné teszi a büntetlen gyorshajtást. A balesetmegelőzésben pedig impozáns eredményei vannak a rendszernek.

A rendőrség várhatóan új traffipaxokat állít üzembe a közeljövőben, a berendezések szinte minden szabálytalanságot észrevesznek és rögzítenek, legyen szó a buszsáv jogszerűtlen használatáról, piroson áthajtásról vagy a be nem kötött biztonsági övről. A Metropol az új traffipaxokról szóló cikkében pedig azt is írja, hogy a rendőrség bevezetheti az úgynevezett section controlt (más néven speed control), azaz az átlagsebesség-mérést.

Fotó: Origo

Bár a rendőrség nem kommentálta a lapnak a lehetséges változásokat, tehát egyelőre hivatalos forrásból biztosat nem lehet mondani. Az új traffipaxok telepítése mindenesetre hozzájárulhat a balesetek csökkentéséhez, de kétségtelenül az átlagsebesség-mérés esetleges bevezetése lenne a legfontosabb lépés. Ez a rendszer ugyanis lényegében kizárja, hogy az autósok büntetlenül száguldozzanak.

5 Tovább

Méregdrága lett a dollár

A forinttal szemben évtizedes csúcsott döntött a dollár: közel 270 forintba került egy dollár hétfőn délelőtt. 

A dollár jelentősen erősödött a nemzetközi piacon, az euróval szemben, emiatt a forinttal szemben is drágult. 

A hétfő reggeli, 270 forint közeli árfolyam a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai és a Reuters adatbázisa szerint legutóbb 2002 tavaszán, azt megelőzően pedig 2000-ben fordult elő. (2000-ben egyébként 300 forint feletti szintekre is volt példa.) 

Az Investor.hu összefoglalója szerint az euró mostani, dollárral szembeni gyengülése részben azzal magyarázható, hogy a piac szerint növekszik az esélye a görögök eurózónából való távozásának.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

80 ezer forint eltűnt a bukszánkból

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

0 Tovább

80 ezer forint tűnt el a bukszánkból

A magyarok többsége anyagi bizonytalanságban él: a családok háromnegyede képtelen lenne fedezni egy 66 ezer forintos hirtelen jött kiadást. Az egy főre jutó nettó jövedelem pedig 2006 óta 80 ezer forinttal csökkent.

Kedvezőtlen képet fest a magyar családok anyagi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal friss - A jóllét magyarországi indikátorrendszere című -összeállítása.

Fotó: Szabó Balázs/Origo

A terjedelmes (58 oldalas) anyag szerint a magyar családok többsége pénzügyi bizonytalanságban él. A statisztikusok azt mérték, hogy a magyar családok körében mekkora azoknak az aránya, akik képesek fedezni egy, jövőben elképzelt, hirtelen jött nagyobb összegű - 66 ezer forintos - kiadást. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy a családok háromnegyede ezt nem tudta volna kifizetni 2013-ban.

0 Tovább

Megyei matrica: lehetetlen küldetés?

Aki az interneten próbálna regisztrálni és matricát - mondjuk megyeit - vásárolni ematrica.autopalya.hu oldalon, könnyen a következő üzenettel találkozhat:

"Elnézését kérjük a rendszer pillanatnyi túlterheltsége miatt további regisztráció és belépés jelenleg nem lehetséges, kérjük látogasson vissza később. További böngészéshez kattintson az alábbi gombra. Megértését és türelmét köszönjük."

Forrás Buksza

Legalábbis a Buksza többször is ebbe az üzenetbe futott bele szombaton, kora estig nem sikerült a matricavásárlás. Volt olyan nekifutás, amikor a regisztrációt meg lehetett kezdeni, de a folytatásban a túlterheltségről szóló tájékoztatás ugrott elő, és volt, amikor a regisztráció megindításáig sem lehetett eljutni. Vasárnap reggel már a sikeres regisztrációt abszolválta a Buksza, de a vásárlásig továbbra sem sikerült eljutni, megint a túlterheltség miatt.

1 Tovább

Egy éjszaka egy lakás áráért

A legdrágább szállodákban 10 millió forint is kevés egyetlen éjszakára. 

Az év végi, év eleji listák között szerepel a legdrágább hotelek rangsora is. Az amerikai Fox News a Condé Nast Traveler utazás lap listáját publikálta. 

1. Hotel Président Wilson, Genf - 65 ezer dollár (17,5 millió forint)/éjszaka

Forrás: Hotel Président Wilson

A genfi Hotel Président Wilson királyi penthouse lakosztályában 12 hálószoba, 12 fürdőszoba van, de saját lift is tartozik hozzá. A listavezető hotel volt az első a Matador Network tavaly májusi rangsorában is. A Matador felméréséről, és a szállodáról az Origo utazási rovatában, az Indulási oldalán olvashat részletesen.

2. Royal Villa Lagonissi Resort, Athén - 47 ezer dollár (12,2 millió forint)/éjszaka

Forrás: Lagonissiresort.gr

A luxushotelben saját séfe, személyi edzője és zongoristája is lehet a vendégeknek, persze medencék is vannak, a saját tengerpartról nem beszélve.

3. Four Seasons Hotel, Ty Warner penthouse lakosztály, New York - 45 ezer dollár (11,7 millió forint)

Forrás: Fourseasons.com

A Condé Nast listáján a harmadik a Manhattanra 360 fokos panorámát biztosító, 4300 négyzetméteres lakosztály. Például saját Rolls Royce jár hozzá sofőrrel. Az Origo Indulási oldala azt írta róla, hogy a legmagasabban fekvő hotelszoba New Yorkban, külön bejáratú recepciója és könyvtára van.

0 Tovább

Hogyan gömbölyödtek a leggazdagabbak? - Bill Gates forintban naponta 15 milliárdra tett szert

A világ tíz legvagyonosabb embere 3 százalékkal 571 milliárd dollárra növelte vagyonát egy év alatt. Az Ikea tulajdonosa nagyot bukott, a listát vezető Bill Gates pedig jelentősen növelte vagyonát. A Microsoft alapítója forintban számolva naponta 15 milliárddal gyarapodott.

Összességében jó évet zártak világ legvagyonosabb emberei, akik a Bloomberg listáján szerepelnek.

Fotó: AFP/Don Emmert - Origo

2013. december 31-én 553 milliárd dollárt tett ki az összvagyonuk, ez aznapi árfolyamon 119,3 ezer milliárd forintnak felelt meg. Egy évvel később, 2014. december 31-én 571,1 milliárd dollárnál tartottak, ami 148 ezer milliárd forintnak felel meg. Tehát dollárban 3 százalékkal nőtt a vagyonuk, forintban számolva - a forint dollárral szembeni gyengülése miatt - jóval látványosabb, 24 százalékos volt a növekedés.

0 Tovább

Magyarország Norvégiával egy szinten

Az európai zajlistán előkelő helyen áll Magyarország.

A szilveszteti durrogtatás miatt a Buksza átnézte az európai zajstatisztikát.

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat adatsora elárulja, hogy a lakosság hány százaléka van zajnak kitéve. (Pontosabban: a zajstatisztikából kiderül, hogy a 2013-ban a teljes lakosság hány szåzaléka állítja magáról, hogy szomszédaik vagy környezetük miatt zajnak vannak kitéve.)

0 Tovább

Csomó pénzt hagyunk feleslegesen a NAV-nál

Nagyon kevesen veszik igénybe a betegségek után járó adókedvezményt. Pedig havonta ötezres tételről, visszamenőlegesen pedig több mint 300 ezer forintról lehet szó.

Hétfőn megszületett az a megállapodás, amely szerint havi 105 ezer forint lesz jövőre a minimálbér.

A minimálbér összege pedig többek között a személyi adókedvezmény, más néven a súlyos fogyatékosságért járó adókedvezmény összegét befolyásolja: mértéke a minimálbér 5 százaléka, azaz 2015-ben 5250 forint lesz. A személyi adókedvezmény azoknak jár, akik a felsorolt betegségekben szenvednek. (A betegségek listája megtekinthető itt (docx) vagy itt (pdf).

2 Tovább

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel!

A Buksza összeszedte a legnépszerűbb, legtöbbeket érintő adókedvezményeket, amelyekkel könnyíteni lehet a családi büdzsén. Kérje el az államtól, ami jár.

A Buksza összeállításában csak azok a - cafetérián kívüli - kedvezmények szerepelnek, amelyek egyrészt legalább 10 ezer embert érintenek, érinthetnek, másrészt nem megtakarítási célúak. Tehát nem szerepelnek benne például az ételutalványokra, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéshez, a nyugdíj-előtakarékossági számlához vagy a nyugdíjbiztosításhoz járó kedvezmények.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény gyerekek után járó családi pótlékra jogosultaknak jár. Egy vagy két gyerek esetén gyerekenként havi 10 ezer forint, három vagy több gyereknél pedig gyerekenként 33 ezer forint a kedvezmény. A kormány tervei szerint a kedvezmény mértéke 2016-tól emelkedik: 2019-re a a kétgyerekes családoknál a gyerekenkénti havi 10 ezer forintos adókedvezmény fokozatosan 20 ezer forintra emelkedik.

Forrás: Origo

A Nemzetgazdasági Minisztérium Bukszához eljuttatott statisztikája szerint ez a családi adókedvezmény a legnépszerűbb, 2013-ban 1,1 millióan éltek vele.

0 Tovább

Elvis volt idén a legdrágább

Az idén elkelt legdrágább művészeti alkotáson Elvis látható, triplán. Közel 82 millió dollárt, azaz több mint 21 milliárd forintot adtak érte.

Az amerikai Huffington Post listába rendezte az idei év legdrágább alkotásait. Az első helyen Andy Warhol világhírű művész 1963-ban készült Triple Elvis (Ferus type) című alkotása szerepel, a kép a Christie's aukciós ház őszi árverésén 81,9 millió dollárért kelt el. Ez forintban több mint 21 milliárdnak felel meg.

0 Tovább

Gyógyszert a netről? Csak tőlük!

48 olyan gyógyszertár van Magyarországon jogosultak internetes gyógyszereladásra. Kizárólag tőlük érdemes venni gyógyszert.

A neten elérhető gyógyszerek fele hamisítvány - közölte pár napja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Nem csoda, hogy a gyógyszerhamisítás óriási biznisz, világszerte 150 milliárd dolláros piacról lehet szó.

Azon túl, hogy a hamis gyógyszerek megvásárlása pénzkidobás, veszélyesek lehetnek. Éppen ezért csak megbízható helyről szabad rendelni gyógyszert. 

48-an vannak

Fontos szabály, hogy Magyarországon receptköteles (vényköteles) gyógyszert nem lehet a neten keresztül rendelni, mert ezek a gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

Recept nélküli gyógyszereket pedig csak azokból szabad rendelni az interneten, amelyek erre engedélyt kértek és kaptak. Jelenleg 48 ilyen patika van az országban, ezek rendelkeznek internetes gyógyszereladásra szóló engedéllyel, és rendszeresen ellenőrzi őket a hatóság. Ezen a linken érhető el az a hatósági a lista, amely felsorolja, mely patikákból szabad gyógyszert rendelni az interneten.

A többi forgalmazót felejtsék el!

Külföldről hogyan?

Az interneten keresztül külföldről is lehet gyógyszert rendelni. Az ÁNTSZ többek között figyelmeztet arra, hogy másik uniós országban működő cégek csak vény nélkül kiadható gyógyszert küldhetnek magyarországi megrendelőknek, receptköteleset nem.

Ha valaki mégis találkozik ilyen esettel, akkor jelezze ezt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Ahogy arról is érdemes tájékoztatni az hivatalt, ha valaki más országból olyan gyógyszert rendelt, amelyhez nem csatolták a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI-OGYI) által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokat (címke, betegtájékoztató).  

Megjelölik a megbízható patikákat

A netes gyógyszereladást az Európai Bizottság is szigorúan kezeli: egy idén nyáron  megszületett rendeletben ismertették a biztonságos netes gyógyszertárak egységes logóját, valamint a patikák hitelességét, biztonságosságát elérő műszaki követelményeket. A logó 2015 második felétől lesz mindenütt elérhető. Erről ebben a Buksza-posztban olvashat részletesen.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?

Örüljünk a magyar gyógyszerszigornak!

Megjelölik a megbízható netes patikákat



0 Tovább

Kitágul az eurózóna

Csütörtöktől Litvánia is tagja lesz a valutaövezetnek. Magyarország jó darabig nem kér belőle.

Csütörtöktől bővül az eurózóna: Litvánia belépése után összesen 19 ország használja majd hivatalos pénzként az eurót. (Az eurózóna tagjai mellett több ország van, ahol - külön megállapodás alapján - szintén az euró a mindennapos fizetőeszköz, ilyen például Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán, míg Montenegró és Koszovó hivatalos megállapodás nélkül vette át az eurót.)


Litvánia mostani csatlakozása előtt, idén nyáron határozták meg az átváltási árfolyamot: 3,45 litas ér 1 eurót. A litasszal 2015. január 16-ától már nem lehet fizetni, de a meglévő érméket, bankjegyeket határozatlan idei visszaváltják. (1 litas mostani árfolyamon 91 forintot ér.) 

11-ből 19 lett

Az eurót egyébként 1999-ben vezették be számlapénzként 11 országban (Belgium, Németország, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Hollandia, Írország, Finnország, Luxeumburg), majd Görögország 2001-ben vezette be szintén számlapénzként.

Forrás: Európai Központi Bank
 Euróérmék Európa-szerte - a képre kattintva nagyobb méretben is megjelenik a kép

2002-ben pedig megjelentek az euróérmék és -bankjegyek ebben a 12 országban. Később további államok csalatkoztak: 2007-ben Szlovénia, 2008-ban Málta és Ciprus, 2009-ben Szlovákia, majd jöttek a balti államok 2011-ben Észtország, 2014-ben pedig Lettország lépett be az eurózónába, most pedig Litvánián a sor. 

Messze van a magyar euró

Magyarország egyelőre nem kíváncsi az euróra függetlenül attól, hogy teljesíti-e a feltételeket. Orbán Viktor miniszterelnök többször is jelezte, rövid távon - néhány éven belül - nem számol az euróval. 2011 elején például azt mondta, 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró, tavaly novemberben pedig azt, nem években, hanem évtizedben, évtizedekben kell gondolkodni a magyar euróról.

A forint euróra való cseréjével azért sem lehet számolni, mert a Magyar Nemzeti Bank idén szeptemberben az új tízezres bevezetésével kezdte meg a nagyszabású bankjegycserét, amelynek keretében 2018-ig a meglévő bankjegyeket biztonságosabbak váltják fel. Ez pedig arra utal, hogy 2018-ig semmiképp nem lesz magyar euró, és várhatóan még pár évig utána sem. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Lemondhatunk a műanyag forintokról

Melyik a legnépszerűbb forintbankjegy?

A 3 billió forintos bankjegycsere

Jön az új tízeurós

Új érmékkel bővült az eurócsalád

Új pénzt köszönt Európa

0 Tovább

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Nemzetközi összevetésben a várható életkor alacsony Magyarországon, emellett magas a halálozási ráta és a dagadtak aránya is. A románok rövidebb életre számithatnak, pedig ott nagyon kevés az elhízott ember.

December elején jelent meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átfogó 2014-es egészségügyi felmérése, amely szerint Magyarország eredményei javultak a korábbi évekhez képest, de nem áll túl jól.

Forrás: Origo

Például a születéskor várható élettartam Magyarországon az OECD szerint - 2012-ben - 75,3 év volt. Ez az 1990-ben mért 70 év körüli szinthez képest számottevő javulás, ugyanakkor az 79,2 éves uniós átlagtól elmarad, és az európai listán a legrosszabbak közé tartozik. Az uniós országok közül a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok kilátásai rosszabbak, ők 74,1-74,5 évre számíthatnak az OECD szerint.

6 Tovább

Karácsonyfák horror áron - 2,6 milliárd egyetlen darabért

Az idei szezonban 10 ezer dolláros műfenyő volt az egyik legdrágább karácsonyfa. Tavaly pedig Japánban kiállítottak egy arany fát, amely 10 millió dollárt, azaz 2,6 milliárd forintot ért.

A világ egyik legnépszerűbb online áruháza, az Amazon.com kínálatában szerepelt a világ feltehetően egyik legdrágább karácsonyfája: a műfenyőért közel 10 ezer dollárt kellett fizetni - írta a CNBC amerikai gazdasági televízió hírportálja hétfőn. (A fából akkor még lehetett rendelni, kedden azonban már nem volt elérhető.)

Forrás: Amazon.com

A forintban közel 2,6 millió forintos műfenyő 4 láb magas, azaz több mint 120 centis. A pink izzókkal felszerelt fa égésgátló, emellett könnyedén összeszerelhető a leírás szerint.

A CNBC megemlítette, hogy az olyan luxusáruházak, mint az londoni Harrods, jóval olcsóbban adnak karácsonyfát: 468 dollárért (120 ezer forint) vásárolható náluk karácsonyfa, az online boltban pedig fele ennyiért kapható.

Az Egyesült Államokban a Neiman Marcus luxusmárka karácsonyfája tartozik a legdrágábbak közé, amelyért 850 dollárt, közel 220 ezer forintot kell fizetni.

0 Tovább

Pénz, amely becsaphatja a gazdáját

Magyarországon a műanyag pénznek nincs jövője. Ez nem is feltétlenül baj.

"Az a legnagyobb probléma, hogy sokszor összeragadnak a műanyag pénzek" - mondta a Buksza egyik olvasójának rokona, aki Kanadában él. "Fokozottan kell figyelni arra, hogy ne verjem át magam. Azaz ne fizessek többet egy-egy alkalommal" - fogalmazta meg a műanyag pénzek legnagyobb problémáját.

Fotó: Somogyi Nóra

Szerinte ebből a szempontból jobbak voltak a régi, papíralapú bankjegyek, de a többi dolog rendben van. "Ugyanúgy be lehet őket gyűrni a zsebünkbe, össze lehet hajtogatni őket és a többi" - mondta.

0 Tovább

Lecserélik a 20 euróst

Ahogy Magyarországon, az eurózónában is zajlik a bankjegycsere. A soron következő bankjegy a 20 eurós. 

Jövőre, február 24-én mutatják be az új 20 euróst, amely az Európé névre keresztelt új eurósorozat legújabb tagja lesz - közölte az Európai Központi Bank. Az új húszeurós a 2013-ban bevezetett öteuróshoz, és az idén piacra került tízeuróshoz hasonlóan biztonságosabb lesz, azaz nehezebben lehet majd hamisítani.  

Forrás: Európai Központi Bank

„Az EKB és az euróövezet nemzeti központi bankjai örömmel várják az újbóli szoros együttműködést a bankjegykezelő berendezések gyártóival, forgalmazóival, üzemeltetőivel és tulajdonosaival. Hiszen végül is ők azok, akik az új bankjegy forgalomba bocsátása előtt előkészítik gépeiket és berendezéseiket az új pénz elfogadására” - nyilatkozta Yves Mersch, az EKB igazgatóságának tagja.

Forrás: Európai Központi Bank

A tízeurós bevezetésénél az EKB közölte, hogy az új bankjegysorozat tervezésében látássérültek is részt vettek, így ők is könnyebben használhatják majd az új pénzeket. Számukra kedvező, hogy az Európé-sorozat címletei minél nagyobb összegűek, annál nagyobb méretű a bankjegy, így a látássérültek könnyen tudják majd csoportosítani a pénzüket, de az a megoldás mindenki számára megkönnyíti az új euróbankók kezelését.

További segítség elsősorban a látássérülteknek, hogy az Európé-sorozat bankjegyeinek szélén vonalkasor található. A címletérték nagy, vastagon szedett, dombornyomott számmal van feltüntetve, amely könnyen kitapintható a bankjegy előoldalán. Az első sorozat meghatározó színei az Európé-sorozaton sem változnak, viszont élénkebbek, ami még könnyebbé teszi a címletek megkülönböztetését.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Jön az új tízeurós

Új érmékkel bővült az eurócsalád

Új pénzt köszönt Európa


4 Tovább

Ők a legdrágább politikusaink

Mármint ők kerülnek a legtöbbe az adófizetőknek. 10 országgyűlési képviselő van, aki az üzemanyagkeretet leszámítva kihasználja a lehetséges juttatásokat. Így havonta közel 1,4 milliót kapnak összesen. A Buksza felsorolja őket, és bemutatja a vagyonbevallásaikat is.

A politikusok vagyoni helyzete hetek óta slágertéma. A Buksza arra volt kíváncsi, kik azok a képviselők, akik a negyedévente változó összegű üzemanyag-térítést leszámítva igénybe veszik a lehetséges juttatásokat, vagyis az irodabérlet- és lakásbérlet-hozzájárulást, valamint a mobiltelefon-keretet. (A képviselőknek nem jár cafeteriakeret.)

Fotó: Pályi Zsófia

A Buksza megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, idén június eleje és november vége között a képviselők átlagosan havi bruttó 745 473 forintot kaptak. Bruttó összegről lévén szó, az összegből lejön a személyi jövedelemadó és a járulékok (egészségbiztosítási, mukaerő-piaci, nyugdíj-biztosítási). Szintén havi bruttó 745 473 forint jár a 2012-ben létrehozott új posztot betöltő, úgynevezett nemzetiségi szószólóknak.

0 Tovább

Ezt néztük a moziban az idén - Hiába gyűlölték a győztest

A Transformers negyedik részét szinte minden kritikus egyöntetűen utálta. A mozifilmek idei versenyén mégis diadalt aratott. 

A Buksza már nyáron írt a Tranformers negyedik részéről, és a robotfilmsorozat összesített bevételéről. Most újra előkerült a film, mivel az idei mozifilmek bevételi versenyét utcahosszal nyerte a Box Office Mojo statisztikái szerint.

Forrás: UIP Dunafilm

A robotos film világszerte 1,09 milliárd dollárt (279 milliárd forint) termelt, ami 315 millió dollárral (80,6 milliárd forint) haladja meg A galaxis őrzői marveles képregény-feldolgozás 772 millió dolláros (198 milliárd forint) eredményét. Az Egyesült Államokban egyébként fordított volt a helyzet: a Transformers csak 245 millió dollárt (63 milliárd forint) hozott, szemben A galaxis őrzői 332 millió dollárt (85 milliárd forint) ért el.) Visszatérve a világranglistához. A harmadik a Disney boszorkányos filmje, a Demóna, amely 757 millió dollárjával (194 milliárd dollár) alig maradt el A galaxis őrzőitől. (Az Origo Filmklubjának Tranformers-kritikáját itt olvashatja el, A galaxis őrzőiről szólót itt, a demónás kritika pedig itt található.)

A ranglistán az X-Men idei epizódja lett a negyedik, az ötödik pedig az Amerika kapitány lett, előbbi 746 millió dolláros (191 milliárd forint), utóbbi pedig 714 millió dolláros (183 milliárd forint) bevételt ért el. Bár még egy hét hátravan, a sorrend jó eséllyel nem fog megváltozni.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Mi lesz a beragadt szabadsággal? Jár érte pénz?

A világ legdrágább fotója

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?

Ezek a kormány kedvenc települései

Menük pokoli árakon

Hány forintos játszma a boltzár?

0 Tovább

A félelem tüntette el a magyar betegeket

Nem buli táppénzre menni a munkahelyről. Inkább rendes szabadságot vesznek ki a magyarok, betegszabi helyett. Egyrészt félnek, másrészt a táppénz nem vonzó. Emellett egyre egészségesebbek.

A táppénzen lévők száma az elmúlt években jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás növekedett. A jelentős visszaesés a szabályváltozásokkal magyarázható, amelyek rontották a táppénzes feltételeket.

Forrás: Origo

A fontosabb lépések közé tartozott, a munkaviszony megszűnése után igényelhető, úgynevezett passzív táppénz időszakának 90 napról 30 napra történő rövidítése, majd 2011-ben történő megszüntetése. Valamint a táppénzplafon csökkentése, azaz egyre kevesebb pénz járt a táppénzen lévőknek. Ugyanez számokban: 2009-ben a maximális napi táppénz összege 9533 forint, 2011 májusában bevezetett szigorítás eredményeként 5200 forintra csökkent volt - derül ki a KSH összefoglalójából. A maximális napi táppénz a minimálbér függvényében változik, a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér 200 százalékának harmincad részét, ezért 2014-ben, a 101,5 ezer forintos minimálbér alapjánt az idén 6767 forint volt a plafon az OEP tájékoztatója szerint.

0 Tovább

Lesznek pici Auchanok - legyen saját Auchanja!

A kisebb boltokban, a franchise-rendszerben és az online kereskedelemben lát fantáziát az Auchan.

Az Auchan hosszú távra tervez, és terjeszkedéssel számol. "Egyfelől szeretnénk folytatni az áruháznyitásokat a közepes méretű áruházakkal, egy franchise-rendszer elindításával 300 négyzetméter alatti áruházakban megjelenni, végül pedig elindítanánk az e-kereskedelmi tevékenységünket" - mondta az Indexnek adott interjújában Dominique Ducoux, az Auchan magyarországi vezérigazgatója. (A botláncokat, köztük az Auchant érzékenyen érintő vasárnapi boltzárról szólót törvényt egyébként kedden fogadta el a parlament.)

Fotó: Origo

A világon több országban is működtet franchise-rendszert az Auchan, így ez Magyarországon sem kivételes dolog. "És vannak is már olyan kereskedők, akik megkerestek bennünket, hogy szeretnének ebben a franchise-ban részt venni"- közölte Ducuox.

0 Tovább

Jönnek az áfamentes autók

Elsőként a zöld rendszámok jöhetnek, már jövőre. Később csökkenhet nullára az elektromos és kábellel tölthető hibrid autók áfája. További állami támogatás sem elképzelhetetlen, emellett szerepel a tervekben egy elektromos autókból álló közösségi autóflotta Budapesten. Így lesz az elektormos autók hazája Magyarország.

Különféle hibrid, illetve elektromos autók elterjesztését tűzte ki célul a kormány a Jedlik Ányos Tervben. Az egyik legfontosabb lépés, hogy az érintett autókat áfamentessé tennék, emellett ezek az autók zöld rendszámot kapnának, valamint a buszsávot is használhatnák, és a parkolás is kedvezményes lenne - jelentette be még októberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Fotó: Buksza/Csernátony Csaba

A Buksza arról érdeklődőtt a szaktárcánál, konkrétan mikor léphetnek életbe az ambicíózus tervekhez szükséges intézkedések.

A lényeg:

- a megkülönböztetés és a kedvezmények (zöld rendszám, áfamentesség, buszsáv használata, ingyenes parkolás) csak a kábellel tölthető és tisztán elektromos autókra vonatkozik majd

- jövőre már megjelenhet a zöld rendszám

- az áfamentesség bevezetésének időpontja még kérdéses

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek